Tuesday, September 7, 2010

Kata doktor, Kata Hati, Kata tuhan dan Janji diri..

Kata doktor back in March 2008, "It's not fair to keep the baby. He'll be severely handicapped. Not just he will suffer for the rest of his life, he will also be a burden to you and his siblings. It is unfair for his siblings as well!"
.
Kata hati, "It's not about choosing because it should not be our choice from the beginning. Allah SWT draw the line for us and we just need to walk through the path. Ini perjanjian kami sedari Loh Mahfuz.. Kami sebagai ibubapa yang menyanggupi tanggungjawab menjaga anak seistimewa Rayyan Ariff, bakal adik-adik Rayyan Ariff yang menyanggupi tanggungjawab 'memerhatikan' Rayyan Ariff dan paling penting, kesanggupan Rayyan Ariff sendiri untuk dilahirkan sebagaimana dia sekarang. Bukankah Allah SWT bertanyakan dahulu kepada hambaNya tentang kesanggupan ini sebelum setiap anak itu dilahirkan? Dont put the blame on us just because we want to give him a chance.."
.
Kata tuhan?
=)

Look at him now..
.
video

He can take off his pants on his own but still need some help to put it back on.. Considering that he's only 2 years old, he's doing good actually.. =)
.
Janji diri, seboleh-bolehnya kami tidak akan berhenti mendidik dan mengasuh anak yang penuh potensi ini.. Dan kami pasti, dia akan dapat menguruskan dirinya sendiri suatu masa kelak.. InsyaAllah, kami mahu lihat Rayyan Ariff berjaya dalam hidupnya.. Definisi berjaya? Terlalu subjektif.. Yang penting, cukuplah dia bisa berdikari di atas kakinya sendiri.. Ukuran berjaya tidak semestinya pada jawatan doktor, peguam atau kejayaan menggenggam segulung ijazah.. Tiada tekanan untukmu nak.. Kita cuma perlu positif dan terus positif..
."Hellooo." Yup, he understands the concept of a telephone and he's really into it.. =)
.Kalau merajuk, pujuk sampai lebam pun tak jalan.. Hahhaha.. Wondering, mana blaja neh?
.
P/s 1 : Kak Nie, now that you found this blog, I've written something about you more than two years ago.. Skek jah, but I truly mean it! Bleh klik here or just go to archive, July 2008..
.
P/s 2 : To Fardia Fadzil, sorry sangat2 takleh reply email. Something wrong with my account.. One thing for sure, I'm really touched with your offer.. Besar maknanya tuh.. Tapi tatau la sempat ke tak since you're going back tomorrow.. I'll add you kat FB k.. =)

11 comments:

Mayyonnizz said...

yo..yo..bravo Ian..dun forget to thanxs Allah...& says Almhamdulillah.:))

yatie chomeyl said...

pandai doh ab eIan peat seluar sendiri..suko tgk abe Ian sungguh2 bye2 hehe

MRS. K said...

selamat hari raya buat jiey dan keluarga...

ian, terus berusaha yer cyg..

nisa said...

alahai..merajuk sakan ian..xpe kak jiey, yg penting sentiasa berusaha dan jgn cepat putus asa..apa2 ingat Allah yer..Allah sayang kak Jiey dan Ian...and nisa sentiasa beri big support and doa tanpa henti buat Ian dan Kak Jiey...amin..

Anonymous said...

Rasulullah s.a.w telah bersabda kepada Fatimah r.a.: "Aku berwasiat kepadamu, hendaklah engkau ucapkan di waktu pagi dan petang":

"Wahai Allah yang hidup, yang jaga, aku mohon dengan rahmat-Mu pertolongan-Mu perbaikilah untukku keadaanku dan janganlah meninggalkan aku (supaya aku menjaga diriku sendiri) walaupun sekelip mata."

...amin.

Wallahu'alam..

puterikurekure said...

alolo..merajuk sampai tutup2 muka. comel betul! Ian takmo beraya ke perak ke?

kalau khalish, merajuk dia dengan taknak pandang muka kita dan buat keras kaku dia je. takde respon langsung ok. plus muncung sedepa. haha.

Anonymous said...

Don't worry Jiey, insyaAllah, ada rezeki kalau tak sempat kali ni, kita cari peluang next time. I guess lepas ni I have something to look forward to tiap kali Rayyan Ariff kelik kapung! Hehe!
Ingin saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Salam Aidilfitri, maaf zahir & batin buat Jiey sekeluarga dari kami. Peluk cium dari saya buat Rayyan Ian Ariff yang hadsome sangat tuh. :-)

Fardia.

Kak Nie said...

Kak,

Tq for your kind words to me.i may not be there for u and Ian all the time though.. but u are always in my dua'.... in fact , he was always on my mind when i did my umrah @ tawaf di MH a year ago- i was crying sepanjang2 7 pusingan tawaf tu when i dua' for him and hence the air zam2 that i gave you last time. semoga Allah mendengar and menerima my dua' for him. learnt about your blog from a colleague at my office a month or so ago... then, i become an addict !!! gets updated story bout Ian on a daily basis etc. nama aje dok KL but nak berjumpa ? em... boleh kira ngan jari berapa kali we met one another kan? but trust me, i'm always with you kak...

guess what ? you have grown up so much ever since that Ian came into your live... and i meant it. Hikmah dariNya for you, without u realising it.

take care dear! cant wait to be home too this raya.. dah 3 tahun rasanya tak dapat balik kg !!

transformed housewife said...

clap 3x to Ian. Alhamdulillah.

misz_nierah said...

Ian, nape comel sgt Ian tanggalkan seluar?alahai,cair hati ni tgk. Ian, u make my day today after seharian berendam air mate :(

ellis said...

hi hensem boy... amboi merajuk teruk juhak ek... hihi.. selamat hari raya.. semoga Ian terus Sihat & bijak ok..