Friday, December 10, 2010

Orang Kelainan Upaya??

A : Hello Cik. Saya nak tanya pasal kad OKU anak saya..
B : Iye?
A : Actually kad anak saya hilang. Macam mana saya nak apply for a replacement card?
B : Puan ada salinan kad tak? Kalau ada, bawak salinan, isi borang baru dan bagi gambar dua keping. Kita akan buat yang barulah..
A: Saya tak pasti sama ada ada salinan ataupun tidak. Kalau takde macam mana yea?
B: Kalau takde, puan kena isi borang baru, bagi gamba 4 keping, dan kena mintak surat pengesahan OKU daripada doktor balik..
A: Kenapa? Jabatan cik takkanlah takde simpan semua record tu..
B: Err.. Ada.. Macam mana nak cakap ehhh?? Err.. Macam mana ni.. Hmm.. Sebenarnya, orang yang incharge buat OKU card ni dah abis contract..
A: Abis contract? Dia bawak skali record tu ke masa dia berenti?
B : Ish, takde la.. Macam mana nak cakap ni ehhh.. Saya ni bukan pegawai yang bertugas bahagian kad.. Macam mana ehhh..
A : Takpe la Cik.. Nanti saya buat la apa yang patut..
B : Ok. Terima kasih. Maaf yea puan..

Kesimpulan? Lu pikir laa sendiri..
=P

Kad oh kad, ke mana kau menghilang??
On a lighter note, I've found a school nearby our place for Rayyan Ariff.. Jap lagi nak gi survey.. *smile*

15 comments:

yatie said...

hisshh, hilang akal apa yg menjawab talipon tu...x mesra pelanggan cehh

ieda said...

laaa...org mcm tu pun ada..merosakkan nama jabatan jer..
jiey..cari pelan2..nanti jumpalah kad tu.or at most of the time,bila dah buat yg baru,yg lama akan ditemui..

littlehumblelynn said...

jiey;

mesti misplace somewhere tuh...cari pelan2..mesti ada..wow..good new nak htr ian g school.nanti update yek!

LayarLara said...

berkarenah betul dorang ni buat keje..

PuteriKureKure said...

kad oku hilang eh.

itula dia. macam2 kerenah yang ada. kita ni pengguna kena bersabar je. haihhh~

Mama Kembar 3 said...

aiyooo... 'efficient' nya hhehehe

syira said...

Err..Macam mana nak cakap ni ehhh...
Adui laa..ini mcm pun ado nye :)

Min said...

ada pulak mcm tu punya buat keja... aduh... penin2... moga2 rayyan suka dgn sekolah barunya... yeay!

maya amir said...

hmm..byk sgt alasan..byk sgt kerenah birokrasi..mende yg buleh simplify..simplifykanlaa..nape nak bagi complicated.. teruklaa derang ni..

transformed housewife said...

gitula pejabat2 kerajaan kito hok tok maju2 lg servis dio. huhu

adachadisini said...

Salam,

pengalaman sy,org jkm memang biasa begitu kak. letih berurusan dgn mereka nih.

nuyin2u said...

budak praktikal kot..tp mmg sakit hati...

Asz said...

hmm ... yg jwb tepon tu mcm jwb ikut sedap mulut je ... klau ada rekod refer jelah pada rekod yg sedia ada tu, satu hal plak kena isi borang baru ... sigh ..

linda said...

ish..ish..ish...cmni pun ade...huhuhu..ape punya servis daa....

liza said...

ni pulak experience akak...kat borang pendaftaran dah ada tulis kata boleh amik mane2 signature doktor gomen or private utk pengesahan OKU. since anak pun OKU fizikal (tgn kanan kudung), so pikir pengesahan doctor private kira okla..lagipun malas nak tunggu lama2 kat hosp. gomen just for the sake nk amik signature (adik nk register anaknya yg autisme pun amik masa 2 bulan utk dpt appointment dgn doktor pakar kat hosp. gomen). so bila dh hantar borang, sebulan lepas tu org JKM adala call, ckp suruh gi amik signature doktor hosp. gomen gak. apa lagi...hubby pun naik angin la. kat borang kate boleh, lagipun mase daftar tu siap bwk anak lagi. takkan la itu tak cukup bukti lagi yg anak kite ni OKU. Hubby ckp kat org JKM tu...budak 5 tahun pun boleh confirmkan yg anak saya ni takde tgn, tolong ubah procedure sikit yea...jgn bagi menyusahkan org. Hubby berkeras so org JKM tu beralah and ckp dia akan cuba yakinkan officer dia. alhamdulillah, after another 1 month, approve and tunggu nk amik kad je.
so, itu le pengalaman kami register anak. bukan nak kutuk JKM tp certain procedure tu kena tengok balik, yg mana boleh ubah utk memudahkan proses, so kenala diubah utk kebaikan bersame...
maaf terpanjang lak cite.