Sunday, November 13, 2011

Tentang Rayyan, Tentang Rifa dan Tentang Mati~

Tajuk sangat dramatik.. Tapi itulah realiti yang saya rasakan beberapa hari yang lalu..
.
Sewaktu Rayyan Ariff tempoh hari, segalanya bagai dipermudahkan di pihak saya. Hari Isnin tanggal 12 Mei 2008, saya dibedah. Hari Selasa merupakan hari saya diletakkan di bawah pemerhatian doktor dan sudah bisa bangun berjalan.. Hari Rabu, terus sahaja saya dibenarkan pulang..
.
Sakit? Langsung tidak ada. Pelik pula bila ada yang bercerita czer itu sakit dan menyakitkan. Semenjak dibenarkan pulang, tidak pernah saya gagal melawat Rayyan Ariff di NICU setiap 2 hari.. Betapa tiada kesakitan.. :-)
.
Berlainan dengan kelahiran Rifa Aleesya. Sakitnya, Subhanallah.. Hanya Dia yang tahu.. Hari Selasa pembedahan dilakukan, sebaik keluar dari dewan pembedahan, terus minta ditambah dos epidural kerana sudah mula terasa perit dan pedih di luka pembedahan..
.
Hari Rabu, bangun berjalan dengan seribu kepayahan dan kesakitan. Menjelang petang khamis barulah kesakitan mula reda.. Lantas dibenarkan pulang pada hari jumaat.. Pada hari ke-enam barulah rasa benar-benar OK. Urat-urat pun banyak yang sakit.. Sebab kali ini saya berpantang bersama-sama bayi yang berjaga pada malam hari dan hampir keseluruhan malam saya tidur-tidur ayam dalam keadaan duduk kerana sang puteri hanya mahu mengempeng.. breastfeed baby..
.
Bila sakit yang amat, hanya kata mati yang ada di minda.. Ada yang berkata, "Oh sudah sepasang. lepas ni boleh la rehat lama sikit yea.." Dalam hati saya menjawab, errr.. cukup la kot.. Mintak yang ada ni panjang umur cukup la.. =P
.
Serik. Itu kata yang tepat. Namun setiap kali mencium bau Puteri Rifa Aleesya pasti ada rasa mahu melengkapkan 3 ahli kecil untuk keluarga saya.. Tapi bila memikirkan kesakitan, perit!! Huhuhu.. Serahkan sahaja pada yang maha Esa.. Wallahualam.. 
.
Sang puteri pada detik awal kelahiran..

13 comments:

Momma Qiestina said...

tahniah jie dah bersalin rupenyaaa..

comelnya rifa, dah lengkap sepasang.aduh bab sakit c-sect tu samalah ngan yat, serikkk rasanya lukaa tuu sakit gile kan..mcm org lumpuh rasanya 2-3 hari.

Puteri Satu said...

Mungkin nasib memasing jiey... akak c-ser Aqilah dan c-serkan Naufal... dua-dua... memang alhamdulillah.. tak de rasa kesakitan.. perit dan pedih masa 1st time bangun tu memang ada... tapi selepas dua hari... alhamdulillah... tak de rasa sakit...cuma kita kena lebih berjaga2... sebab luka take time untuk betul2 sembuhkan... tak perla jiey.. sebab itulah syurga terletak di bawah tapak kaki ibu.. pengorbanan yang cukup besar...

me suya said...

yg penting kak jiey semakin sihat.. rifa dah umur 13 hari kan kak jie?

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sy gna bengkung d perut slps czer..2 kali branak 2-2 czer..n 2x jgk gna kn bengkung esok hari nya..sng nak brgerak..dktr yg advise..spy lemak2 d perut x himpit luka jahitan..lps gna bengkung trasa sgt2 x sakit..mcm nak berlari pn bole..

Anonymous said...

slm..mama jiey..

begitu la naluri kita si ibu..mula2 dh rasa perit nk bersalin lg..tp percaya la..2,3 thn tetiba naluri ibu pasti terasa..wangi bau sang bayi pastinya mencuit2 hati..

apa2 pun jiey..tahniah yer..

KLMari said...

Hi Jiey...biasalah tiap kali ngenangkan sakit tu, rasa cukup cukuplah..penah masa tengah contraction, siap sound hubby, jadik jadiklah lepas ni..tak mo dah, dr pun tergelak dengar...and that was during my third delivery...today? in less than a month, insya Allah tambah yg kelima pulak..hehehhe..anyway, enjoy the moments !!! Take care...:)

adianiez AIDA said...

alhamdullillah da selamat semua nyer. welcome puteri RA. moga jadi anak yg solehah.
tu la dia dugaan, jiey. setiap satu-satu tu Allah beri, ada hikmah nyer.
jika bleh, tambah sorang lagi ahli kecil da cantik da, jiey. boy or girl tak kisah ler sebab jiey da ada sepasang :)

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Ahliacikgukhairul said...

salam jiey. pengalaman akak bersalin anak pertama pun menerusi pembedahan. sama mcm jiey. tak sakit langsung. Alhamdulillah. bila ke-2, rasa sakit cam gigit semut lepas ubat bius habis. 3 hari dah ok. Bila bersalin ke-3, sakitnya hanya Allah yg tahu. siap mintak pain killer extra. Alhamdulillah, 6 hari kemudian hilang sakitnya. ada kawan bgtau, biler dah beberapa kali tu memang sakit. Mungkin sbb tu doktor tetapkan hanya maks 4 kali je bole bersalin through operation. Apapun, Allah penentu segala.

puterinuur.yleo said...

Jiey, bersalin anak kedua memang sakit compare to first. Put pun macam tu. Kata doc. sebab dia buka balik tempat jahitan asal anak sulong. Rasa macam terbakar/pedih je kat tempat berjahit tu. Jangan dukung Ian lagi sebab dulu Put degil dukung Lope then sampai loni ada kesan sakit.

Angah said...

sakit dalam mendapatkan kenikmatan..

AIN NAZRI said...

akak tahniah.. insyaallah semoga akak cepat2 sembuh dari luka bersalin.. ain x leh nak gambarkan sakit yg akak alami.. but i hope akak cepat2 recover ye..

Leya said...

Tahniah atas kelahiran baby Rifa. Tahniah utk abang Rayyan gak :-)
sblm ni bc as silwnt reader je.. rini nk komen lak.. gembira tgk baby n abg RA

Yaati Nor said...

saya anak sulonh dah mmg sakit gila czer, agaknya domok kot..kwn2 semua tak sakit..saya rs saya sampai sebulan sakit..serik nak kena czer dah..no 2 nie harap2 dapat normal..insya allah..harap allah permudahkan..jiey nak tahu psl rifa lagi..nak tgk gmbr rifa..nie pantang kat kelantan ke kat ampg je?bsalin kat mn ari tu?