Wednesday, June 3, 2009

Allah SWT maha melindungi..

Kebiasaannya, tilam Ian saya letakkan di ruang tamu tempat kami menempatkan TV. Tidaklah terlalu di bawah kipas, namun cukup untuk Ian merasakan angin dari kipas yang cantik terpasang pada siling.
.
Di situlah tempat Ian berbaring, meniarap dan bermain. Semalam, Ian mula menunjukkan tanda-tanda mahu tidur seawal jam 730 malam. Namun saya paksakan juga Ian melakukan sedikit senaman. Alhamdulillah, buat pertama kalinya, Ian berdiri dengan sebelah kakinya semalam. Syukur.. Saya tersenyum bangga sepanjang sesi.. =)
.
Sesudah mengupah Ian dengan sebotol susu, Ian tertidur pada jam 840pm. Saya mula menghidupkan PC untuk menempah tiket penerbangan buat hubby yang mahu pulang ke kampung saya hujung minggu ini.
.
Sedang enak saya menjelajah blog rakan-rakan dan meninggalkan komen pada entry teman-teman, terdengar satu bunyi yang kuat dari arah ruang TV. Berkejar saya dan bibik mahu melihat apa yang terjadi. Dan inilah yang kami saksikan..
.

Lampu pada kipas jatuh dan kacanya berterabur di lantai!!

Allahuakbar.. Mujurlah Ian tidak ada di situ!! Hanya bersebelahan dengan tilam Ian. Syukur Alhamdulillah kerana Ian tidur awal pada malam tadi. Tempat yang sama inilah yang saya duduk sebentar tadi semasa melakukan senaman pada Ian.

Mujur hubby juga tidak ada kerana keluar bermain badminton. Kalau tidak, inilah tempat hubby melepak sebelum tidur. Kebiasaannya juga, jika hubby tiada, bibiklah yang akan mengambil alih tempat hubby di hadapan TV. Tapi malam tadi, bibik memilih untuk menonton TV di ruang makan.

Syukur kerana kami masih dilindungiNya. Tidak dapat saya bayangkan jika besi seberat itu menghempas kepala. Atau pun kaca-kaca mentol itu menyucuk badan. Subhanallah..

Sudah saya maklumkan pada bibik supaya tidak lagi menghidupkan kipas ini. Saya juga sudah meminta hubby menurunkan kipas ini. Fobia. Takut sekali. Hati saya tidak berhenti-henti berdebar walau dalam mengucapkan syukur padaNya.

Sebelum ini, tiles yang melekat pada dinding yang jatuh, sekeping demi sekeping. Kini giliran lampu pula. Sewaktu tiles ini jatuh, terkena bahu abah yang sedang mengendong Ian. Ian baru berusia beberapa bulan waktu itu.

Rumah ini cantik. Sayangnya, orang yang melakukan kerja-kerja pengubahsuaian pada rumah ini tidak melakukan kerja dengan teliti!

P/s - Tak sabar untuk berpindah!! =(

38 comments:

MeL said...

o ya Allah! nasib baik Ian atau sape2 xde kat situ..alhamdulillah..

ibu_arifa said...

seram jer baca..naik bulu roma badan ni tau. saya mmg fobia dgr kemalangan dlm rumah ni..nak nak lagi -rumah yg ada baby-seriau betul..doa ajer biar semua selamat,w/pun tak abis baca/dengar citer lg.
Alhamdulilahh yer Jiey..semua selamat yer..tp apakah langkah berjaga2 (moral) yg boleh kita buat yer..JGN MELEPAK/duduk BAWAH KIPAS KER?..kipas ni dah mcm satu keperluan dah dalam umah..skrg ni panas sgt cuaca-berpeluh2 nnt.
Kena lebih hati2 lah kot yer.. mmg benda nak jd kan..mintak simpanglah nak berulang lg..kan.

Kerikil Kehidupan said...

Subhanallah..mengurut dada akak baca entri jiey..Mujur ian dan jiey sekeluarga tak apa-apa..Sesungguhnya Allah melindungi kalian...Cuba check kipas yg lain pula, manalah tau..berjaga-jaga sblum terlambat..

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

Alhamdulillah semua selamat.


-ur silent reader-

Ummi Salsabila said...

Ya Allah! boleh jatuh ek? nasib baik Ian xde kat situ...nsb bek sume xde kat situ.mmg bhye.syukur3..

ppb_ppkp said...

malaikat melindungi jiey n family.
bahaya ek kipas ada lampu tu..takot la plak nak pasang

iBu ZulFaQar RayYaN said...

ya allah..sebab tuh saya tak suka byk aksesori dlm rumah...rumah saya hias simple2 je..nak2 bila memikirkan my zulfaqar akan lasak nanti..skrang nih pon dia dah mula mengexplore...alhamdulillah semua selamat...

Elyn said...

ya allah..... nasib la x jadi apa2 kat u all sefamily!!! risau plak lepas ni nk duk bwh kipas..... kene jaga2 la lps ni lps tau kes cam jiey ni!!

ai said...

Allahuakhbar!!!!! nasib baik!! huhuhu..

Adinina said...

erk..nauzubilah....mmg patut sujud syukur...lebih2lagi utk Ian..

mirah said...

ALhamdulillah semua selamat..

AppleCrux said...

Alhamdulilah semuanya selamat..adeh..nak luruh jantung tgk gambar kipas tu..Syukur Jiey sekeluarga selamat..

Queens said...

Allahuakbar.. allah maha melindungi..
cepat2 lar pindah jiey..

eiNa said...

ya allah..nasib baik xde sesapa kat situ time tu...Allah betul2 melindungi orang yg mengingatiNya..

Cikpid said...

Ya Allah..berdebar baca..ati2 ye Jiey...

Mmg Allah melindungi Jiey sekeluarga..seb baiklaa xde ape2 yg berlaku..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Allah Akbar!!!Subhanallah!!Seb baik tak der kecedaraan jiwa...bahayanya..hari tu rumah aku kipas hampir tercabut..semuanya adalah hasil kerja yang nak cepat siap dan tak teliti macam robohnya stadium KT tuh...hishh

kamalnzura said...

Jiey..meremang bulu roma baca n3 ni. Syukur xde sapa yg cedera. Isk..x dpt bygkan... Ya Allah...

Adwindaa said...

allahuakbar... sesungguhnya Allah itu maha besar...

mujur tidak terkena sesiapa... alhamdulillah....

nieza said...

Ya Allah Jiey.
tak dapat nak imagine kalau Ian kat situ. Alhamdulillah takdak apa yang teruk jadi..

alyyani said...

Allah Maha melindungi..

takut jiey!

puterikurekure said...

ya Allah jieyyy!!!!!!
terkejut kite baca entri jiey nih.

alhamdulillah takde sorang pon yang kena.
memang skang ni, apa pon leh jadi. hati2 ye jiey.

ita zakaria said...

Jiey, berdebar tul ita bace cite nih. huh..x pat lah nak bayangkan kalau ade sape2 kat situ. mujur Ian tido awal & dah dipindahkan cepat. terpancar kekuasaan Allah yang telah menentukan utk Ian atau sesiapa tidak ade kat situ...patutlah Ian nak tido awal kan...Alhamdulillah. syukur sangat2...

miezrina said...

aduhhhh... nasib baik x der yg cedera.... alhamdulillah...

KLMari said...

Berderau darah bila baca entry niiii....Syukur semuanya dilindungi...Alhamdulillah...

Ian makin comel and has progressed a lot !!! Seronok tengok walaupun hanya di alam maya..:)

SyahNur said...

subhanallah... mmg Allah melindungi jiey n family... sy sendiri x blh nk bygkn kalo ade sesiapa yg duduk bwh lampu yg jatuh tu, mmg x sempat nk lari... ya Allah.. mmg ngeri la... mmg org yg buat renovation ni ambik mudah je!

yatie chomeyl said...

bahayanyo jiey..mujorlah xdop gapo2 jadi..berderau daroh baco entry nih...tokleh nk bygkan klu ado ore kat bwh kipas tu time tuh.....nauzubillah

Jiey^Mien said...

Mel : Itu la.. Kebetulan.. Kalo tak, masing2 mmg lepak kat situ..

ibu_arifa : Seram sgt, dah lepas jatuh tu.. Lama gak la hati ni dok berdebar-debar..

Pastu penat membasuh toys Ian.. Tahu je la.. Budak2 kan suka masuk mulut apa2 mainan. Takut ade serpihan kaca

Kerikil : satu ni je yang kipas tergantung.. lain2 semua kipas stand tuh.. cuak kak.. takleh imagine camne kalo landing atas kepala kan?

Hanisah : Alhamdulillah sgt2..

P/s - Nnt saya wat kunjungan balas yea.. =)

Ummisalsabila : Itu la kan? Benda yang kita tak expect.. Dlm umah sdr..

Jiey^Mien said...

Imah : Itu la.. Jiey pon dok berangan nak carik kipas yang ala2 over, tapi sbb smlm, terus tak jadik. Takut la kan..

ibu zulfaqar rayyan : itu la.. utk umah kitorg ni pun simple dimple jer.. tanak aksesori hover-hover nih.. =)

elyn : itu la.. syukur sangat2.. tak terkata tau bila tgk lampu tu landing elok jer kat sebelah tilam Ian.. dah la kaca tuh habis berterabur seluruh umah..

Tapi takpe la.. janji tak kena sesape..

Ai : Mmg bersyukur sangat-sangat tau kak.. Cuak tak abis lagi nih.. Nak turunkan kipas ni plak....

Adinia : Memang! Memang! Setuju.. =)

Jiey^Mien said...

Mirah : Alhamdulillah..

Applecrux : Kalo tgk live lagi cuak.. Seb baik la sangat kan?

Queens : Itu la.. Tak sabar nak pindah ni.. Tapi umah baru nak start renovate.. Camne nih.. :p

eiNa : Itu la Eina, syukur sgt2 takde sape yang kena..

Cikpid : Lepas je benda tu jatuh, lama gak jiey berdebar-debar.. Sbb asyik dok terbayang-bayang ian dok kat bawah tu..

Jiey^Mien said...

Elissmie : Itu la.. Kang tak pepasal berkampung kat spital plak.. Tu kipas tu pun dah ala2 nak tercabut.. Petang nnt tukang dtg nak turunkan.. Cuak tau..

P/s - mmg nampakla ciri2 ke'btn'an.. siap relate ngan isu semasa tuh.. :P

kamalnzura : a'ah la kan? kena kat org tua pun sakit, apa lagi kalo kena kat bedak kecik.. mmg takleh nak imagine..

adwindaa : itu la.. kitorg pun dok sebut2 yang tu la.. macam mana la masing2 mmg takde rasa nak lepak dpn tv..
yang plg best gak tu, nasib baik la ak jadi masa sesape lalu kat bawah tu..

nieza : itu la kan? tak dpt nak imagine langsung.. Alhamdulillah sgt2..

aly : itu la ly.. umah ko nnt letak kipas yang takde lampu tau.. takpun letak aircond jer..

Jiey^Mien said...

puterikurekure : itu la.. skrg ni, nak letak ian pun, make sure kat tengah2 alam yang takde apa2.. Tapi dlm pada tu pun, cuak jugak la.. Takut kat tiles2 tu pulak

ita : itu la.. malam sblm tu, kul 10 baru dia tido.. syukur sangat2..

miezrina : cuak nih.. raso nok lari dari rumoh.. :P

KLmari : Itu la kak.. Syukur sesangat..

hehehe.. progress yang tak menentu.. hari ni dia buat, esok lusa belum tentu dia nak buat..

syahnur : itu la.. padahal bukannya lama rumah ni renovate. dlm 3/4 tahun lepas.. nmpk sgt diorg ni wat keje sambil lewa.. org lain smpi puluh2 tahun kan?

yatiey : tu la.. mesti la sakit.. keno besi lagi, pah tamboh pulok nge kaco key.. Huhuhu..

p/s- upload la gamba baby SN byk2

niza said...

ya allah!!alhamdulillah xder saper2 dok bwh tuh...ngeri rasa...

Mama Farish said...

jiey...cuak kita jiey...alhamdulillah ian xpape...ada rezeki pindah la jiey...

Jiey^Mien said...

Niza : Jiey pun rasa ngeri every time terbayang lampu tu tau..

Mama Farish : Rumah tgk renovate la dear.. InsyaAllah, plg lambat hujung bulan 6 ni pindah..

Farah said...

takutnyeee kalau tertimpa pada kepala sesiapa...

kuasa Allah kan..di aturkan semuanye agar selamat..

Alhamdulillah..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

Ya Allah...Nasib Masih ade yng melindungi dan menyayangi semuanya..

Syukur sumenye selamat..dan tiade pun ape2 yang tak diingini...

dekat betul dgn katil Ian tu ye... tak dapat nak bayangkan kalo Ian disitu...

Moga Allah terus melindungi Jiey sekeluarga...

Noina said...

Ya Allah..Nasib baik tak apa2..hish..bahaya gak ni..ina baru je cdg2 nak beli kipas ala2 ada lampu..bila tgk mcm ni terus tak jadi.huhu..Nasib baik Ian tak apa2 kan Jiey..mmg Allah itu Maha Melindungi..

QQ said...

alhamdulillah sume selamat...