Friday, June 12, 2009

Demam nak pandai??

Kata orang tua-tua, setiap kali anak-anak nak belajar sesuatu, hatta beralih bulan sekali pun, mesti perangainya akan lain.. Sama ada demam, cirit birit, cranky atau apa-apa sahaja.
.
So far, Alhamdulillah.. Ian tak pernah pula demam setiap kali usianya bertambah sebulan demi sebulan.. Sewaktu tumbuh gigi baru-baru ini juga Ian tidak demam. Tapi demamnya kali ini, cukup 'menakutkan' semua orang..
.
Lalu saya katakan pada mommy, "Hhmm.. demam nak pandai kot.." Dan mommy membalas sambil ketawa, "Orang lain demam nak pandai sikit2 jer.. Takde la sampai berkampung kat spital.."
.


Hmmm.. Bleh masuk Cutest Baby Photo Contest tak? Tapi kalo kalah, nnt Mama saya sedih 6 bulan.. Lagi berganda dari Auntie Tiara.. :P

Apa progres terbaru Ian? Sekarang dia mula belajar menampung berat badannya sendiri. Weight bearing. Maksudnya, apabila dia diletakkan di dalam posisi berdiri, dia sudah bisa menegakkan lututnya. Walaupun tapak kakinya masih sensitif.. It's ok, one thing at one time.. =)

Oh no, it's two things at one time.. Ian sudah 'bergerak'! Dia sudah mampu menolak badannya untuk bergerak dalam keadaan meniarap.. He's creeping! Cumanya, Ian menggunakan 'gear reverse'.. Pergerakannya ke belakang dan bukannya ke depan.. :P

But of course, I'm not going to be too excited. Walau sudah dua tiga kali dia mampu melakukannya, itu tidak menjanjikan bahawa Ian akan mengesot dengan jayanya any time soon.. Seperti meniarap, dia mula belajar meniarap sedari usia 7 bulan.. tapi sehingga sekarang, dia masih lagi cuba memahirkan diri untuk meniarap..

Inilah kenyataan untuk brain injured child.. Apa yang perlu dilakukan untuk mereka ialah repeat, repeat dan repeat. Dengan mengulangi, InsyaAllah, mereka akan mampu mengingati dan menjadikan perbuatan itu sebagai rutin. Mungkin pada sesi fisioterapi yang akan datang, saya akan berbincang dengan Ms. Sarjit tentang cara yang betul untuk memastikan Ian terus crawl on his tummy.. =)

P/s - Sabar, sabar dan terus sabar..

29 comments:

jay said...

a'dulillah..moga2 ian n mamanye kuat..

cerevisieae said...

owh..sy selalu terpesona dgn senyuman Ian..

owh..btw sy ade add kat fb..tp x approve..

-suryanti-

Jiey^Mien said...

jay : insyaAllah.. moga terus ditetapkan hati.. =)

cerevisieae : oh ye ke? lama tak bukak fb.. buta fb sket la.. :P

takpe.. takpe.. nanti jiey add yea..

nura said...

jiey...anak sy dulu pun gear reverse jer..n tak merangkak...one day dia berdiri and terus jalan..tapi meniarap and creeping sgt lama...

ian dh memang cute baby....pada mata saya :D

Mrs Imran said...

ohh rayyan poor thing. i will pray for him and you as well.

hope he will get well soon.

u r such one strong mommy i should say.

Jiey^Mien said...

nura : itu la kan? takde la risau even dia pki gear reverse coz ank sepupu saya pun pki gear reverse gak.. =)

wahh.. ada supporter.. bleh join contest la nih.. :P

Mrs Imran : Alhamdulillah.. he's getting better now..

Any mommy would do the same I guess.. =)

Farah said...

aah..afif kalau nak beralih bulan mesti demam jugak..

hehe pakai gear reverse ke ian..okla tu..afif pon kadang2 camtu jugak..bertambah lagi skill ian yeay!

puterikurekure said...

Ian dah sehat ek? alhamdulillah..

takpe jiey, biar lambat, asal selamat. :)
memula dia reverse, nanti dia pandai belok2 lak. hehehe.

Elyn said...

jiey gambar tu bule masuk contest baby cute!!! ian manis tul....

sila jgn joint tiara tuk majuk ek.... kang i suh wafiq geget u plak hihihi.......

MRS. K said...

Allah sentiasa bersama orang² yg sabar.. jadi, bersabarlah...

*comel ian pakai kaler merah!! leh menang ni..

Adwindaa said...

alhamdulillah... ian mmg dah pandai pung....

hmmm jiey, ian leh masuk baby in red contest... try la tau..mana tau rezeki ian, ian kan budak murah senyuman semanis madu....

Leen Die said...

join jer jiey..i will vote for Ian..Rayyan lak klu nak tumbuh gg ke apa ke nak pandai ke mesti demam..huhuhuh..arinie 12/9 cukup 9 bulan..apa2 pun ian awak punya senyuman comel sungguhhh

Jiey^Mien said...

Farah : Oh.. Betul la yang org2 tua ckp rupanya.. Demam beralih bulan.. :P

Puterikurekure : hahhaa.. lawak la Intan.. Tak saba nk tunggu Ian kona2 nih..
Sok nak bwk gi spital yang dia biasa gi.. My mom call tadi bgtau badan Ian hangat balik.. Haihhh..

Elyn : Aiyokk.. Tanak la kena geget.. Wafiq heroic sangat.. Takut woo..

Mrs K : Aminn..

wah.. tambah satu lagi supporter.. :P

P/s : Dear, kita add awak dlm bloglist wk..

Adwindaa : A'ah kan? Mana la tau rezeki.. Tapi sekali tak menang, berbulan-bulan mama dia nih kuciwa.. :P

suealeen said...

Ian punya progress oklah. Dun worry much ok! Dia beruntung sebab dapat ibu yang rajin macam Jiey..

AiYa said...

uhuhu demam mintak upah ya. go Ian go. :)

Jiey^Mien said...

Leen Die : InsyaAllah kalo ada masa nak wat karangan nanti.. :P

Suealeen : Ala kak, mama dia ni takde rajin mana pun.. Jeles tgk menantu (Cik Syafiah) yang dah terrorclap*clap* bila dengar pok amai amai.. Ian clap sesuka hati dia jer.. :P

Queens said...

Jiey my advise jgn masuk contest hi hi hi..kang jd mcm tiara..sedih satu bulan..kalo jiey sedih 6 bulann eh..lama tuh hi hi hi hi..

demam nk pandai ni org tua2 jer kata..kita mewarisi ayat2 org tua tu..sebagai penyejuk rasa.. hiks..

ian dh sihat kan..muahhh iann

AppleCrux said...

oo..rasanya mmg selalu reverse gear dulu lah..Nazif pun camtu jugak..nnt dia turn 360 then baru maju ke depan..heheh..insya-Allah masa Ian akan tiba..BTW..I pun setuju gak gambo tu boleh masuk baby contest..sempat lagi nih!

Jiey^Mien said...

Queens : Yea.. Yea.. Setuju.. Kang ada yang merajuk tanak update blog smpi setengah tahun.. Lama wooo..

P/s - Elyn, sila suruh Wafiq geget Tiara.. :P

eiNa said...

ishh geram la tgk Ian senyum cam tu.. Ian ni pandai posing la.. jiey masuk le contest tu.. xmenang majuk cam tiara tuh..

SyahNur said...

alhamdulillah... semoga Ian semakin sihat..

blh je antar gmbr Ian bertopi merah ni.. sgt kiut, senyuman yg sgt menawan..

Marsha~ said...

handsome dia ni dah besar nanti... hehehe..

pasal cube tu, i ajar Qila sejak umur dia 6 7 bulan gituh.. rasanya sebulan dua dia dah pandai dah tp sbb dia baran sket, kena bantulah kalau dia susah nak masukkan cubes tu.. tp skrg dia dh expert dah.. dah besar le katakaaaann.. hehehe

Noina said...

Jiey : abg ina cakap budak klu mula2 nak meniarap..akan mula dengan 'gear reverse' dulu..then baru ke depan..jangan risau..Ian mesti boleh..dia dah cakap ngan ina dah..hehe..

alyyani said...

BES BETUL IAN TAK SELALU DEMAM. NIA LAK, ALIH BULAN JE DEMAM. AKU NAIK DEMAM SEBAB NIA ASYIK DEMAM. LGPUN DOK NURSERY KAN. TP LEPAS AMIK SUPPLEMENT ESBERINTOX TUH, NIA DA TAK DE SELSEMA, BATUK OR DEMAM. DEMAM BARU NI PUN SEBAB MENANGIS SEPANJANG BALIK KAMPUNG..

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ala kiut miut Ian tu...

sabar la jiey..ian pasti bole lakukan spt ape yg baby2 lain lakukan..Ian must work harder..repeat..repeat and repeat..with no regret sign..

Ian pasti bole..ian Good boy..

Chaiyok2 Ian...auntie syg Ian...muaahh

kamalnzura said...

syukur Ian dah sihat...:D

mayra_solace said...

Jiey,

Aulia dulu pun mengesot reverse gak huhu..sedar2 je dh de hilang bawah meja hakhak!! Ian such a fighter!! Hensem!!

Jiey^Mien said...

eiNa : a'ah.. kena majuk 6 bulan.. :P

syahnur : tak fully recover lagi la.. baru blk from Pantai Medical Centre.. bwk Ian gi sana.. =(

Marsha : ingtkan sekarang pun dah hensem dah.. :P

oohh gitu ke.. bleh ah start ajar nih..

ina : a'ah.. jiey pun dah tgk banyak baby yang pki gear reverse dulu.. :P

tak lama lagi, nabila plak..

aly : nia demam ada makna tu.. :P

mummy miqhael.. yup.. yup.. repeat, repeat and repeat..

tenkiu auntie.. hugs n kisses untuk auntie.. =)

kamalnzura : tak fully recover lagi la dear.. tanak minum n mkn coz mulut penuh ulser.. =(

mayra : itu la kan? mula2 reverse pastu bleh ah tu masuk gear 1.. :P

nieza said...

Good work Ian!