Monday, June 15, 2009

Our boring sunday!

Ian belum benar-benar pulih lagi.. Ada waktu, panas badannya datang menjengah. Ulser juga memenuhi ruang lidah dan bibirnya, menjadikan dia sukar untuk minum dan makan. Sudahnya, merengek sahajalah kerja anak ini.
.
Ayah pula tiada sedari petang jumaat lagi. Ian memang tidak mahu dengan orang lain selain mama. Merengek-rengek tanpa henti. Cukup menguji kesabaran. Pagi sabtu, ayah pulang sekejap untuk membawa Ian ke Pantai Medical Centre. Kata doktor, demam yang datang dan pergi dan tidak sepenuhnya sembuh itu, disebabkan oleh fungal infection. Aduhaiii.. kasihan Ian.
.
Kami dibekalkan dengan beberapa botol ubat. Namun begitu, teramatlah sukar untuk memberikan ubat kepada anak yang sedang sakit. Perlu seorang untuk memegang dan seorang lagi untuk menyuap. Selama ini, Ian sememangnya mudah untuk makan ubat.
.
Sehinggakan nurse di hospital juga memuji. Tapi kali ini, mencabar sungguh. Itu tidak termasuk dengan ubat yang sengaja dimuntahkan. Haihhh..
.
Yang peliknya, Ian yang asyik merengek sepanjang pagi sabtu, boleh pula tergelak-gelak sewaktu menaiki kereta untuk ke PMC. Sepanjang perjalanan dia tergelak-gelak dan tersenyum-senyum, sambil mulutnya bising bercerita.. Sudah pandai minta di bawa berjalan rupanya anak bujang mama ini. :P
.
Hari ahadnya, dia kembali merengek-rengek. Bermacam cara yang mama lakukan untuk memujuk. Antaranya, mengeluarkan push car yang dihadiahkan ayah semasa harijadi Ian. :P
.
Hmm.. Apa bendanya ni nek?
. Vromm.. vromm.. vroom.. Tak gerak pun???

Warghhh.. Tak gerak pun!! Kete ni tipu!!

Waaaa.... Waaaa... Nak turun!! Nak turun!!
.
Sebaik sahaja kereta ini ditolak, bukan main suka lagi Ian. Bersungguh-sungguh mukanya. Tapi yang tak tahannya, tukang tolaklah! Sakit pinggang woo!!
.
P/s - Cepatnya isnin. Boring betul!!
Cepat la baik Ian.. Siyan Ian. Kan best kalo mama yang kena, bukan Ian. Baru la mama bleh diet.. :P

22 comments:

alyyani said...

dia tak mau makan ubat mungkin ulser dia kot. kalau tak senang je kan?

aku weekend dok melepek kat umah. wan ajak kua pun aku buat dek je. mmg sengal betul mama nia last weekend. hehehe...

Leen Die said...

ala siannya Ian..huhuhu...lawanya kete Ian..sabar jiey..suap molek2..jgn bg tersedak ubat..Rayyan ambo pun susah sgt mkn ubt...kena sabar lah..aritue sib baik tak tercucuk picagari kat mata dia..sabarjelahh

SyahNur said...

mmg kalo kene infection tu, mmg lmbt nak baik.. one of my twins pernah kene, 2 minggu jugak la nk baik.. asyik nk bergayut dgn ayah dia je.. xblh la ayah tu nk pi toilet ke, nk solat ke, org lain x leh nk kacau, asyik nangis je.. mmg menguji kesabaran..

dlm sakit2 tu, smpt lg Ian main push car erk! nmpak susut skit bdn Ian, mungkin sbb x de selara mkn kot.. kalo mama Ian yg kene, sure makinslim!

yatie chomeyl said...

beli keto maine huk buh bateri la plop mokcik, x keno tolak smp skt pingge. eh tapi bahayo plop nanti klu gerok sendiri deh

Cikpid said...

adoiyai...sian nye Ian..kalo kite yg dh tua ni kene ulser pon agak sakit n xde mood..apetah ag baby cam Ian...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alaa siannya kat awak..saya doakan awak cepat baik yer..
syok la awak dah ada vrom vrom..saya penah naik sekali tapi yang letak coins tu :D

xoxo,
Nuha

izzahazfar said...

ian leh kawan ngan raziq ni...hehehejenuh kena pegang baru leh makan ubat...

cepat baik ye sayang..!

Mrs Azmar said...

Jiey..

tgk budak kecik sakit..lagi2 anak kita..kesian sgt..

Anak sy pon baru lega skit dr batuk n selsema..tapi nasib baik xde demam..

kdg2 harap biar kita yg tanggung sakit tu kan..

Leen Die said...

Owh..Ian br potong rambut yer jiey..comey2..

Adwindaa said...

ian, cepat sembuh tau... nanti leh jenjalan ngan adwan... ian naik keta, adwan naik moto... kaler dah same merah....hehehe

makan ubat tau ian...

niza said...

alalala...siannyer dia nanges....mama nak diet ek???tolak la Ian tuh...hehehhe....

Mama Farish said...

jiey dh start diet eh...kita pun baru mula balik...aritu 2 minggu terbabas...

Queens said...

Jiey, my ayra kalo nk minum air kosong pun kena suap pakai syringe..berperang nk bg ubat + minum air kosong ..anak anak..tapi kita kena buat juga kan demi depa..

hati2 pinggang nk pakai lama..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

best nyer Ian dah pandai main Push car daa.. demam nak cepat pandai nie.. :-)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

jiey beli lagi mainan byk2..nanti ian syok2 main..bleh suap ubat..

tp tak kata kat dia la sakit ulser tu..cian ian..

Jiey^Mien said...

aly : ko melepek ade sebab ly.. takpe.. takpe.. kejap je tu.. =)

leen : tu la.. suap susu pun pki syringe.. takuk jgk tercucuk time ian gelepar..

syahnur : a'ah.. susut badan ian.. selim melim..

yatiey : tgg ian bleh duduk proper dulu, bleh la carik hok paka bateri.. hatta hok paka minyok skali pom.. ngehngehngeh..

cikpid : itu la.. dari putih2 kat lidah je, skrg membawak ke bibir dah.. siyan dia.. =(

Jiey^Mien said...

elissmie : mama saya pun bawak gak naik yang kena masuk coin tu, tapi mama saya kata penat nak pegang.. lama beno geraknya.. :P

izzahazfar : agaknya sebab sakit mulut ni, kalo tak, takde la separah ni.. ;P

mrs azmar : ala siyannya baby qaseh.. lagi la kecik2 dok batuk n selsema.. nasib basik la makin baik..

leen : perase dih? hehehe.. entry potong rambut scheduled untuk esok.. :p

adwindaa.. vroom.. vroom.. bunyik moto adwan n kete ian.. :p

Jiey^Mien said...

niza : hadoii.. sakit pinggang!! :P

mama farish : start pelan2.. tapi asyik kantoi jer..

queens : itu la.. dok bagi susu n air pki syringe la skrg nih.. tu pun dia keluarkan blk.. haihh.. penat betul.. =(

jue : kena pegang gak jue.. takut terbalik.. badan ian tak strong sgt lagi..

yanadzul : itu la.. kalo ikut hati, satu kilang fisher price tu nak beli.. tapi apakan daya.. hubby jiey bukan bill gates.. :P

tapi biasanya jiey lebihkan mainan yang leh stimulate mind.. kalo yang cenggini, ayah dia la yang belikan.. =)

ai said...

Ulser dlm mulut yg sengsara tu!! adohaiiiiiiiiiii :(

[I][T][A] said...

kesian ian... ulser tu pedih sebb tu ian susah nak makan ubat...

moga2 ian cepat sembuh yer...

puterikurekure said...

Ian sangat comel! pandai berontak dah skang eh. gerammm.....

jiey kena beli kereta pakai bateri tu. takla susah nak kena tolakkan Ian.
:)

Marsha~ said...

hehehehe.. bijak! dia dah tahu apa yg dia mahukan.. pandai dia, dera mak dia pulak suruh tolak.. kihkihkih