Thursday, February 17, 2011

Bila kita tak jangka, masa tulah dia tunjuk terror.. :P

Rasanya betul la kan? Kadang-kadang, kita mak-mak ni memang ada tendency untuk ada doubt dengan kebolehan anak sendiri. Tak byk pun sikit, yea dak?
.
Masa first time my boss bagi puzzle ni kat Rayyan Ariff, dalam hati dok terpikir, bila la dia leh nak match semua. Banyak ni, ada 16 keping. Base dia plak kaler putih, camne la dia nak match.. Dalam dok ajar n tunjuk main-main tu, tiba-tiba je dia dah terror.. Bagi je, laju dia letak sekeping-sekeping.. Kagum tak ingat la.. Dah nama pun dia ni special banyak.
.
Since dia dah pandai match yang ni, saya pun cari la lagi satu wood puzzle ni. Kali ni, ingatnya nak cari yang base kosong plak. So, beli yang kat bawah ni. Sekali bila sampai rumah n check tgk, eh base ada kaler.. Gambar exactly the same. Pastu corak kat vehicles tu plak ala-ala serabut sket, so frust la jugak takut Rayyan Ariff confused and tak pandai buat.
.
Tapi dalam pada tu pun, bagi jugak la dia main.. Dah terbeli kan..
.
video
Sekali lagi, sedar-sedar dah terror budak ni.. Yang ni peg puzzle ni tak banyak, cuma 5 keping.. Tapi yang tak confusing cuma 2 keping jer.. Yang ada warna biru and yang tengah tu.. Yang lain tu dia punya corak more or less the same.. Beza shape je la.. So kalau Mama dia nak letak pun kena tgk bebetul, apa lagi Tuan Kecik kan??
.
Masa record video ni, dah kul 9 lebih.. So Tuan Kecik ni pun dah mengantuk and not so cooperative. Sibuk nak gigit, sibuk nak jilat.. Tapi still obedient la jugak sket.. Pastu satu lagi, angin dia lari sket sebab sebelum tu sibuk dok berebut digicam ngan dia.. Budak-budak sekarang ni pantang tengok gadget.. :P
.
K la, sket jer coz ari ni ada training kat Putrajaya.. Till then!

11 comments:

Pnut said...

betul jiey... kakadang kita tak jangka anak-anak boleh buat sesuatu perkara, tanpa sedar lak tu..
Alesya akak tak pernah duduk, ajar dia counting english dan BM.. (emak yang malas) tp biasanya sambil baring, lentok-lentok, kira-kira main2 gitu, tetiba tak sedar, dia boelh counting 1-10 bm dan bi... erkk kira kagum juga, tp tau sebut je la.. angka tak kenal pon..ehehe

A,B,C pon sama, A-Z boleh sebut dah.. kalau kat buku dia tau la tunjuk sikit-sikit.. tak betul semua.. huruf P, O, J dan beberapa lagi mmg dia kenal.. tp peliknya bila dia pandai entah.. biasanya masa dia lepak-lepak kat bilik, akak beli poster alphabet yg gantung2 tunjuk2 gitu je... tak der serius sgt.. tp tetiba abang dia dok tanya dia boleh tunjuk2... sekali lagi emak dia kagum...

ishkkk dok pikiaq kalau emak dia rajin sikit, mesti byk benda dia dpt, tp emak dok kata anak dia baby lagi... not good..not good.. kalau duduk dekat umah jiey, nak kidnap Ian main-main ngan Alesya..

eRaY said...

alhamdulillah....what a pleasant surprise!

UmmiQusyairi said...

Bijak memang bijak.. Semoga Ian sihat2 selalu.. (",)

Anonymous said...

jiey,
yati ade jugak ajar yusuf dgn wood puzzle nie...he still in the stage of 'not interested'...tgn ke mana, mata ke mana n sometimes mengamuk...takpela...yati still continue jugak ajar...tak putus asa...heheheh...
nak tanye, kat mane jiey beli wood puzzle?

fizaziz said...

wahhh..rayyan sgt pandai..kagum!!!

Anonymous said...

pandaila bakal engineer ni..
Syabas Ian!!

~mrs.yie~ said...

tahniah rayyan..auntie doakan yang terbaik utk rayyan..

Watie Aziz said...

oh my god jieyyyyyy! sukanya aku tgk rayyan! genius boy!!! genius nya ya allah! happynya aku jiey! ..

ko tau tak ..aku tgk sambil tepuk tgn! pastu Q kat sebelah aku ..terkeluarlah kat mulut aku - CLEVER! PASTU KO TAU q CAKAP APA...? DIA PUN SAMA SIBUK DUUK CAKAP CLEVER! hahahahha.. poyo giler anak aku tuh!

pastu dia nampak clock kat blog ko..dia pun start ah ..its a clock ..its a clock! hahahah

goshhhh... this just more than fantastic bebeh!

MaMaNuRiN said...

wah rayyan!!!! good boy dear..i'm proud with u..jiey too.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Akak Nak tanya, puzzle mcm tu beli di mana ya?

TK

-k.yani-

Marsha~ said...

tulah... jangan sesekali kite perlekeh kebolehan anak kita..... bijaknye rayyan... terharu auntie...