Monday, September 26, 2011

Persiapan pada minit-minit terakhir.. :-)

Minit-minit terakhir la sangat. Title kena hoverrr sket eh.. :P
Ini cerita jumaat lepas. Actually nak gi masa lunch hour, tapi ada changes in our plan so saya just stay in during lunch hour and petang, kuar office sharp at 5pm, terus gi Ampang Point.
.
Dan inilah hasil merayap selama 2 jam setengah. Alhamdulillah, semua dah settle.. Tinggal lagi nak beli breastpump.. :-)
.
Nampak macam sket jer, tapi bilo tengok balance dalam purse, nak nangis!! Seb baik malam tu dah gaji.. :P
.
Ini budak yang kalau boleh nak duduk bawah ketiak mama jer.. Tak boleh bergerak sket.. Ni baru pas nangis ni.. Sebab mama balik lambat.. :P
.
Untuk Baby RA, dah complete la barang-barangnya.. Tinggal nak keluar jer lagi.. :-)
.
Untuk mama pun dah complete la kiranya.. :-)
.
Since ramai yang dropped comment and suggested for jamu by Nona Roguy, so I've decided to give it a try.. As recommended as well, tak beli set pun.. Just ambik single bottle jer, and topup with a  few other things such as bengkung and losyen panas tu. Pastu beli la baju maternity/ nursing sehelai.. Kira ambik syarat la ni..
.
So pasni kalau nak topup apa, kira lepas pantang je la.. My mom bising jugak nape beli dress, headband etc awal2.. So I took her back to Rayyan Ariff's birth, yang mana, tak banyak yang kami prepared for him.. So by the time he got to come home, keluarlah saya dalam keadaan masih berpantang gi cari barang-barang yang sewaktu dengannya.. Sebab En.Hubby ni not the type yang kita boleh harap beli apa-apa barang.. Tak jumpa la, tak tahu la.. So might as well I just prepared everything as to my wants although sesetengah orang berpendapat tak baik prepare barang awal-awal..
.
Lagi pun, masa Rayyan Ariff dulu tak sedia barang awal-awal pun, kalau tuhan dah tulis for something unexpected to happen, jadik jugak kan? :-)

17 comments:

Anonymous said...

aku nampak bra hahaha

Dong, Dia & Azra said...

Insyaallah dipermudahkan segala urusan. Kami pun mulakan persediaan lebih awal. Tapi dalam senyap2 lah tak bgtau famili member yg lain sebab takut kena sound macam Jiey. Hihi. Ada juga beberapa barang yang harapkan husband beli, last2 letih makcik nak kena google print out bagai tau. Hehe.

Jiey^Mien said...

Fad, nursing bra harus ada.. Mak semangat nak breastfeed ni.. :P

Jiey^Mien said...

Dong:
Betul sangat.. My hubby stock camtu la.. Kena print, pastu tunjuk d exact measurement etc.. baru leh cari.. Tapi leh cari dia tu mesti byk excuse, "Tak jumpa la kat sini, takde.. Sok abg cari kat sana plak eh.."
Pastu sok tak jumpa lg, membwk la smpi ke lusa, smpi ke tulat.. Hahhaha..
Baik cari sendiri.. :P

Tika said...

wah bestnya shopping!!...
takpe beli jer.. bukan banyak pun kan.. 1 jer dress bagai tu hehe. Lagi pun dah husben pun bukan typical pandai shopping ..so kita sesuaikan dengan keadaan kita.. Setel.. lega rasa kan jiey hehe. Moga dipermudahkan. Tapi kan orang tua tak bagi beli awal, tapi kalau dah sarat baru beli.. dah tak larat nak berjalan shopping kan.. tentu dah sakit kaki lenguh pinggang bagai.. Belum lagi ada geng yg keluar awal.. Tapi tu laa.. biasalah.. mereka ambil berat tu. So positive jer.. Janji happy.. ;)

yatie chomeyl said...

jiey, betul tu. meme la ore tuo x bui beli awal2 tapi nti kalu dh beranok..ore tuo x bui tubik pulok maso dale pantang. jadi, baik prepare lo ni deh

btw, bilo due date sbnr adik RA ni jiey? mano la tahu smpt dgn ore kelik msi ahjg thn ni, leh jupo dgn abe Ian & adik RA sekali :)

Rozuan Ismail said...

bila dijangka baby RA keluar?

alyyani said...

amboi fad, mata tajam! aku tertarik dgn termometer itu. time 2nd baby mmg apa yg kita nak, beli siap sebab masa 1st, semua harap mak yg beli. nak suruh laki beli, semua tak jumpa belaka. laki kita soh beli pampers dgn susu je pandai. weh tak saba weh! lagi over ni :p

myaishahhafiz said...

seronoknya shopping brg baby...
semoga segalanya berjln dgn lancar.. aminnn

Yaati Nor said...

jiey, dah servey ke breast pump kat www.enjoybreastfeed.com tu? ok tak?

asben saya pon sama mcm tu. ms bsalin zahra dulu musim panas suruh beli baju lubang2 kat c4 ampang. sampai sana asben call nak beli mcmn nie..huhuhuh penin kepala..hehehehe

Ibu Rawiwa said...

jiey, dress bb tu sama cam bb akak nyerr.. pakai masa majlis cukur jambul.

bb RA meti cute gak bila pakai nanti..

Ibu Rawiwa said...

2 kali post kot... sila abaikan yer jiey.. sorry..

Ahliacikgukhairul said...

Akak pun dok cr barang awal b4 giving birth sbb tak mau susahkan sapa2.. yakin je dgn Allah.. InsyaAllah.. nursing bra akak beli kt Avon.. tahan dan murah gak. Breast pump akak beli sekali dgn botol2 utk stock up susu. Moga Allah mudahkan segala urusan Jiey. Amin.

Marsha~ said...

Dress tu nak pakai buat cukur jambul ke? Tak salah jiey nak beli awal pun... Siapa tak excited kan nak dpt baby... Baby girl lak tu... Kalau saye, sy excited sungguh... Kegembiraan yang tidak terkira......

Mama2Q said...

modernmum maternity blouse kan tu...heheh...sebijik cam kiter punye...

rizalhana said...

wah.dah settle yek Saya lg 2 weeks tp byk tak settle lagi Since doc kata maybe girl lagi tak beli baju baru, just beli 4 pasang je Utk sndr pn tak prepare sgt coz dulu nyer experience set bersalin tu cam tak fungsi sgt. Cm kena beli pati ikan haruan & herba untuk pakai barut je

Angah said...

alhamdulillah, seronok nak dapat anak lagi kan...semoga semunye selamat