Thursday, September 29, 2011

How do you know that your baby has entered toddler-hood??

Kalau anak-anak tipikal, memang senang la kan.. Bertambah umur, bertambah kematangan.. Tapi when it comes to a special needs child, takde sebarang standard umur.. Sebabnya, umur mungkin bertambah tapi other things, still sama.. Dari segi kemahiran, pemahaman n etc.. 
.
Pertambahan umur ni ada pro n con, bila makin meningkat umur, tantrum pun dah makin lain kan? Tapi the best part, pemahaman pun makin bertambah..
.
Same goes to this lil miracle of mine.. Kalau sebelum ni, proses untuk ambik ukuran earmold for his hearing aid memang azab la.. At least 2/3 adults are needed just to hold him.. Dia punya menggelupur tu macam orang kena pukul.. At the end, the exact size is no where to be found and end up dengan acuan yang tak betul saiz which caused the hearing aids to make unnecessary painful sound..
.
Tapi not this time around.. He's big enough to understand that we are not torturing him and the process will not take long.. So, last Saturday, it was a calm and cool moment for everyone. No tears and no struggling, at all.. :-)
.
Mula sampai, relax lagi main bag.. 
.
Mula2 check telinga.. Takut ada wax kot.. 
.
Then masukkan benang dengan kapas or something..
.
Tenang jer Abang Rayyan ni ehhh?? :-)
.
Siap boleh tengok cermin even tho muka masam mencuka... :-)
.
Then masukkan menda alah alas plastisin ni untuk membentuk acuan...
.
Pastu, just tunggu menda alah ni kering.. :-)
.
Bagus tak bagus, bila suh tengok cermin and asked him to smile, dia pun willingly buat..
.
Hasil shopping kat Hearing Solutions last Saturday.. Beli terus semua benda-benda yang dah habis.. Justified la kan kalau parents to special children dapat tax waiver banyak, sbb the amount that we spent pn banyak.. 
:-)
.
Ok, that's all.. Sepagi bersama Abang Rayyan Ariff.. Sangat abang-abang kan?? :-)

6 comments:

jiji said...

well behaved laaa rayyan!!! good boy! hi- five sikit! *piak*

Dong, Dia & Azra said...

Sangat behaved la Ian. Good good. Kita yang dewasa pun sure rimas kan nak tunggu acuan tu kering. Baik je Ian. Btw, tu bibik kembali dah ke?

littlehumblelynn said...

this sound good..means after nih bila hearing aid dia dah siap..smg kali nih dia selesa nak pakai..

good boy..

really want to see u both tp dunia tunggang terbalik..luckily still alive..

tggu jiey bersalin dulu nampaknya..leh tumpang tgk new baby pulak..

mirah said...

comel lah rayyan.
Bab muncung tu tak tahan tgk.
Khadijah pun suka buat muncung mcm tu, saya selalau sakat dia, ni muncung mouse ke? hihi..

Happy for rayyan juga. Betul tu, itu salah satu tanda dia dah besar dan belajar dari pengalaman.

Tika said...

hahaha so cool & cute... terutama tang bila suh senyum mau senyum.. dah laa telinga pun comel.. aunti suka picit telinga.. nak tak aunti picit telinga rayyan? hahahaha..

Moga dipermudahkan semua utk rayyan..amin

kak ina kl said...

salam ziarah..suka baca kisah kamu..tapi belum khatam lagi