Thursday, September 15, 2011

Takde orang nak jaga Rayyan..

Nenek is still around, plan asalnya nak jaga Rayyan Ariff, tapi since bibik dah datang balik, so most probably next week nenek baliklah..
.
Bibik datang? Yes, a few days after raya, Bibik sent me a few messages asking about Rayyan Ariff and told me that she wants to come back.. Teringat dekat Rayyan Ariff katanya. Ialah, dari umur 10 bulan dia yang jaga Rayyan Ariff, sure lah teringat-ingat..
.
At first, saya memang dah taknak.. Tak sanggup nak berhadapan dengan kerenah dia lagi and I was really hurt with the fact that dia leh je blah camtu despite the fact that I've always told her, kalau nak berenti, saya takkan halang.. Just give me at least one month notice..
.
After a few discussion dengan Mr. Hubby, dia suruh tolak ego jauh-jauh.. We really need her for the moment. Ialah, dengan keadaan saya yang makin sarat, kebetulan pulak Rayyan Ariff demam, selsema & batuk masa raya.. So we need her.. Lagipun nak travel from Ampang to Subang Jaya and to Sri Hartamas everyday bukannya dekat.. dengan traffic lagi, kang ada yang terberanak tengah jalan.. Nauzubillah..
.
Hari jumaat lepas, since I was still on leave sebab babysitting Rayyan Ariff, I went to IMC in Subang Jaya.. So sempat la jumpa anak-anak comel ni.. :-)
.
Nabila & Aimy tengah main.. Cikgu pulak, tengah ajar Rayyan Ariff melukis n mewarna gambar kucing..
.
Anak bujang ni memang suka melukis.. So memang khusyuk la..
.
The teacher n the principal of the school were asking sebab diorang tak dengar suara Tuan kecik ni.. Actually he's that type.. Kalau dengan strangers, it will take at least 4 days for him to say anything.. :-)
.
Actually pelik jugak bila the principal called us a few times nak tanya jadi ke tak kitorang nak enrol Rayyan Ariff.. Nak kata sebab fees, memang taklah kot sebab the fees of RM500 is pretty OK for it school and nursery hours of 8am-630pm.. Siap ada 12 times transportation from Cheras to Subang Jaya every month. So at least, takyah la setiap hari nak kena gi hantar ke Subang.. So I was wondering la jugak..
.
Rupa-rupanya, the principal has registered Rayyan Ariff's in 3 games untuk sukan antara sekolah anak-anak istimewa.. It's quite a big event la jugak and siap buat dekat Stadium Bukit Jalil. Bila saya bagitau my mom, she was also excited and siap cakap, "Kalau Ian masuk games tu, bukan nenek je turun bagi support.. Silap-silap atuk pun turun.."
.
Tapi the things cant be materialized after a few consultations with some friends.. Kalau Rayyan Ariff start sekolah kat sana sekarang pun, it will just be for 1 month++ sebab after I gave birth, I'm planning to go back to Kota Bharu for confinement. Takkan nak sekolah for 1 month plus pastu berenti and starts balik bulan Januari nanti, siyan pulak.. Further, just like what I've mentioned, macam mana la nak drive dengan keadaan yang makin sarat..
.
Bercakap tentang penjagaan Rayyan Ariff, entahlah.. Taktau nak kata apa coz bibik will just be around until January next year.. Permit dia habis, she wants to go back for good.. Bila tanya a few pengasuh, semua replied yang they are OK to take care of adik but not Rayyan Ariff.. Takut katanya.. Tak berani.. Takpelah.. Nak buat macam mana.. Mana boleh paksa..
.
My mom, biasa la, masa tengok Rayyan Ariff dok main sorang-sorang tadi, keluar la keluh kesah standard dia tu, "Siyan Ian, dia tak tahu takde orang nak jaga dia.. Orang pulak, tak tahu, jaga dia ni senang jer.. Peel tak ade, main je sorang-sorang.. Ish, siyan plak mommy tengok dia.."
.
Hahahah.. That's so her.. Takpe, InsyaAllah Dia permudahkan jalan.. Macam mana kami risau nak tinggalkan Rayyan Ariff kat nursery dalam keadaan dia tak berapa sihat sekarang ni, tuhan hantar balik bibik lama dia.. So later, when the time comes, hopefully He will arrange the best for Rayyan Ariff.. Dan harap jugak, kami boleh hantar Rayyan Ariff ke WQ Park as what we've planned before.. Since the school hours is just half a day, semoga ada orang yang baik hati nak jaga Rayyan Ariff bila dia balik dari sekolah and he can stay with Baby RA sampai mama balik keje.. Aminnnn..

8 comments:

Rozuan Ismail said...

kesian Ian tak de orang nak jaga.mungkin Tuhan permudahkan dia dengan benda lain

Sue said...

Insyaallah jiey, Allah sentiasa bantu Ian nanti. Semoga segalanya di permudahkan....

umi aiz said...

alah sian abg ian.....insyallah umi dokan ade insan yang sedia menajga ian okey..

jija said...

insyaALLAH kak jiey akan ade insan yg baik untuk jage abg ian nanti .....tapi mcm kesian kalau abg ian nak kene stay kat nursery.......

mamailh said...

as-salam jiey,
alhamdulillah bibik dah balik, tp cubalah ckp baik2 dgn bibik minta dia ubah skit perangai tu...lebih2 lg dlm keadaan jiey yg makin sarat ni...
bagus juga ian masuk nursery, makin ramai kawan dan insyaAllah ian akan makin matang sebagai seorg abg...

jiey,
ian adalah ank syurga, pasti Allah akan mempermudahkan perjalanan hidupnya. InsyaAllah akan ada yg akan menjaga ian...sedih sy dgr kata2 "sian ian, takde sesape yg nk jaga dia" ...
skang jalan yg terbaik adalah Allah datangkan semula bibik hingga jiey bersalin...semoga dgn ketiadaan bibik kelak akan diganti dgn pengasuh dan keadaan yg lebih baik lg...insyaAllah

littlehumblelynn said...

JIEY

im always imagine ian as obedient boy..stay at one side..with his own world..pendiam..cute as he is..

insyaallah..doa banyak2 jiey smg ketemu org yg boleh jaga ian..

samaler kita tgh pening mencari pengasuh anak..so far masih berulang alik dr PP- AMPANG..semata2 kerana ain,auni taska di situ..

Tika said...

InsyaAllah jiey pasti ada jalan nanti bila tiba masanya. Berusaha dan berdoalah tanpa henti. Rezeki mereka kdg tak terduga. Jgn risau. Nanti kesian pula kat baby RA kalau mama dia stress. Tak sangka Aimy ada jumpa rayyan ek.. sure hensem abg rayyan kan aimy hehehe.

zura_habib said...

kalaulah ian stay dkt2 je ngan kami leh je nk tlg jaga...:-)