Friday, September 23, 2011

Tentang Ayah, Mama, Tuan RA dan Puteri RA

Diam bukan takde cerita, diam takde masa nak bercerita.. Penat, mengantuk dan sakit situ sini dah jadi sebahagian daripada perkataan wajib dah.. :-)
.
Contraction every now and then memang menakutkan.. Jangan la Baby RA keluar waktu-waktu sekarang.. At least biar la cukup 36 weeks dulu. Semalam ada fortnightly routine check up, so bagitau la Dr pasal contraction. Alhamdulillah, bila Dr scan, everything is just fine so most probably, just braxton hicks.. Cuma dia bagitau la jugak, kalau sakit ke apa, just contact him la..
.
Berat pulak, naik 1.2kg within 2 weeks time.. Herkkk.. So, between pre-pegnancy weight and current weight, I've gained 3kg in total.. Baru 32Wks++ tu.. Huhuhuhu.. Jangan la naik banyak-banyak sangat.. Makcik teringin nak kurus balik ni.. Berat Baby RA pulak, 1.8kg.. So OK la.. Not too big and definitely not that small.. So-so itulah yang kita cariiii.. Hehehhe..
.
Dr pun dah bagitau yang I can try for normal delivery.. So, banyak-banyak la minum air akar fatimah nanti coz bagi mudah bersalin.. Hehehhe.. Berdebar OK.. Pengalaman first la katakan.. Masa Rayyan Ariff dulu, sihat2 jer pergi check in kat spital sebab memang scheduled kan.. Tak sempat pun nak merasa pregnant sampai 8 bulan lebih.. So syukur sangat-sangat sebab tuhan bagi merasa dua pengalaman berbeza.. :-)
.
Semalam sempat jugak gurau dengan my gynea, "Since you told me from the beginning that its a girl, I've bought dress and headband for her already.. You better be sure yea Dr.." Dengan konfiden nya dia replied, "There's no bird or anything similar. Just cheeseburger. I'm pretty sure it's a girl.. If not, all amount that you have spent so far for check ups and later, for delivery, it will be on me.." Hahhaha.. Syok jer dengar.. .
.
Honestly, excited jugak nak timang baby with opposite sex ni.. To be honest, before this, mengharap jugak for another baby boy.. Tapi sekarang, teruja sangat-sangat nak ber baby girl.. Betul la orang kata, shopping for baby girl ni feeling dia lain.. Before this, every time orang cakap camtu, mesti cakap, "Sama jer.. Barang baby boy pun banyak sekarang ni.." Tapi betul, adalah sangat-sangat tak sama.. :-)
.
Cant wait to timang-timang baby RA!! Hopefully everything will turn out to be just fine.. Aminnnn..
.
Rayyan Ariff pulak macam biasa la.. Makin lasak, makin cheeky.. Buat sepah memang main activity tiap2 hari.. Yea la.. Bosan takde kerja nak buat la tu.. Tido pulak makin kurang.. Siang tido sket, malam tido lewat tapi pagi-pagi buta dah bangun.. Taktau la mana dia dapat energy.. Lately ni suka sangat punggah keluar barang-barang nenek dalam almari kecik kat bilik dia tu.. Seb baik la ada bibik yang leh tlg kemas balik..

Kalau dulu, tido siang berjam-jam.. :-)

Banyak betul invitation open house sekarang ni.. En. Hubby je la yang pergi.. As for me, memang tak larat la..  Kalau nak pergi umah my friend jer, macam tak fair.. So kena gi umah his friend as well.. Kesimpulannya, takyah gi dua2.. As for him, kalau dia rajin nak gi umah kawan dia, dia gi. Kalau tak, takla..
.
Plan untuk esok taktau la macam mana.. Sebab nak gi wat ear mould Rayyan Ariff dulu kat Brickfiled.. Pastu attend his therapies as usual la kan.. So taktau la ada energy lebih ke tak kalau nak attend open house pulak.. Huhuhu.. Maybe sbb badan huge tu yang tak larat nak jalan.. :P

6 comments:

littlehumblelynn said...

Wah,32w alrdy?
Sekejap jer kan
x lama dah tuh.

Doa byk2 moga mudah bersalin kali nih.aminnn

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ji, take a super duper care...


pasal bp yg bagus, nita sajestkan Medele Freestyle..hasilnye mmg lumayan...


mmg plan nak BF baby RA ye? bagus camtu..rasekan momen indah BF baby RA nanti ye...

ieda said...

salam jiey...
mcm baru ja preggy...tau2 dah 32 wks.
banyakkan bergerak jiey...moga senang bersalin.
....and...selamat bershopping baju bb girl...rambang mata dibuatnya.

Anonymous said...

minum air kelapa nk mudahkn bersalin..

addinahumaira said...

mesti rasa x sabar nk deliver kan..

semoga dipermudahkan.

Tika said...

3kg jer? sikit la tu jiey..! hehe.. everage orang naik antara 3-10kg.. hehe.

Samalah cam saya dulu, 2nd delivery doc suruh try normal dah yg 1st kena emergency c-sec. Pulak tu senatural yang boleh... tak leh induce bagai sebab dah pernah c-sec kan.. Tapi memang pengalaman yg best sangat.. Best sangat.. rasa kita perempuan sejati gitu haha.

Hmm aimy pun macam Rayyan.. kerjanya memunggah sampai kakak² marah sebab mereka yang kena tolong kemas haha.