Friday, July 3, 2009

~Kosong~

Ini luahan rasa di panggil jumaat!
.
Betul. Rasa kosong. Tidak betah di pejabat!! Serasa mahu berlari pulang ke rumah!! Rasa yang cukup kuat, di tambah dengan mata yang mengantuk.. =(
.

Paling utama, rindu pada anak ini!!!

Kejadian semalam :

Boss : What time are you going back today?

Kuli : If possible, I want to leave early.. My son is recovering from high fever. Still got pretty bad cough and runny nose.

Boss : Ok la, we just finish 3 more files and you can go..

By the time we finished the "3 more files", it's already 8.10pm ok!!

-Sangat sedih-

Boss, umah saya jauh, kat Ampang nun.. Dari office nak blk umah bukan 15 minit ok! =(

Sampai rumah. Lebih jam 9.00 Malam. Anak lompat-lompat tengok mama.

Mama : Kejap sayang. Mama basuh muka.

Anak : Senyum*tepuk tangan*Senyum*tepuk tangan*excited*

Mama masuk dapur, basuh kaki, basuh muka, makan.. *Anak pandang-pandang, sengih-sengih, sambil hulur tangan dari dukungan bibik*

Mama : Kejap Ian, mama makan kejap. Dari tghari mama tak makan. *Sambil pelahap char kuew teow*

Anak : *Sengih-sengih*Hulur tangan*

Majikan : Kakak, letakkan Rayyan meniarap. Biar dia exercise angkat kepala.

Mama keluarkan segala rempah ratus, lauk pauk, sayur mayur (ada ke perkataan ni.. :P). Mula masak untuk anakanda tercinta.

Anak jerit-jerit panggil mama.

Mama : Sabar yea sayang, mama masak ni.. kejap jer..

Dua kali toleh, anak dah TIDUR!! Oh guilty!! Guilty!!

Bibik : Dia memang tidak banyak tidur hari ini kak.. Dari tadi mengantuk. Gayanya seperti mahu tunggu kakak pulang sebelum tidur.

Huhuhuhu.. Guilty! Guilty! Guilty!

Mama mandi. Mama angkat anak bawa masuk dalam bilik. Anak buka mata untuk seketika. Senyum pada mama. Mata kembali pejam.

Mama, tidur dengan rasa bersalah..

Pagi, anak kejut mama.. Mama bangun, buat susu campur rusk (anak tidak mahu minum susu sahaja). Bibir datang, ambil anak dari dukungan mama. Anak nangis, tanda protes setelah diambil bibik. Mama diam tak bersuara. Dalam hati, "Huhuhu.. Nak bagi susu kat Rayyan.. Takpe la, siap cepat2, sambil tunggu hubby, leh main2 ngan Ian.."

Siap pakai baju, sediakan ubat dan vitamin anak. Pegi hall jenguk anak.

Majikan : Aikk, dah tido kak?

Bibik : A'ah.. Dia ngantuk berat tadi.. *Ngantuk sangat

Adoiii.. Guilty!! Guilty!! Guilty!!

P/s - camne neh?? Hari ni sure balik lambat lagi!! Adoiii.. Keje ape camni nih!!

40 comments:

syira said...

as'kum jiey..
how we wish boleh bersama ngan anak 24 jam kan...

I admire ur courage and strength ^_^

Insyallah, things will go well for Ian, you & family. Amin..

misz_nierah said...

huhu...sabar kak. i'm sure Ian mesti paham Mama dia kan? huhu

Cikpid said...

sian Ian..

sy rase mmg Jiey buat good choice sgt2 bile nk cuti tanpa gaji tu..msti Ian sgt gembire ari2 mama ade dpn mata..

yatie chomeyl said...

sekso jiey deh kijo lagu ni...sabar jiey deh, tok lamo doh nok cuti deh?

baso boss nok keno kkok palor nih hihihihi

Leen Die said...

jiey kejo dept apa jiey..PA bos ko?

Tiara said...

Jiey..ayra kui 630 dah tido..
amik dia dari umah tok ma..just sempat main2 dlm keta jer..

then esok pagi kui 630 dh hantar gi umah tok ma.. :( ms yg leh bersama lama2 hanya sabtu n ahad jer :(

tak cukup kan..

Leen Die said...

huhu..memang sedih kan..mmg sero takdok maso utk anok..sabar jiey tak lama lagi awok nak cuti kan..spend time bnyk2 ngan IAn..setia Ian tunggu mama dia makan..

Nina said...

sedih lak..sian kat ian and mama die..kadang2 tak terlayan anakkan, walhal kt mmg nak sangat sentiasa bersama dan bermain ngan anakkan

Adinina said...

Hi Jiey,

Kesian pada Jiey. Dulu masa berulang KL-Sban, saya pernah sekali dua kena mcm ni. Bile dah balik lmbt, mcm2 nak dibuat konon lepas settle boley main ngan anak. Tp by the time ready, anak dah tidor. Sedih kan?

Tp since that saya dah taknak buat cara yg sama. Kalau balik lmbt, dan tgk Nafisa nak sgt main ngan saya,saya layankan aje wpun lapar/letih Tuhan je tau. Kadang2 tak lama pun dia nak manja, sbb dia dah ngantuk. Lepas dia tidor, baru la sy makan,mandi, solat etc.

Maybe Jiey boley consider?
:)

puterikurekure said...

no wonder jiey nak amek cuti.
memang takde masa untuk Ian kan?
cian korang anak beranak.

Anasfadilah said...

kepenatan Ian tunguu mama dia balik sampai tertido

takpe Jiey,nanti cuti gomol Ian puas-puas k

p/s::Hai Ian,relax nampak duk dalam high chair tu ,hehehe

ai said...

Alahaiiii... :(

suealeen said...

Syafiah pun tak suka susu plain.

Semua ibu bekerja mesti rasa macam Jiey ni. Rasa guilty pada anak. Yang tak kerja ni pun selalu rasa guilty pada anak.. huh!

SyahNur said...

sy sendiri pun selalu ade rasa mcm tu.. rasa bersalah dtg bile anak2 tgh tido, sayuje tgk wajah suci diorg.. huhu..

tp nk buat mcm mane... lain la kalo kite anak jutawan, x payah kerja! dok rumah je!

Jiey^Mien said...

Syira : Waalaikummussalam..

Huhuhu.. Kan best kalo takyah keje.. Kelek jer anak kat umah..

Hamba hanya insan biasa.. :P

***********************************

misz_nierah : nak kata paham, muka sedih jer.. huhuhu..

***********************************

Cikpid : Jangan nnt, dah cuti asyik angin je ngan perangai Ian.. :P

***********************************

yatie : heh! oghe dale patey mano bulih kok ppalo oghe.. lepah patey deh.. :P

***********************************

Tiara : Sangat tak cukup! 2 drpd 7 hari, sangat tak sehat okeh..

Patutnya, kaum ibu nih keje 4 hari je seminggu.. :P

***********************************

Leen : Hahhaha.. Lawok leen, takdok tokoh nok jadi PA neh.. Jiey kijo ala2 suspen2 sket.. Ado elemen preliminary investigation, spot check company, query company, front liner, customer service pun buak jugok.. Teko kijo gapo? :P

mayra_solace said...

Jiey,
xpe..balik nanti sebelum wat pepe dukung Ian dulu pastu gomol puas2..

Jiey^Mien said...

Nina : Itulah, kalo la bleh bawak dtg opis, memang Jiey letak dalam henbeg jer.. :P

siyan kan tgk muka ank?

***********************************

Adinina : basuh kaki n muka sblm pgg ian tu wajib, tapi tatau la nape smlm lapar sgt2.. smpi menggeletar tgn..

dah tu, konon2, bila ns dh masak, bleh la lepak ngan Ian sambil tgg sejuk. Tatau nape ngengada sgt diri nih smlm..

Biasa boleh jer ambik dia dulu.. Main2 sket.. =(

***********************************

Puterikurekure : Sangat kesian.. =(

***********************************

Anasfadilah : Itulah, gentel dari pagi bawak ke malam.. =)

P/s - nape cutest baby photo contest buat version car seat.. Kalo buat version high chair, da ble masuk da.. :P

***********************************

kak ai :
=(
=(
=(

***********************************

Kak Sue : Hopefully dah cuti nnt ilang sket rasa guilty.. =(

***********************************

SyahNur : A'ah.. Betul..

Oh abah, nape abah bukan jutawan.. Kalo tak, mesti ian jadi cucu jutawan.. :P

***********************************

May : Kalo dibuatnya blk lambat lagi ari ni, mmg tak sempat lagi la.. =(

alyyani said...

rutin harian ko sungguh2 bz. luckily umah aku dgn ofis setengah jam saja.

aku pagi2 kena bagi nia bfast + vitamin + madu pun rasa tak cukup masa, ni kan pulak ko.

wajib amik cuti panjang jiey!

eiNa said...

shian Jiey.. shian gak ian yg tgu mamanya balik.. sempat main kejap jek... xpe ian..lagi 2bulan mama akan main puas2 ngan Ian..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sekarang nuha memang tido lewat..so sempat laa main2..tapi badan letih, kadang2 hangen jugak..huhuhu..br laa rasa beruntung bleh sempat main ngan anak leh balik keja kul 5 tepat :D

Jiey^Mien said...

aly : itu la ly.. abis takkan aku nak beli umah kat bukit kiara nih.. rege takyah citer la kan.. ari tu mmg aku dh nak beli dah, tapi tak cukup singgit.. hehehhe..

agaknya sbb tu la aku terlompat-lompat pg2 buta.. tak sempat.. aku pun taktau nape aku nk buat sdr n tak suh bibik..

oh harus!

p/s - aku potong2 n masak jer.. yang basuh2 semua bibik.. :P

***********************************

eINa : itu la.. kelek ian puas2 smpi naik muntah (tu pun kalo application lulus.. :P)

***********************************

elissmie : dulu ian tido kul 12am.. masa tu angin gak coz kita dah ngantuk gila.. esoknya, kul 6 da nak bangun.. :P

Elyn said...

sabar ye jiey.... kite sume yg bekerja hadapi time x cukup ngan anak sendiri.... mcm nk benti je keje kan!!!

Ina said...

Kalau diberi kemampuan utk Jiey stay kt rmh dgn Ian mesti happy sgt kan? Tp Jiey keje utk berikan yg terbaik n utk kepentingan masa depan Ian juga. Sabar banyak2 ye Jiey. Harap2 keje menimbun2 kt ofis tu tak berpanjangan. Have a great wiken Jiey. Boleh la balas dendam manja2 dgn Ian wiken ni :D

ibu_arifa said...

saya baca pun rasa guilty..kesian kat jiey kan..nak buat cam na..dah kerja cam tu kan..sabar je lah Jiey..tak lama lg nak cuti kan..nnt 24jam main dgn Ian..

izzahazfar said...

Kak..
apa yg zah buat..
balik je keje..
zah tak mandi
tak massak
tak buat airpun utk suami..

kami berdua tak sempatpun salin baju..

terus main ngan raziq
sembang ngan raziq
gelak ngan raziq..

sebab raziq pun mcm ian,jenis tido awal...
kul 7.30 dah tido kak..sampai ke pagi..

dan setiap pagi even 10 minit dlm keta...zah akan main ngan dia..cium n gomol dia puas2..

setiap masa itu berharga kan..

Jiey^Mien said...

Elyn : Sangat nak benti keje! Tapi nak gaji masuk gak bulan2!! Camne tuh? :P

***********************************

Ina : Taktau la dpt balas dendam ke tak..
Byk nak buat ni.. Budget nak pindah umah dlm masa 2 mgg, langsir lom gi carik.. Umah pun tgh renovate.. Tiles tak carik lagi.. Lampu n kipas pun kena beli tambah..

(amboiii.. byknya plan.. bila nak dok ngan anak jer nih)

***********************************

ibu_arifa : tak saba.. tak saba.. harap2 lulus la kan? =)

***********************************

izzahazfar : biasanya akak pun wat camtu gak, basuh kaki n muka jer pastu terus pegang.. Tapi smlm mmg lapar gila coz stuck dlm discussion since 12pm smpi 8.10pm, masa boss break mkn akak gi smayang.. Mmg berdangdut la perut..

Yang bab masak tu mmg takleh nk kompromi la, macam2 mana sekalipun, akak kena gak masak untuk ian. tanak dia mkn air tangan org lain.. :P

masak tu tak lama, nak tgg sejuk tu yang berjam.. selagi tak sejuk betul, takleh nak letak dlm fridge. Kang basi plak..

Just imagine, start masak kul 10, kul 1am baru leh simpan.. kalu start lagi lambat, lagi lama kena tgg.. Penah gak masuk tido dulu pastu on alarm nk bgn kul 1, skali tak terjaga.. buang camtu je la nasik Ian.. =(

Esoknya, kul 6am dah bgn.. tido brp sen jer sehari.. pastu jadik selalu demam2.. :P

MRS. K said...

sian ian.. mama promise, lain kali jgn uat camtu lagi!!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Kesian kan tengok anak-anak kita skang ni...kita sibuk kerje tau-tau jumpa anak ...anak dah besar..kejap je..tapi nak buat macam mana kan..kita memang kene kerje tuk cari duit untuk menampung segala keperluan anak kita jugak..saya pun tiap hari keje dari pagi then bila sampai rumah paling awal pun pukul 9 malam...dah la off day cuma hari ahad jek...lagi la pilu rasa..kiranya hari ahad tu lah nak buat semua bende..main dengan anak,kemas rumah,memasak dan macam2 lagi..demi kesenangan anak di masa depan terpaksa la korbankan segalanya.. :(

Liana said...

sedih kan jiey kalo cam nie.. Bila ummi renung2 balik, apa yg ummi tanggung kat office skrg lebih beruntung dr jiey. Apapun jisy seorang yg tabah! InsyaAllah, tak lama lagi boleh ler jiey menatap hari2 ian yer... :)

Leen Die said...

accountant ko

ME said...

Would like to dedicate this to all special mums...

ALLAH's SPECIAL CHILD
I'm sending you a special child
to cherish in My name
For you to love with all your heart
and teach him just the same
For he is not like other babies
nor will ever be
But you can love him just the same
and take care of him for Me
He may not hear, see,
or run, or learn as others do
But he'll be yours
and he will take his guidance
all from you
The road is hard
he'll break your heart
you'll cry a million tears
But I promise
when he smiles at you
the pain will disappear
I know you'll cry
"why him, why us“
but I needed teachers true
And that is why
with care and trust
I've selected you
So please
don't turn your back on him
although he may be slow
If you'll accept him as he is
together you will grow
He needs to learn the skills of life
for that I've chosen you
And with your love to guide him
I know you'll see him through
Don't try to see the future
I promise that to none
Just live each day
for all it's worth and enjoy
My Special One

miela77 said...

Jiey..k.iela pun frust 2 3 hari nie, tak ley nak balik awal.. setting for meeting this monday.. luckly dah siap 85% so this monday morning can settle up.. x yah dtg ot esok n lusa..leh spend ngan Amira, Bad n Baby Qis.. ari nie g keje ngan kepala bengang je.. aduh..keje oh keje... Cian Ian...

Noina said...

adus jiey..penat deh..sian Ian.. :(

Anonymous said...

kak jiey,,
its that u, oh my GOD..
start baca blog akak since last week..tu pun nampak list blog ni dalam aida nye list blog..tp tak tau, siapa gerangan empunya blog ni..that's it, just today, bila start bc lagi..i saw u pic..mcm kenal..skroll bawah lagi, ternampak pic ODI..sah memang kenal..kak jiey..and its remind me to kak nurul...rupanya2 selama ini sy baca kisah seseorg yg saya sangat kenal..

Syaz (MamaFarish) said...

sama la kita jiey..sejak dua 3 hari ni saya cm kurang skit dgn anak..balik keje masuk dapur wt bubur anak..by the time sume mende siap anak pun dh tido..so hari ni saya sengaja cuti...nk spend time dgn anak...even sabtu ahad xkeje..

Dina said...

Syiaaan Jiey, hari hari keje sampai malam eh?

Kuatkan hati kay?
Allah itu Maha Adil, dia akan balas jasa dan pengorbanan Jiey.. inshaAllah..

Cheer up kay?
:)

Jiey^Mien said...

MRS K : Kang promise pastu terbuat lagi camne plak? Huhuhu.. =(

***********************************

MamaDamia : Syahdu sangat kan? Esp masa nak tinggal anak gi keje.. Huhuhuu.. =(

***********************************

Liana : Tak sabar nak tunggu masa tu.. =)

***********************************

Leen : Bukey tuh.. :P

***********************************

ME : Kak, thanks for the sweet dedication.. =)

***********************************

Miela77 : Kak, kalo anak dah besar lagi syahdu kan? Esp kalo diorg dah leh komplen.. =(

***********************************

Jiey^Mien said...

Noina : Itu la Ina.. Harap2 nanti takde la 'kepenatan' cam skrg nih.. =(

***********************************

Anonymous : Alamak, who's this? Tiba2 terasa diri ini cukup glamour.. :P

Tanak kenalkan diri ke?

***********************************

Syaz : Jiey pun tingin nak amik cuti.. Masalahnya, nak amik cuti pun susah.. Esp bila nk tinggal offc lama ni.. =(

***********************************

Dina : Aminnnnn.. Thanks dear.. =)

***********************************

mirah said...

oh sian kat Ian. Jiey, balik umah amik masa beberapa minit dukung, peluk cium dia dulu. baru pergi setelkan yg lain. Kalau tak, mmg rasa bersalah lah..
mujur juga jiey dh nak cuti tu..

Anonymous said...

hahahha...
lupa nak bgtau siapa diri ni..
teruja punya pasal..
its me..yanie..if u still remember..
same collage with u..KMR..
same batch masuk collage..