Tuesday, July 7, 2009

Sekali lagi, masalah yang sama menghantui..

In this entry --> Baby hates milk, you can see how Ian refused to take milk. That time, for more than 2 weeks, he only wants to drink plain water. We even went to the extent that we forced him to take his milk. And he cried so loud because of that. To make things worst, his corrected age was 4 months old that time so we haven't started to give him solid yet. We was wondering, budak ni tak lapar ke? :P
.
Now, he loves his blended porridge, macaroni cheese and chicken spaghetti. And he loves fruit juice as well.
.
But then, we're facing the same problem again. 2oz max. Itu pun lepas drama paksa- memaksa yang sangat serius. I think it's almost 3 weeks (or could be more) that he refused to take his milk again. He was still taking Enfalac A+ before, because physically he’s still not officially 1 year old, not until July, 12.
.
Since he refused to drink Enfalac A+, we believed that it could be the milk again. Maybe he’s bored with the taste, again! So, we tried to give him Sustagen, with chocolate flavor. But he still refused to drink. Then, we tried to give him Enfagrow with vanilla flavor.
.
At first, he took 2 and a half oz and fell straight to sleep. So I though that vanilla flavor works for him. But I was totally wrong! Yesterday, he rejected the milk again. And today, he still refuses to drink his milk.
.

Ian 'borak2' ngan bibik. "Ian, seriously, even if you give me that cute look of yours, it wont change a thing. You still have to drink your milk. It's mandatory ok!!

The only way that we have now is, to add his milk powder in his porridge. But it can only be one scoop because if the taste is too obvious, he will refuse to eat his porridge too.
.
Seriously, I don’t know what else to do. We’re going to see his paed next week. Hopefully, there’ll be a solution to this. Yes, he’s taking all the vitamins that contain DHA. And we’re giving him other sources of calcium like cheese. But I still feel that milk is important. =(
.
When I asked of the staff in NICU when he refused to drink his milk last time, the lady did mention that Rayyan is different. Taking into consideration that he’s brain injured, it could be that his brain develops rejection towards the taste of the milk.
.
Seriously, I don’t think it’s because of that. I hate milk since forever and are you going to consider me as brain injured as well? I refused to drink my mommy’s milk since I was a baby and was given formula. Then, at early age, I’ve stopped taking milk as well. Saya takpe, coz sel otak saya byk.. Ian tak boleh, Ian kena minum gak! Hehhehe.. :P
.
P/s – Kawan-kawan, penah tak face problem yang sama? Ada cara tak?? Tolong!! Tolong!! =(

31 comments:

Adinina said...

cian Ian...kena paksa...kekekek...erm Nafisa ada perangai ni sekejap, bg segala brand & flavor pun tak nak. skali tu saje kasi dia susu dutch lady kotak tu..nak plak dia..sbb pakai straw kot. hehehe.beli yg natural flavor je.

skrg mmg sentiasa ada dlm fridge. susu FM pun minum, susu mommy pun minum, susu dutch lady kotak pun minum. ekekekek.

suealeen said...

anak² akak termasuk Syafiah pantang tak de susu.. susu memang wajib diminum sehari dalam kuantiti yang banyak. makanan lain tak de tak pe. janji mesti ada susu.

Syafiah is consuming her milk 6 oz/intake. still 3 hourly.

pernah sekali Mastura tak nak minum susu masa baby sebab jadi geographical tongue (cuba Jiey checked, adakah ini salah satu penyebab Ian refuses his milk). pastu dah baik sambung balik. masa jadi tu pakai susu mahal + panas.

cuba belikan dia susu yang sejuk dan murah sket cam lactogen. beli la tin kecik tu dulu. mana tau dia nak kot...

alyyani said...

oh, nia takde problem pasal nak minum susu. kalau dulu enfapro A+ sebulan 5 kotak, skang ni sebulan 8 kotak! naik botak papa dia. esok da anak 2, cmne? kena pump susu la kot. hehehe...

ian fussy gak ek bab2 makan ni. sama cam nia. dia tau kalau rasa makanan dia lain, mula la nak sembur2 aku. da la bazir pulak...

jiey, macaroni cheese? ade special menu utk budak ke? nak2!

mayra_solace said...

Jiey,
Aulia pun peel yg susah sgt nk minum susu. Even sampai skrg nk habiskan 3oz tuh bercinta! Nasib baik la dia kuat makan so bg dia cover balik kt ctu.

Maybe Ian pun boring asyik minum susu je..try bg cara lain plak. Minum guna straw ke, cawan ke..kot2 berubah dia nak. Kalo x pun try&error je la bg lain2 brand susu kot2 dia nak.

Susah hati tul bila anak xmo minum susu ni kan? Bila tgk anak org lain sekali minum sampai 10oz syahdu je hukhuk..

Tiara said...

Jiey..maybe ian dh kenyang ke?
doktor ayra ckp..before bg makan ..makesure dia milk dulu..then baru bg heavy food..

hmm. ayra pulak xmo minum air kosong..kalo bg air kosong siap batuk tersedak2...
diaorang ni leh geng ar.. ada complot hiks..

Jiey^Mien said...

Adinina : Terfikir gak nak bg susu Dutch Lady kotak tu.. Ian pun dah nak masuk setahun umo dia.. Ok la kot ek? Risau sakit perut je budak ni.. :P

nanti leh la try sket2 kan..

***********************************

Kak Sue : Ian, skali kitorg buat pun 2oz jer.. Tu pun blom tentu abis.. Dah lama dah dia dok ada problem ni.. Dulu, penah gak smpi 6oz per intake.. Pastu takde dh..

Lidah dia nmpk ok je.. Tapi takpe la.. Nnt Jiey try beli Lactogen plak.. Sustagen tu pun dah murah rasanya, tak jalan gak.. =(

***********************************

aly : dulu Ian pun 5 kotak sebulan.. skrg ni, satu kotak tahan berminggu-minggu.. itu pun byk yang buang dari minum. Buat asyik tak abis jer..

resipi makaroni cheese adalah seperti berikut:
ko ketuk bwg merah, bwh putih n halia, pastu ko rebus sekali ngan makaroni n ayam. Letak la sayur apa ko nak.. Biasa aku letak carrot + celery + kismis.. rasa manis2 sket..

dah agak2 masak, tutup api, ko letak la cheese.. kacau2.. nnt keju tu cair la.. aku pki cheesedale keping tu.. bila ko nk blend, ko buang la halia n bwg putih+merah tu.. Sodap dimakan woo..

P/s - Ian suka la.. Nia aku tatau..

***********************************

May : Sangat susah hati..
Tatau dah nk wat camne..
Dah try bg different brand..
Tak jalan la.. Hukhukhuk..
Makanan lain dia memang makan beria..
=(

Minum pki straw dia tak pandai.. Pki cup dia sembur2 la plak.. Pki bottle mmg tanak.. Kalo kita bagi dia pegang, habis dia titik2 kan susu tu..

***********************************

Tiara : Nak kata kenyang tak jugak, kul 6pm dia mkn bubur nasik.. Smpi kul 10 sblm dia tidur tu, takkan tak lapar kot.. Pastu, kata la dia tidur kul 10 mlm, pagi sok, kul 6 dia bangun, still tanak gak.. Dah semalaman tido pun tak lapa2 gak ker?

Mmg dia saje je tanak.. Rasa down gila bila ingtkan budak yang tanak minum susu ni.. =(

***********************************

e.l.i.s.s.m.i.e said...

haip..nape awak tak minum susu..sedap tau..awak jangan buat mama awak risau tau!

xoxo,
Nuha

Leen Die said...

jiey try bagi minum glukosa..mel mummy mika pun ada bg kat mika sero..bg tenaga utk bb..wahh..nak trylah resepi jiey tue..ermm..cam best jer sbb ada cheese..klu rayyan tokseh ummi dia yang perabih..hahahahaha

Leen Die said...

ambo suka sgt tgk IAn pakai topi mcm tue..nmpk cam naughty boylah...Ian dah leh duduk dengan jayanya..clap!!!..clapp!!!!

mirah said...

Jiey, dah try bagi dalam sippy cup ke, mana tau dia nak minum dalam cawan je ke? Ya baby mmg kena minum susu. Try lagi lah jenis susu lain jga. Kena try and error.

Jiey^Mien said...

elissmie jr : Saya memang suka wat mama saya risau..:P

-Ian-

***********************************

Leen : dulu pun nurse tu suh bg air glucose.. memey bagi pon.. dio minum gitu2 jah la.. tok brehi mano.. lagi prefer air putih.. byk lagi glucose tu tok abih2.. :P

risa takuk tok cukup DHA untuk brain cell development jah.. =(

***********************************

Jiey^Mien said...

Leen : Sokmo wak muko notti lo nih budok nih..

***********************************

Mirah : Dah try dah.. Stakat ni dah 4 jenis susu try. Sippy cup tanak, dia tolak jauh2.. Kalo cawan, dia buat main2.. Bunyik2.. Main air ngan lidah dia.. Nnt jiey upload video dia..

***********************************

[I][T][A] said...

Jiey...

Raisha pun tak nak minum susu... tapi skrang dah okey sikitlah... selepas slalu di paksa.. :)

Masalah susah minum susu ni memang slalu terjadikan... ita rasa mungkin sebab ian dah besar... so dia dah tak nak minum susu lagi... dia nak makan jer... Kalau ian makan secukupnya... okeylah walaupun kurang minum susu... tak pun ian dah boring dengan susu ian skrang.. cubalah tukar susu perisa lain plak..

Cikpid said...

alololo IAn..nape xnk minum susu plak?jgn ikut cam mama tu x suke minum susu (cewah..ckp org..padahal sy pon mmg x suke mnm susu..x sedap)

Elyn said...

hmm pelik tul ian x mo susu..... tp die x lapar kan jiey?? minum air kosng byk ek??? try la tye dr apa yg ptt di buat. kite pun x de idea.

ai said...

Jiey..ntah le. Aku rasa sume budak mcmni. selera nk minum susu ada pasang surut. Anak2 aku dulu pon camtu gak. Kadang tu langsung takmo minum! jenoh aku pujuk. Yg terbaru ni anak buah aku, sampai kejung le mak dia mikir nk kasi minum susu. sbb langsung xmo sentuh. last2 dia try tukarkan susu perisa coklat. Bagi dia rasa skit..then, baru dia nk. so, skang ni dia minum susu coklat la..

Marsha~ said...

Ian muak kot dgn susu..
cuba bagi soya based milk.. utk DHA, bagilah neurogain utk baby.. vitamin tu ada DHA dan minyak ikan
bagus utk baby.. sume susu jenis enfa manis.. Ian tak suka manis2 kot.. yelah, dia pun suka air suam kan, maybe tak suka susu sbb manis kot..

atau, cuba carik alternatif susu yg tak manis sgt mcm enfa..

Liana said...

Jiey...my Husna pun sejak akhir nie kurang minum susu. Dulu 6 - 8 auns boleh habis. Sekarang 5 auns minum 2-3 kali. Kadang2 terbuang jer... Macam Husna ummi rasa dia dah muak dengan susu tu! Husna memang minum sesuatu brand susu tu memang tak lama kecuali Enfalac A+. Yang lain sebulan dua jer..pastu muak! Try ler susu kota tu! Anak2 saudara ummi, semua minum susu kotak tu sedari 1 thn ++

yatie chomeyl said...

Ian nurun perangai mama dio maso keciklah ni..isk3x..

Anonymous said...

Salam.

My baby pun ada masalah mcm ni. x nak minum susu. dari pagi sampai petang 2 oz je. puas paksa x nak minum. Dah tukar susu lain pun sama. Saya gi jumpa dr biasa je n dia bagi vitamin selera makan. sehari lepas tu terus nak minum susu. saya rasa dia xde selera la. dah 2 hari ok je minum susu.

ibu_uwais_ameenah said...

comelnye gambo ian duduk itew....!!

Jiey^Mien said...

Ita : Dah 4 jenis susu kitorg tuka.. Tak jalan gak.. Tapi dia mmg mkn banyk..
Bagi la apa pun, sure dia makan punya.. Tang minum susu jer..

***********************************

Cikpid : Marah pun tak jalan.. Dia wat dek jer.. Kalo kita bg dia pegang, nnt dah bosan, dia baling botol tu jauh2.. :P

***********************************

Elyn : Dulu masa tanya Dr., diorg kata, takpe la.. Just ikut jer angin dia.. Campur dlm makanan sket2 pun jadik la.. Dr. kata DHA tu dah ada dlm supplement dia so takyah risau sgt.. Tapi tak puas hati gak la.. Kalsium apa semua tu kan penting.. Next week nk tanya lagi paed dia, nape budak nih! =(

***********************************

Kak Ai : Ian nih, rasa coklat pun tanak. Vanilla pun dh try.. Try beli strawberi la plak pasnih.. :P

***********************************

Jiey^Mien said...

Marsha : Itu la.. dia muak susu kot.. Soy based pun dah penah bagi.. Isomil advanced.. Tanak gak.. Ntah apa yang dia rasa..

Neurogain tu mmg dah jadik makanan haria Ian dah.. Plus notropil, MCT oil n appeton. Itu yg doktor kata, rasanya, bekalan DHA dia dah cukup.. Tapi mesti kalo ada susu lagi bagus kan?

Susu apa yang tak manis ek?

***********************************

Liana : Susu kotak tu ada DHA tak?

***********************************

Yatiey : Hok tok molek mano bulih ikuk.. :P

***********************************

Anon : Salam.. Thanks for dropping by..

Actually, Ian ni drpd lahir lagi dok amik multivitamin n segala mak nenek vitamin.. Selera makan ok jer.. Makan banyak.. Tapi bab susu ni, terus tak selera.. Nmpaknya kena try susu dutch lady kotak tu la gamaknya.. :P

***********************************

ibu_uwais_ameenah : Muka notti.. :P

***********************************

mama_danish said...

try bg fresh milk...

Noina said...

Hurmmm..nape ni Ian, tak moh minum susu tuh.sedap tau..kalau Ian tak nak acik bagi kat Nabila la..hehe..eleh..mcm la Nabila kuat minum..huhu..Nabila pun sama Jiey..tak nak minum gak..berat pun tak naik2..Arituh doc suggest minum Pediasure..emm..nampak ok..tapi berat still tak naik..ina tgh kaji nih napa Nabila tak nak minum..sepatutnya dia dah minum lebih dr 180 ml..Tapi nih..nak abiskan 140ml pun payah..Ina rasa kena bagi dorang nih minum bila betul2 haus..kasi main penat2..pastu baru minum.Ian minum air kosong kira ok la tuh..dia tak ilang air dlm bdn dia..Takpe Jiey..Anak2 kita ni special sket..mahu layanan yang special..susu yang special..segalanya special..hehe..Sabar k..

misz_nierah said...

haha...comel jerk cite akak ni. sy pon stop minum susu mak sy mse umur 2 bln tau, then trus minum susu formula. tp kejap je sbb x sedap. skg pon x minum sgt susu. huhu..x tau la cne nk tlg Ian sbb sy pon cm tu gak T_T

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

jiey..danish dulu masuk umo setahun dia dah takmo susu plain tu..sebab dia dah rasa air manis2..paling suka air milo kotak..

pestu yana pun tukaq susu ducth lady 123 perisa coklat..

masuk umo 3thn yana bagi susu fernleaf 3+ perisa coklat..sebab lebih hadam..

123 tu popo keras..lanih..yana tetap teruskan susu coklat tu lagi..ingat sampai bila2 kot..

kesian ian tak lalu susu..mmg yana penah alami dulu..risau sangat..

ummuabdullahsyaakir said...

Salm kak,maaf saya tak ada pengalamn dlm hal ni,tapi akk dh reffer kat doc ke?mgkn Doc blh cdg susu yg sesuai,tapi kalau dpt mgkn pediasure atau alphalipid-susu ni smua tahp dari kcik smpi besr blh..moga2 ian suka.

~Puteri-Nuur~ said...

jiey,
idris pun ada masalah yang sama, selalu ada. ini apa yang put buat kat idris ye, tapi mungkin tak sesuai untuk ian.

dari umur idris 13 bulan lagi, put dah bagi dia minum mamex gold stage 2 which is kalau ikut kata doktor, susu ni sesuai sampai dia umur 36 bulan kalau dia tak makan apa-apa.

bila ada masanya dia boring, [dulu idris minum sampai 7oz sekali minum (memandangkan dia tanak makan solid food) put rasa OK dia minum byk2 sebab susu ni complete.]Put akan beli susu brand lain e.g Pediasure ke, Sustagen ke kasi dia rasa. Beli plak flavour Vanila ke, Choclate ke.

Lepas tu, bila dah bertukar angin, selalunya dia minum kalau dia rasa dia suka, tapi kalau dia tak suka, dia akan reject. bila kasi mamex gold semula, dia akan appreciate susu tu sangat-sangat. mungkin dalam hati dia kata, oh, inilah susu terbest untuk haku.. hahhaha.

try la kat ian, beli pediasure. DHA sah2 banyak, perasa vanila ke. idris suka vanila tapi tak suka coklat.

Dandelion said...

ni ikut perangai mommy la kot nih. itu je kot sbnrnya. ke sbb ian tak sabar nak makan kehepsi? hehe. ian budak baik jgn buat mommy risau. nnt minum susu ye ian :)

Noorlaila Mohamed Nor said...

comelnya Ian!!