Wednesday, February 10, 2010

Anak saya yang busybody dan dia sememangnya OK je..

Lately tajuk-tajuk entri memang mengarut.. Tiba-tiba terasa seperti tajuk yang panjang adalah catchy.. Muahahhaha.. :P
.
Semalam, hari yang sibuk bagi kami. Seharian di SDMC untuk sesi fisioterapi dan another round of hearing test.
.
Seperti yang saya ceritakan sebelum ini, Rayyan Ariff seringnya mahu berjalan sahaja dan menjadi tanggungjawab kami untuk memegang tangannya ataupun badannya. Yang penat adalah kita apabila terpaksa berjalan dengan badan yang dibongkokkan.. Lenguh sungguh.
.Bibik pulak yang pegang, mama nk amik gambar.. :P

Sewaktu saya sedang sibuk membawa Rayyan Ariff berjalan, saya disapa oleh seorang wanita.. "Eh, dah ok yea dia sekarang.." Minda saya tidak dapat mencerna maksud yang ingin disampaikan oleh wanita asing itu.. "Sorry, dah ok?" Saya bertanya kembali..
.
"Oh sorry.. Actually dah dua, tiga kali I saw both of you kat Rehab when your son was doing physiotherapy. He looks ok and much much stronger than before.."
.
"Oh.. Ingat apa tadi.. Yes, he's definitely better than before.." Saya hanya tersenyum sambil terus-terusan melayan kerenah Rayyan Ariff yang asyik mengatur langkah dan menyentuh satu persatu kerusi biru yang tersusun di bahagian tepi.
.
"The therapy really works huh.. It does wonder on him.." Tambah wanita berambut pendek itu lagi.
.
"It did. It really works and it helps a lot. " Saya cuma tersenyum dan terus berlalu..

Dengan izinNya, wanita inilah yang dihantar untuk membantu kami.. Yang tanpa jemunya melayan kerenah dan tangis Rayyan Ariff. Yang tidak pernah bosan menyanyikan pelbagai lagu buat anak kecil ini.

Ian with Auntie Sarjit
.
She's very well experienced in handling children and she's definitely one of the best paed therapist in town. Her explanation is very good and she's very dedicated to the children that she's seeing.. She's willing to work until late evening for the children because some of the parents can only come after office hour or on saturday.
.
Once, she gave us appoinment at 5pm on saturday afternoon. Because other slots were fully occupied. And mind you, her working hours on saturday is only until 1pm. I dont think she's doing it because of the money.. She has passed the retirement age and has been working for so many years.. So I guess she's definitely fine in terms of monetary.. Further, she also comes from a well off family..
.
Her eyes will shine everytime she talks about the children that she's seeing. Even the littlest progress means a world to her. Not just she handles the children well, she also manages the expectation of the parents. I was once a very eager and anxious parents. But she knows the right button to press in order to keep a parent like me calm.. :P
.
Memang saya masih punya sedikit kesalan. Andainya saya dan Rayyan Ariff bertemu Sarjit lebih awal, there must be a lot of difference kan? Kali pertama bertemunya, Rayyan Ariff sudah berusia 11 bulan. With not so good head controls, can barely turn and sitting ability was definitely not in the list.
.
But after 9 months, look at him now..
.
Semalam, Sarjit membawa Rayyan berjalan keluar dari bilik fisio dan sepanjang lorong ke bahagian luar pusat Rehab SDMC. Setiap kali melihat sesuatu, Rayyan Ariff akan menghentikan langkahnya dan asyik melihat mereka-mereka yang lain. Mengintai ke setiap bilik dan ruang, melihat apakah yang sedang dilakukan pesakit-pesakit dan pekerja-pekerja lain.
.
"He's quite a busybody boy.." Kata Sarjit berserta tawa dihujungnya.
.
He is. Budak bijak mestilah kena byk wondering kan? :P
.
The hearing test result?? Tunggu next entry.. Coz it will be a long one! :P

23 comments:

Manjakusayang said...

Jiey... tak tahan nak gelak bila ian buzy body. Tp, kan memang semua budak2 cam tu tau! keinginan ambil tau dan nak belajar :)

MamaAdwanEncem said...

AdwanEncem says>>> yeay yeay... nnt wan leh men kejar2 ngan ian macho.. go ian go.. chaiyookkkkk........

M@iRaB@bY said...

well done rayyan...salam mama..buat apa tue

laila said...

Ian handsome!

Anasfadilah said...

we need more people like Puan Sarjit..really.

hugs to Ian :)

Jiey^Mien said...

Liana:
mmg semua budak camni kan?
in fact, budak2 lain yang buat fisio pun busy body gak..
asyik nk berhenti when something attracted them..
:P

**********************************************************************************************************************

lin:
main kejar2 kang, mama ian plak risau takut jatuh..

***************************************************************************************************************************************

mairababy:
salam..
mama tgh malas neh..
rasa nk online je spnjg masa..
:P

****************************************************************************************************************************************************

laila:
kak laila cun!

-ian ckp-

***************************************************************************************************************************************************************

dila:
bukan puan ni, cik..
kalo semua org camni kan bagus..
=)

hugs to ziyyad too

Pnut said...

Jiey-wahh leh geng nagn Alesya, dua-dua pun busybody...
harus kak nam dan pah bedah sangat...ahaks...

alesya punay tahap bizi bodi...mak su dia tukar baju pun sebok nak ngekor... siap ketuk pintu..tetatla...tetatlaaa acu watpe...(cepatlah..cepatlah..acu buat pe) sebab dia tak sabar nak masuk....

Zety Zin said...

wah ian sekarang suka berjalan. penatlah mamanya nanti. hihi. busybody tu maknanya dia cuba nak paham setiap benda yang dia tengok. baguslah kan. bijak! bijak!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hebat btol laa ini budak yang cute ni :)

tak per busy body janji happy kan ian kan kan??

joegrimjow said...

wawaa
bunyi macam hapy je
hope gud news!

Jiey^Mien said...

kak pinut:
budak2 mmg busy body kan??
jiey tgk, budak2 lain yang wat fisio pun sejibik cam ian..
semua org nk ditengok..
semua tempat diorg nk benti..
wah wah wah alesya..
harus jadik mamarazi neh..
ian lak paparazi..
:P

****************************************************************************************************************************

zety zin:
a'ah.. kalo dia wat taktau, kita plak yg risau kan?
:P

*************************************************************************************************************************************

eliss:
rezeki Allah SWT..
Alhamdulillah..

dia happy, kita la yang penat terbongkok2 layan dia..
muahhahhaha....

***********************************************************************************************************************************************

joegromjow:
hahhahha..
ahkak nak hepi2 sket takleh ke dik..
kak ahkak sedey2 kamu kata PMS plak..

rule of thumb kalo dh jadik parents to special needs child neh, have to learn on how to take things calmly..

tak semestinya good news, the-not-so-bad-news pun leh jadik good news jugak untuk kami.. :P

kak zue said...

some people do their job bcoz they love doing it..some bcoz they just have to..& we can definitely see the difference.
me??i work for both
reason...hehehe..
ian...cepat jalan...

Jiey^Mien said...

kak zue:
same goes to me!
mmg happy dpt berkhidmat utk rakyat, tp at the same time, benci offc politic..
nk benti takleh.. we need the salary and the perks + benefits..
so i work for both jugak la..
:P

ala kak.. risau plak kalo cepat2 jln..
tingin sgt nk tgk dia merangkak dulu.. tp dia cam tak interested ngan merangkak..
huhuuhu..
=(

Rizziela said...

Wah! nanti kuruslah mama Ian...sibuk nak kejar Ian yg berlari ke sana sini....

tak sabarnya nak tunggu detik itu

Farah said...

waaah terharu tengok ian dah berjalan!

beza kan orang yang bekerja sepenuh hati tanpa harapkan apape ni..niat die ikhlas nak menolong.

Mamapinkie said...

A'kum Jiey, sarjit is the best kan! ;) Akak pun banyak dapat semangat nak therapy Ridhwan from her, her dedication towards special needs child is very hard to find these days..lenguh bongkok pegang Ian takpa Jiey, asalkan leh jalan kan, Insya-Allah...that is our sacrifice for our sons...Ridhwan pun selalu busy body bila keluar dari physio room tu, ada aje nak pandang orang, tegur orang, orang tegur dia..selalu terbantut 'walking therapy' dia..hehee

h4ni3 said...

alhamdulillah.. suka tengok progress ian :)

Nadiah Sidek said...

mesti seronok tgk setiap perkembangan positif pd rayyan, kan? :)

susah nak jumpa org mcm sarjit tu skrg..hrp2nya lepas ni lebih ramai lagi mcm dia

puterikurekure said...

alalalala...comelnya!

ada berita baik lagi ye jiey. alhamdulillah...harap2 hearing Ian ok.

izzahazfar said...

kak jiey..

alhamdulillah...usaha menampakkan hasilkan...

abg ian..nanti leh jalan2 dgn adik akmal ya..(kak akmalpun suka camtu..minta dipegang untuk jln keliling umah..heheh

Ina said...

lama dh xcomment kt sini. xsempat2. honestly i feel amazed with ian achievement alhamdulillah! berkat kesungguhan mama ian jugak yg xpenah pts asa usaha utk ian kan? tahniah jiey. xlama lg kurus la jiey keje kejar ian berlari plak jeng jeng :D

mummy_adam said...

i suka budak2 yg "busybody" nie.. coz diorg tgh belajar something tu :) cuma diorg xpandai ckp lg..

Watie Aziz said...

happy tgk Ian nak pandai balance badan dia .. u go darling!!!!

& my respect goes to u & Ms sarjit ..wonderful!!