Wednesday, February 24, 2010

Setelah setengah tahun bercuti & potty training for special needs child..

Hanya tinggal 5 hari lagi sebelum saya kembali bekerja. Sungguh pantas waktu berlari! Setelah setengah tahun berada di rumah, malas sungguh hati ini mahu kembali ke pejabat. Ditambah pula dengan bebanan dan tekanan yang bakal saya tempuhi lagi, makin membuatkan hati ini berat untuk menghadapi saat itu.

Rayyan Ariff? Bagaikan mengerti bahawa waktu untuk sepenuhnya bersama saya akan berakhir tidak lama lagi.. Manjanya sedikit luar biasa. Kebiasaannya, dia akan lena sendiri dengan sebotol susu di tangan. Namun masuk hari ini, sudah dua malam berturut-turut dia tidur di pangkuan saya. Didodoi sehingga dia benar-benar lena.

Ada sedikit rawan di hati sewaktu merenung ke dalam mata Rayyan Ariff yang bundar. Rasa bersalah kembali bersarang. Maafkan mama kerana terpaksa meninggalkanmu di bawah jagaan orang lain nak.. Kerana hidup ini bukan sekadar berkisar tentang makanan dan tempat berlindung sahaja. Kamu terpaksa mama tinggalkan seharian untuk mencari rezeki di atas nama keselesaan, anak..

Apa yang telah dicapai oleh anak kecil yang cukup istimewa ini sepanjang tempoh setengah tahun ini? Banyak. Sesuatu yang tidak pernah kami jangkakan secepat ini. Bagi yang mengikuti catatan perjalanan hidup anak kecil ini di sini, tentunya maklum dengan perkembangannya.. Bagi yang tertinggal, soroti sahaja perkembangan Rayyan Ariff di bawah label "Development".


This was 2 weeks back.. *And yesterday, Sarjit said that Rayyan took steps very nicely! Much, much better.. Well, practice makes perfect kan? =)*

Alhamdulillah. Tempoh waktu 6 bulan yang cukup berguna. Ian, maafkan mama dan ayah kerana hanya tempoh ini yang mampu kami berikan untuk kamu. =(

Ok. Next on potty training. No, I'm not planning to start it on Rayyan Ariff at the moment. Although he'll be 2 years old in 3 months time, but he's still not fully functioning as a toddler of that age. Namun saya pernah diberikan cadangan ini oleh salah seorang Occupational Therapist yang pernah membuat penilaian ke atas Rayyan Ariff sebelum ini. Mungkin kerana dia kelihatannya faham dengan sesetengah arahan.

Sejujurnya, saya tidak pasti bahawa adakah possible untuk anak-anak istimewa ini di potty train pada awal usia. Sungguh saya tidak tahu. Untuk Rayyan Ariff sendiri, saya melihat tempoh 2 tahun lagi sebagai titik permulaan untuk tugas yang satu ini. Itu pun, segalanya masih bergantung pada penerimaannya nanti.

Namun yang menariknya, petang tadi, sewaktu bibik sedang asyik menonton TV dan Rayyan Ariff pula sedang duduk di sisinya, tiba-tiba sahaja Rayyan Ariff menarik-narik tangan bibik. Mulutnya mengeluarkan bunyi tanda tidak puas hati sambil tangan yang sama menunjuk-nunjuk, dan matanya menghala ke arah bilik air.

"Kenapa Rayyan?" Tentunya bibik sama sekali tidak mengerti apa yang dimintanya. Rayyan Ariff mengulangi perbuatan yang sama. Dan bibik semakin tertanya-tanya.

Rupa-rupanya Rayyan Ariff baru sahaja membuang air besar. Dan dia sedang memberitahu bibik bahawa dia perlu dibersihkan. Bijak!

Lihat bagaimana dia bertindak memberitahu bahawa dia perlu dibersihkan. Dan lihat bagaimana dia mengaitkan bilik air dengan keperluan untuk dibersihkan. Very smart. Tidak pernah terlintas di fikiran saya bahawa dia akan melakukan perkara sebegini pada usia sekarang.

Satu lagi nikmat Allah SWT. Alhamdulillah.

Nampaknya potty training is something that is definitely possible for children likes Rayyan Ariff. Tapi saya masih lagi belum bercadang untuk melakukannya dalam masa terdekat. Tunggulah sehingga dia mampu berbicara. Kerana seringnya, kami masih belum dapat mengenalpasti kemahuannya setiap kali dia merengek dan tangan kami ditarik-tariknya. Kerana setiap rengekan punya tuntutan yang berbeza.. Punya keperluan yang berlainan.

Ian, walaupun mama tidak lagi dapat bersamamu sepanjang waktu, mama tak akan pernah lupa untuk mendodoimu dengan lagu kasih yang tak bertepian.. Buat peneman hidup dan harimu.. Sayang kamu sepenuh jiwa!

OK. Till then.

23 comments:

Nadiah Sidek said...

clever boy! ;)

Izan Ishak said...

ian mmg anak yg sgt bijak kan jiey.
Alhamdulillah...jiey dah bagi yg terbaik utk dia...

**izan pun tgh berkira2 nak potty train affan n afnan...cuma tgh cari masa yg sesuai.

joegrimjow said...

suke entry ni
penuh kasih sayang
;)

can feel it

Elyn said...

aduh cepat tul masa berlalu. pejam celik rupenyer dh nak masuk 6 mnth u cuti jiey. jgn sedih jiey, at least u dh luangkan masa yang lama gak untuk ian.

ApasH said...

sekejap je dh kena keje balik kan..kalo saya di tempat jiey sure berat hati nk tinggalkan rayyan..

Nway selamat kembali bekerja!!

~farahsyeefa~ said...

ian kuat, jangan risau ye :)

AppleCrux said...

Kejapnya Jiey, dah nak masuk kerja..isk.isk..kalo I pun jadik liat jugak...anyway Selamat kembali bekerja..

puterikurekure said...

cerdiknya Ian!!!!!!! rasa nak gomol2 kamu tau Ian. gerammm~

Jiji said...

OO Jiey hang menulis ni kan selalu buat aku rasa nak ada kat sebelah rayyan laa.. aku ni mmg jenis senget kalo benda kecik baby buat it means the world to me.. kalo org lain maybe mcm "alaa anak aku pon boleh buat"

weh ko dok mane ye? Anis ajak dating laa dia dah bosan dengan bf kat umah babysitter dia.

Manjakusayang said...

Tahniah Jiey... Coz telah gunakan masa itu dengan bermakna sekali. Ummi tumpang gembira dengan perkembangan Ian... Ian budak bijak :)

m@y said...

Jiey,
Jangan risau, Ian perlu faham mamanya bekerja utk kesenangan dia jugak.Walopun x sampai hati nk tinggalkan tp sume tu tanggungjawab kita.Good job la Ian dh pandai ke arah potty training.Aulia yg 3 thn pun still on trial&error lagi huhuhu..

Marsha~ said...

tulah.. sy pun terfikir nak potty training Qila.. peha dia dah melecet dah pakai diapers ketat.. huhuhu.. tapi tatau mcm mana nak start.. :(

MaMa DhiYYa said...

owh.. baby dhiyya yg 3 bln lagi nak masuk 3 thn pun masih belom on potty training hehehehe.. nvmind.. take ur time ian... =) sayannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnngggg ian

mummy_adam said...

pandai nyer.. nak cuci ek..bijak, bijak.. good boy :)

izzahazfar said...

yup...suka entry ni...

ian bijak!

kak zue said...

frustkan jiey bila kita tak faham apa yg anak minta..
nabila akan marah tergolek2 bila akak tak faham apa yg dia suruh akak buat..
toilet trainig??nabila pun tak buat lg tp dia akan minta tukarkan pampers cepat2 kalau dia buang air besar.

mommyYen said...

sabar yer..saya pun baru nak bmula potty train utk anak saya,bagi sstgh org umur 2 tahun sgt lambat utk bmula,tapi saya tak kisah,dpend dgn penerimaan diorang dan cari waktu sesuai..saya dah pnah cuba ajak duduk potty tpi dia xnak,dia pndai smpan potty dlm tolet balik.n skrang sy nak stat balik..sama2 lah kta berusaha k..

Jiey^Mien said...

Nadiah:
Kalo clever, surely cam mama! :P

********************************************************************************************************

izan:
jiey blom lagi nak potty train ian..
nk go slow n steady..
=)

*********************************************************************************************************************************************

joe:
bukan selalu2 pun penuh kasih sayang ape..
:P

****************************************************************************************************************************************

Elyn:
tak cukup la 6 bulan.. kalo i smbg 6 bln lagik ok tak? mintak sponsor kat harian metro..
:P

*****************************************************************************************************************************************************

Apash:
Mmg berat! huhuhu..
Thanks dear..

****************************************************************************************************************************************************

farahsyeefa:
mmg sgt kuat. kuat macam2 la.. :P

*******************************************************************************************************************************************************

Applecrux:
huaaa.. tak sanggup!
=(

*******************************************************************************************************************************************************************

puterikurekure:
intan, skrg ni, dia yg rajin gomol kita tau.. habis lencun pipi neh!

*********************************************************************************************************************************************************************************

Jiey^Mien said...

Jiji:
sama la ngan aku.. kagum giler, rasa macam nak call harian metro bgtau..
serius..
agaknya mak2 memang camni kot..

cun sgt la tuh.. harus ada lagi adegan gomol menggomol from anis manis..

aku dok area ampang.. takdehal la kalo stakat nak gi shah alam tu.. bile weh? bila?

********************************************************************************************************************************

manjakusayang:
itu la.. kalo setahun pun, tetap akan rasa tak cukup bila ngan anak kan?
*sigh*

******************************************************************************************************************************************

may:
itu la kan.. tangan gatal nak membeli, harus la otak kena gigih bekerja.. :P

jiey tak start dulu kot potty training tu.. tgg ian boleh bercakap..
=)

*****************************************************************************************************************************************************

marsha:
a'ah kan, lagi pun qila budak cerdik..
ian ni kena leh cakap la dulu baru try..
mak malas nak mencuci noks!
:P

*******************************************************************************************

Jiey^Mien said...

Mama dhiyya:
insyaAllah bukan dlm ms terdekat ni utk ian..
=)

**************************************************************************************************************

mummy_adam:
macam2 dia demand skrg neh..
:P

*****************************************************************************************************************************

izzah:
kalo bijak sure macam mama dia..
:P

******************************************************************************************************************************

kak zue:
jiey tak try dulu kot on ian..
bia la ber diaper dulu..
malas.. :P

*******************************************************************************************************************************************

mommyYen:
not at this moment la..
tgg la lagi setahun dua..
siyan dia..
:P

ibu_arifa said...

pandainyer..saya pun dok plan nak latih dalila ber potty gak..cuma dok caru masa yg sesuai nak stat jer..

ibunyer kena tarik nafas pjg2..cari semangat byk2..nk stat ni..huhuuu

Watie Aziz said...

kejapnya rasa masa berlalu .. dah kena kerja balik yerk yang? mesti sedih kan ..but rayyan is a gud boy ..insya allah dia paham ...:) hope u can continue whateva u do skang eventho u kerja jiey ..:) coz u see the tremendous development kan? :)

Sue said...

alhamdulillahh... ian anak yg bijak!! progress yg sgt bagus.