Thursday, February 25, 2010

Bukan degil, tapi keras hati..

"He's stubborn yea.." Maklumbalas selepas sesi terapi pertuturan.

Bukan degil, cuma anak ini keras hatinya. Pandai melontar amukan. Itukan biasa bagi anak-anak seusianya. Lagi-lagi kalau kita memaksa dia melakukan sesuatu yang dia benci. Marahlah dia.. Bukan hanya dia, kita juga begitu kan?


Kalau dengan ini contohnya, takkan dia mahu meraungkan? Cuba jangan memaksa, semua anak kecil bencikannya.. Apa lagi untuk sesuatu yang asing.. =)

6 comments:

izati zaibi said...

mak saya kate saye keras ati jugak!hehe ade 2 pusar lagik..but that wat makes me who i am :)
well go ian! go k jiey..always praying 4 the best for the boh of u :)

mummy_adam said...

betul tu, diorg pun sama mcm kita xsuka dipaksa.. kena encourage instead of paksa kan, sama jer mcm kita..

Ian sgt cute, love u dear :)

Marsha~ said...

hehehe... lately saye suka menyakat Qila.. sampai dia meraung menangis.. saje je suak2.. sbb dia ngada sgt.. tp kalau ian ni, agak2 dia marah tak buat mcm tu? mcm manelah dia mengamuk agaknye ek? mesti cute.. hehe

puterikurekure said...

hmmm...anak2 memang tak boleh dipaksa sangat. cuma kena jelaskan lebih detail kenapa dia perlu buat dan apa implikasi kepada dia.

kena cakap camni,
"sayang kena pakai baju ni. nanti sayang nampak hensem. bila sayang hensem, semua orang puji2 sayang. nanti sayang mesti happy kan?"

aa...camtu la. hehehe~

CuppyCakeMommy said...

btol2..sebaik2 nya kita jangan marah dia..cakap secara baik..heheh..i ni pandai cakap je..kadang2 i tak penyabar juga melayan..salam kenal ye

kak zue said...

teringat anak kawan aak..abt 4 yrs old..mmg kena di bodek selalu..kalau paksa / dibangkang dia jerit sekuat hati..boleh pecah gendang telinga..tak kira kt mana pun..mujurlah mamanya jenis rajin bodek/pujuk...abahnya??wat selamber jer..