Saturday, February 20, 2010

~Bila makcik masuk gym~ (Satu entry tentang makcik-makcik dari makcik.. )

Makcik ni, periang orangnya.. Riang ria bak kanak-kanak ribena kata orang-orang tua..
..
Makcik pun banyak gak join aktiviti yang orang lain sibuk dok anjur..
.Masa ni makcik nak gerak balik lepas join Ministry of Finance punyer treasunt hunt.. Makcik wakil Commission makcik lagi tau..
.
.
Ni pulak, orang lain dok sibuk-sibuk main tembak-tembak, makcik pun nak gak merasa apa best nya main paintball neh.. Yang tak tahan tu, makcik pki eye shadow kaler biru tau masa tournament neh.. Team kami dapat johan hokayy.. Ada haa piala kat atas rak tepi katil makcik tu.. Mesti pengadil bagi kami menang sebab kaler eye shadow makcik kan?? Makcik memang suka menjaga kecantikan diri dan peribadi.. :P
.
Waktu hujung minggu, makcik suka ukur shopping complex.. Hujung ke hujung.. Sebab kalau hari keje, makcik akan pastikan makcik tido awal demi mendapat tidur yang secukupnya.. Tidur kena cukup supaya kecantikan diri terpelihara..
.Masa ni makcik tgh lepak kat Kenny Rogers lepas ukur The Mall, ni makcik majuk ngan pakcik la neh.. Makcik pun dah lupa kenapa.. Bukannya pakcik nak pujuk, dia gi amik gamba plak, buat wallpaper henpon dia.. Mentang2 la makcik cantik! (Korang nak muntah-muntah la.. makcik tak kisah..) :P
.
.
Makcik pun suka berparti tau.. Tapi takde la parti liar atau pun parti buih.. Biasanya, makcik gi parti befday kawan-kawan je la.. Tu pun kalo diorang jemput la.. Gamba neh masa pool party kawan makcik.. Mungkin sebab buat party kat tepi pool, maka dia panggil pool party.. Mula tu makcik pelik gak sebab takde sorang pun yang mandi pool sepanjang parti berlangsung.. KL sungguh orang sekarang neh..
.
Korang pelik tak nape makcik dok bercerita pasal diri makcik neh??
.
Sebabnya, makcik sekarang hidup dengan penuh gaya hidup seorang makcik.. Makcik masih join ngan kawan2 lama, tapi setakat borak-borak sahaja.. Takde dah aktiviti yang memerlukan makcik lari-lari atau tembak-tembak bagai nak rak!
.
Makcik masih pegi party, tapi party hari jadi anak kawan2 makcik..
.
Makcik rasa, diri makcik ni gila tua ok.. Skrg ni, gi mana-mana orang panggil makcik "Akak"..
Dulu, makcik dah keje pun orang tanya, "Sekolah lagi ke dik??"
.
Bila badan makin membesar, nak kuar umah berfoya-foya pun da tamau.. Apa lagi nak cucuk langit!
.
Jadiknya, sekarang makcik memang rasa malas nak gi mana-mana..
Self esteem makcik bagaikan menjunam ke dalam gaung..
Orang Kelantan kata, Inferiority Complex gitu..
.
Pastu, makcik berazam, nak DIET.. Diet yang betul2.. Takmau curik2 makan lagi..
.
Lagi kan, makcik dok pikir, tamau lagi suruh ane ni basuh kete makcik, makcik nak basuh sendiri..
.Tapi hidup kat umah takde tanah ni, macam mana nak basuk kete sendiri kan? Okeh, biar la ane ni terus mandikan Kaka.. Makcik mandikan anak & suami je la..
.
Yang paling penting, makcik dah dapat membership untuk ni;
.
Fitness First youuuuu...
.
Seriously, makcik taktau sama ada makcik boleh cope ke tidak dengan keje + personal life bila makcik dah balik office nanti.. Sebab anak makcik still jadik priority.. Masa 3 jam kat gym tu, macam2 makcik boleh buat untuk stimulation anak makcik..
.
Tapi, makcik nak jadik lebih sihat.. Nak dapat lebih stamina.. Bukan untuk orang lain, untuk keluarga makcik jugak..
.
Yang paling penting, makcik nak cantik, slim and vouge de vass macam dolu2 lagi.. Bukan untuk orang lain, untuk pakcik kau jugakkk!!
.
.
P/s - Umo lom masuk 28 orang tengok dah macam 38! *sigh*.. Siyan makcik tau.. Makcik takut je kalau kali ni pun hangit2 tahik ayam jugak.. Kehkehkeh =P
.
P/s - Jangan suh makcik try produk tu produk neh.. Da byk yg makcik try ok! Bia makcik kawan ngan Dave Nuku je la.. Jadik the biggest looser among the makciks..

24 comments:

Ina said...

lawa laaa gmbr makcik yg last tuuu. semangat semangat! jgn ngelat2. gud luck ye dlm menjayakan misi makcik :D

:: MURNI MASREENA :: said...

heheh... terhibur dan tersengeh2 membaca entry kali ni.... tak per.... smoga makcik lepas ni jadi makcik yang vouge gitu... =)

h4ni3 said...

chaiyok chaiyok jiey!
mesti boleh punya! :)

izzahazfar said...

usi...lawa tu kak jiey..huhuhu suker gambor last..cam linda pun ader..hehehe

saya lak teringin g kelas dancing...mau kurus jugak ni..

Noina said...

uwaaa..Jiey..ina nak ikut..!

Sejak menjak ni tgk semangat jiey nak kurus..huhu..Ina pun nak jugak..tapi tak dapat la jiey..masa macam tak cukup jerk..

huhu..teringat masa dolu2..boleh pakai baju cantik2..tak yah nak pikir pasal saiz..

Chaiyok Jiey..! kurus jgn tak kurus..hehe

maya amir said...

mane der 38? mcm 18 ni tau.. muda lagik you..umur itu hanya angka..kan?kan? heheh..

A.I said...

Jangan meMAKCIKkan diri! jd la mcm aku. w/pon dah ketegori makcik usia senja, tapi tetap tergedik2 mcm org tak sedar diri. hohoho...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

lawa betul pic mak cik yang last tu..sebab tu la pak cik tergoda ye...huuhuhu adei Jiey,saya pun duk berangan benda yang sama...nak kuruskan badan,tapi sampai la ni asyik duk melantak jek sampai tgh2 malam...daftar true fitness pun pegi sehari jek pastu tobat takmo pi dah...hahaha memang gemuk sampai bila-bila la jawabnya ni...maybe next year nya biggest looser ...saya plak join...hahahahaha

mommyYen said...

yeah..u go jiey...keep it up okey..moga trus vogue.hihi

Nadiah Sidek said...

tak nmpk mcm 38 pun. sendiri perasan mcm dh 38 kot..hehe. btw, chaiyok! slmt ber'gym' eh ;)

Pnut said...

hiks...akhirnyaaaaaa...

akak juga masih belum register lagik...ahhaha kes takut hangat-hangat taik hayam....

MeL MikaiL said...

xpe acik jiey..kuatkan semangat hehe. try la bodycombat ke atau bodypump class kat FF tu. selalukan bersauna jgk, confirm lps ni org panggil 'adek maniiiss'..;)

tini said...

jiey, semangat2!. Rasa bsalah sbb kn tggl ian pg gym eh.. Sbnrnya u really deserve d 'me time' bkn hanya untuk kurus slim saja, tp u'll b more presentable to d child lps u dpt sket masa in a week for urself. Buang jauh2 rasa bsalah. Enjoy ur session n im so sure ian akan dpt mama yg lbh ceria n happy to spend time with :)

Jiey^Mien said...

Ina:
Tu gamba makcik jadik model makeover tak rasmi utk mak andam pengantin.. kalo mak andam tu tgk makcik skrg, mau dia gelak guling2.. hehhehehe..
thanks dear..
=)

***************************************************************************************************

murni:
a'ah.. vouge de vass gituh!
=P

************************************************************************************************************

hanie:
orait.. orait..
semangat nak gi neh!
=)

*********************************************************************************************************************

izzah:
zah nak kurus tang mana lagik dik?? kang makin lama makin mengecil, pastu terus hilang.. :P
bia la akak yang gems ni berusaha..
:P

********************************************************************************************************************************

ina:
jomla ina.. jom..
skrg ni tgk baju cantik buat tatau je la..
sbb malas nk membeli, takde hati nk melawa..
meh kita sama2 kurus balik jom!

*********************************************************************************************************************************

maya amir:
huhuhuhu.. umo tak byk, tp diri sdr yg rasa tua..
=(

******************************************************************************************************************************************************

Kak A.I.:
Kerana hakue tamau meMAKCIKkan diri la, hakue terpaksa mengecikkan badan..
Huhuhuhu.. Siyan hakue!

********************************************************************************************************************************************************************

mamahaiza:
nak join gak!!
meh kita sesame pki inner kaler kulit pastu join sesi weigh in yang ditonton oleh seluruh warga alam..
idup the biggest looser!!
=)

***************************************************************************************************************************************************************************************

mommyYen:
Okeh. Bia malatop!! =P

*******************************************************************************************************************************************************************************************

nadiah sidek:
kalo tak 38 pun,mesti cam 30an kan.. huhuhu..
=(

********************************************************************************************************************************************************************************************************

kak pnut:
jom kak jom..
nanti kita leh lumba lari sama2 kat treadmill tuh..


***************************************************************************************************************************************************************************************************************

mel:
itu la.. masa dia dok explain tuh, mmg cantik tertarik kau mmg dabomb la..
rasa nk join dan2 tu jugak..

a'ah kan, "adik manisssss, apa mau?? hijau ka kuning ka?
:P

************************************************************************************************************************************************************************************************************

tini:
itu la..
nak gak merasa me time..
tp at the same time, pikir gak yang this first few years shud not be about me..
lps ian dah more independent, then i can have all the time to myself..
pengorbanan..
konflik betul la..
=(

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rupanya sebaya laa kita makcik..hehehe.

kuatkan semangat yer makcik.eh makcik plak :P

aku pun nak kurus balik gak! tapi selalu mls.

kak zue said...

selamat bergym..
bila kita comel lepas kawen sila salahkan suami..hahaha..agree??
sekarang ni hbby akak mesti cakap gini kalau p makan mlm2..."satg syg mkn.. pastu ayang jg yg salah"
sb akak slalu cakap.."syg gemuk ni sb ayang la suka ajak mkn mlm2"..hihihi..

alyyani said...

lawak tul entry ko ni. teringat lak zaman kegemilangan kita dulu. sekarang jauh sgt dgn rutin dulu. wah, fitness first! aku rasa dulu ko kurus cara manual kan? skang tak sempat eh. aku tunggu new look ko :D

eiNa said...

wah..cantik manis la makcik nih... :P

good luck ye jiey.. jum kta same2 berdiet bg cantik mcm zaman anak dara dulu.. :)

kenwooi said...

i miss going to the gym =P

kenwooi.com

Adinina said...

Go go Jiey!!! You can do it!! Hehe. Sy plak skang tgh nak gemokkan badan. Tinggal tulang aje now. Sedih. So tua!

p/s: mmg cun gmbr last tu. haha.

puterikurekure said...

mesti boleh!

kite pon rasa bersemangat bila baca azam jiey ni. rasa nak join je. kalaula dekat....

haih...skang ni nak masuk kelas erobik semula la. huhuhu~

iBu ZulFaQar RayYaN said...

"makcik" pun nak kurus...mari kita menukar status makcik kepada adik...:P

ibu_arifa said...

hui,,,Jiey masuk gym!! cayalah..kuat kan semangat yer Jiey..ku pun suka buat benda cenggini sblm kawen..dah kawen..semua just buat dlm minda jer..huhu..sedey betul..

okey Jiey, set lah target..nnt nk tgk pic terbaru "adek manisss" nih tau..

Iron Butterfly said...

hahahahahah OMG i can't believe u posted my pool party's picture!!! maso ni aku pong kuruh gilo, now keno ikut diet ttino gilo hok upstage aku sbg bday girl male tu dengan memakai baju tidak senonoh.

"if it's not apple, carrot, dust or air, don't munch Jah"

psycho bitch.