Friday, January 2, 2009

Setelah setahun 7 bulan!

After being married for 1 year and 7 months, finally, I got this..

What is it?




Kad perakuan nikah!!

Hehehhe.. Pasni gi mana2 tak takut dah.. Errr.. Korang takut ke? Tak kot.. Biasanya yang takut takut ni coz x halal.. Sepanjang setahun tujuh bulan ni, kitorg ke hulu ke hilir, xde plak bawak surat nikah ke apa.. Besar gedabak.. Takkan nak bwk, kang ilang kang.. Nasib tak kena tangkap khalwat..

Dulu kan, sebelum ada Ian kan, masa tgh perangai ngade2 kan, saya ada satu cita-cita.. (Err.. Cita-cita ke? Ntahhh..).. Saya teringin sangat nak check in kat hotel Pudu ke, Chow Kit ke.. Hotel yang cikai2 la.. Pastu kalau JAWI datang, hanya bukak pintu selepas 10min diketuk (lama nih), pastu bila pegawai tu mintak bukti nikah ke apa, cari lama2.. Ala2 x jumpa gitu.. Pastu baru bwk keluar.. Saje kasik gempak.. Tapi hubby kata tu keje bodo.. Kang x jumpa betul2, dua2 sengih dlm lokap.. Hehhehe.. :P

Sekarang ni? Xde ingin dah.. Baik dok umah tgk TV ngan Ian.. Muahhahah.. Saya udah dewasa ya mas!

Tapi kan, kad ni lagi cepat dapat daripada kad td..


MyKid Ian

Cerita di sebalik MyKid ni, saya paksa hubby buat cepat2! Pg discharged, petang tu jugak saya suruh hubby gi buat. Smpi gaduh2 bagai.. Iye la, orang tu pun penat gak.. Mana nak tunggu anak operation lagi, nak jenguk anak kat spital, nak beli brg2 makan org berpantang i.e. ikan haruan, chinese dates dll.. Tapi bini dia tak paham2.. Sebenarnya, saya tak bgtau hubby nape saya paksa dia register Ian cepat2. Bila saya dpt borang pendaftaran tu, pada ruangan nama ada ditulis, KOSONGKAN SEKIRANYA BAYI MENINGGAL.

Saya taknak Rayyan Ariff pergi tanpa nama.. Kerna itu, saya minta hubby segerakan proses pendaftaran Ian.. Waktu itu, untung nasib Ian masih tidak ketahuan.. Sedangkan saya, sudah menyimpan nama Rayyan Ariff sejak sekian lama.. Sudah saya niatkan nama ini untuk anak sulung lelaki saya. Anak kawan baik abah namanya Muhammad Rayyan. Kali pertama saya mendengar nama ini, saya tidak berapa suka kerana saya tidak tahu maksudnya. Tapi bila kali pertama saya mengetahui maksud nama ini apabila terbaca di dalam akhbar utusan pada bulan ramadhan beberapa tahun yang lalu. Saya jatuh cinta pada nama ini. Dan sengaja saya tambah Ariff dibelakang kerna inginkan anak yang lahir itu berpengetahuan dan bijaksana. Kini, Muhammad Rayyan sudah berusia 23 tahun. Tentu lain rasanya kalau dia tahu nama Rayyan Ariff terilham dari namanya.. Sudah semestinya saya malu dgn Uncle B & Auntie Z kerana mengambil nama anaknya (Parents Rayyan).. :P

P/s - Apa ada pada nama? Emm.. Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati, meninggalkan nama.. Tapi jgn smpi org ingat kita atas sebab yang tak enak..

Lambat dpt bkn kesalahan JHEIK semata. Kitorg pn lmbt ambik. Dah memula pegi x siap, 2nd time, gi lmbt la sket.. Sekali sijil siap, tunggu wat kad plak.. Tu yg lama tuh..

En.Hubby, if you ever read this, sila lah paham isteri anda.. Dia takkan buat perangai tanpa sebab.. Sentimental la skettt.. Buwekk.. Takkan saya sesaja nak paksa awak kot En. Abang kalau xde sebab!

10 comments:

Lyna said...

ahaks. my huby sgt2 strict pasal nama. 1, of kos makna kena elok. 2, mesti senang nak eja. cos he had experience nama his late father kalo tak dieja, orang susah nak tangkap. hahaha.

i wanted to letak nama Fahry as Fahry Al-Hazem but huby said susah nanti nak explain cemana nak eja Hazem tu. so now he is Fahry Al-Hazim. huhu.

i? asalkan jangan berbelit lidah mcm nama i. pecaya tak sampai skg i face dificulty utk sebut mana sendiri!!!! i susah nak sebut gandingan huruf ZL, which ada dalam my name, aZLina! huhuhuhhh!!!!

suealeen said...

akak cukup suka dengan nama² pendek.. yang akak rasa cukup klasik. alhamdulillah cik suami pun sama (dah nama dia panjang). kami plak suka bagi nama anak secara bergilir. yang 1st akak bagi, yang 2nd dia/akak bagi, yang 3rd dia bagi... lepas ni akak balik... perghhh best²..

tetiba teringatkan mykid syafiah yang tak ambik lagi. punyalah M.. ada ka?

Nurhayati said...

dulu i ada plan ajak hubby checkin mana2 hotel.. teringin rasa nak kena cekop hahaha giler nye idea..tapi tak buat pun.. hubby i kata takde keje ke.. mengong tul kan..hahahah

p/s: salam perkenalan =)

Jiey^Mien said...

Lyna:
Pelik gak susah nak sebut gandingan ZL. X penah plak dgr.. Hehhehe.. Ada sorang my fren ni, ada 5 adk bradik perempuan. Semua xleh sebut "r".. Yang lebih ironinya, nama diorg semua ada "r". Nama bapak diorg pn ada "r". Pd hal, bapak diorg pn xleh sebut "r" gak..

Kak Suealeen :
Bagus gak sistem gilir2 ni.. Hubby Jiey tak kisah.. Apa2 pun dia terima. Janji sedap didengar n ada maksud.. Tp kena bg alternative la.. Pastu dia pilih..

Nurhayati :
Salam kenal.. Thanks for dropping by. Hahahha.. I'm not alone! Tak sangka ada gak org lain yg nk wat benda sama.. Marah la JAWI kat kita.. :P

Anonymous said...

eh...tak aci nyer...kelantan punya kad nikah cam mykad...kat selangor ni, laminate cam lesen jer...nyesal tok nikoh di kelate...

ninie

mirah said...

kelakar gak jiey ni eh.. hihi
mirah tak dapat pn lagi kad nikah tu, takde usaha nak pg minta pun sebenarnya. Rasanya nak kena cekup pun pyh, sbb kemana pg dgn anak2 kan. kalau kena cekup gak tak tahu lah..huhu.. (tp salinan sijil nikah ada je dlm wallet :))

Btw soal nama tu, kami suami isteri pakat cari, syarat nama yg maksudnya baik lah..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

macm tu kisahnya..saya hubby terpaksa buat my kid nuha cepat2 sebab dier nak kena keja lepas 3 hari cuti co. bagi then terpaksa cuti lagik nak antar balik trg...yang best, saya suh dier tulis nama nuha atas kertas kosong dulu, takut2 dier salah eja..hihihi..

Jiey^Mien said...

Ninie :
Tu la.. X budget pn canggih.. Ingt macey buku passport.. Hahhaha..

Mirah :
Itu la.. Dah ada ank ni xde maknanya kalo diorg nk cekup.. Hahahha..
Ok gak sama2 carik ek.. Hubby jiey dok berkenan nama Iskandar.. Tp dia kalah.. Hahhahah..

e.l.i.s.s.m.i.e :
Setuju.. Setuju.. Kena tulis tu, kang x pepasal salah eja.. Nama nak pki smpi bila.. Hehehhehe.. Jiey isi siap2 form tu.. :P

ibu rayyan said...

salam perkenalan jiey..
my son nama rayyan jugak..
dpt ilham dari buku2 nama jek..hehe
yg x bestnye sume org kata nama tu sy amik dr drama Bella tu. sdgkn my rayyan lahir stahun sblm Bella lagik..huhu.
anyway..kagum baca ketabahan&kekuatan u..
kalau sy, mgkin x sekuat itu..
kiss utk Ian ye..
hmm..can i link your to mine?
TQ

Jiey^Mien said...

ibu rayyan :
Salam kenal. So true.. Ian lg la, elok jer lahir lepas citer Bella. Mmg ingt nk tuka dh. Tp sbb nama tu dh lama sgt simpan. Nak pki gak.. Huhuhu..
As a mother, kita semua sama. Kalo awk kat tempat sy, u'll definitely push yourself to be strong.. Kuat utk anak itu sendiri, dan kuat utk org2 disekeliling kita.. Kalau kita give up awal, takkan kita nk ckp kat baby kita to stop fighting and let everything go.. :P
Kiss for Rayyan too..
No prob, I'll link you back yea..