Thursday, January 29, 2009

Langkawi

We decided to bawak mommy jalan2 makan angin.. We took one day off, friday. Altogether, we have 5 days break. We left from Ampang at 4pm.. Bergerak lambat coz kete ayah buat hal. Sampai rumah Abg Arie kat Perlis at about 2.30am.. Biasalah, banyak menyinggah..


Our 2nd stop, R&R Tapah. Tukar diaper Ian n baju tido.. Ian was carried by Uncle. Mama in orange and Nenek in tudung cream. Ayah was not in the photo coz he's the photographer. We took 8am ferry to Langkawi Island, from Kuala Perlis.

When we arrived, Ian started to make a scene. Since uncle was busy getting us a car, Mama took the chance to feed the hungry baby.. :P

Kat jetty pun, jetty la.. Dah anak saya lapar.. Tersengih2 Ian dapat makan..



Then Mama, Nenek, Che Su and Uncle naik cable car. It was our first time (except for my bro, this was his 6th ride). Me and mommy, yang sememangnya dasar penakut, swore to ourselves that this is going to be our first and last ride. No more after this! (Kalau yang Genting tu bleh consider kot..). Kat puncak Gunung Mat Chincang ni takde la kitorang stay lama. Coz Ian dah ngamuk dalam kereta.



Ayah stayed in the car with Ian. Ayah brought Ian to see an eagle. Tapi both of them did not snap any photo with the eagle. Takde camera. Both cameras are with me and my bro. Hubby said, kamera handphone tak cantik. Ambik je la.. Janji ada kenangan.. Bukan org heran pun..


Then, terus check in coz masing2 pun dah berpeluh and nak mandi. Lepas mandikan Ian, I put him to bed and the three of us, hubby, Ian and I took a rest while Mommy, bro and sis gi makam mahsuri.

Later in the afternoon, we went to Dataran Lang. Ian tido dari awal sampai sudah tak bangun-bangun. Tapi all of us still tak lepas peluang amik gambar dgn Ian. Bergilir-gilir. Buat apa sekali pun, this boy memang tak bangun2! :P

Sampai ramai org kat sana tegur. "Amboiii.. Lena aihhh.. Tak ingat dunia!".. Penat la kot.. And of course, cutey Ian grabbed some attention. Ramai yang geram.. Pastu saya cakap kat hubby, "Errr.. Kepala leper and panjang pun comel ke?? Hahhahah.. " Bad me! *Slap* Slap* Slap*.. Ian mesti la comel!!

Ramai yang kata Ian look older than his age. Macam dah umur setahun.. Hehehheh.. Tu belum bgtau yang he was born premature lagi tu..

Lepas dinner, balik hotel terus tidur..


Pagi2 lagi Ian dah bangun.. Tak bagi can Mama nak bangun lambat!! We went for a walk kejap. Ambik udara pagi kat Chenang Beach. It was a windy morning. Sejuk la jugak.

Pastu, I let Ian play with the sand. Ian genggam pasir tu, and straight away opened his mouth. Nak masuk pasir dalam mulut. And he was fast ok!! Nasib baik sempat control. Ian therapist, Fizie, said that it's good to let baby to feel different texture because it can promote and stimulate baby's sensory development. So that's why I let Ian main2 pasir.. And he seems enjoying it.



Then, hehhehe.. Mama pun teruskan agenda 'mendera' Ian.. Actually, I've asked for abah's permission. Then abah cakap, buat la.. Paling2 dia nangis.. Hehhehe.. To our surprise, he did not cry at all. Tapi he did buat 'muka seposen' mintak dikasihani.. Poor little baby. Lama gak la Ian kena dera.

Actually, there's a reason why I did this. Although Ian's body tone is ok, but comparing Ian to other baby of his age, his body is quite floppy. I don't know how true is this, but I've heard that pasir pantai elok untuk badan. I don't know the argument or the reasoning, but somebody told me that orang lumpuh kalau tanam dengan pasir pantai tiap2 hari boleh ada perubahan. So I just want to give it a try.. Walaupun sekali jer.. Nak dapat hari-hari susah la.. Mana nak cari pantai kat KL. Pantai Dalam xde pasir la plak.. If after this kitorg gi mana2 pantai, I'll definitely going to do it again.
Ada one old couple, pandang semacam jer bila Mama wat camni kat Ian. Pedulik la.. Anak saya!


Pastu sesi bersiram beramai-ramai. Mama mandikan Ian jer.. Konon2, air laut elok utk kulit.. (Banyak benar petua org tua2.. Hehhehe..) Since Ian ada rashes, Mama cuba la.. Mana la tau, berkesan.. Bukan mandikan pun.. Celup jer.. Ian ni tak tahan sejuk.. Kena air sejuk jer, menjerit.. Ni pun bukan main suara dia.. Ade idea tak nak wat camne?? Cuci poo poo pun pki air suam, apa lagi nak mandikan.. Huhuhu.. Mama tak mandi since "kawan baik" mama datang.. Melepas!


After check out, kitorg gi Tanjung Rhu, Teluk Dalai and Galeria Perdana. Ohhh.. Saya suka Tanjung Rhu.. Sangat cantikkk..


Since perut dah berkeroncong, kami terus gi makan.. The restaurant owner, empat lima kali lalu lalang dok tegur Ian. Geram katanya. Siap berhenti tunggu masa saya bagi Ian makan..

After we did some shopping, terus gerak gi jetty.. Xde la beli byk barang. To us, most of the things yang ada kat Langkawi ni, bleh dapat kat Pengkalan Kubor or Rantau Panjang.. So takde la sakan sangat. Kami borong coklat je la..

The next day, kami gi jalan2 kat Padang Besar.. Orang punya lah ramai.. Takde la lama kat sana coz kitorg kena blk awal. Nak singgah rumah mak Abg Arie.. Mak Abg Arie baikkkk sangattttt.. Suka sangat, sangat!!! Dia siap peluk cium Ian.. [Beruntung sapa dpt kawen ngan Abg Arie.. rumah dah ada. Kete apatah lagi.. Bakal mak mentua punye la baikkkk..] Hehhehehe.. Selain abg saya, saya nak promote Abg Arie skali la.. Nnt sy curik photo dia k!

Overall, the trip was great. Alhamdulillah.. Tercapai hajat nak bawak Mommy gi Langkawi.. Abah saya selalu outstation. So dia dah jemu jalan2 ni.. Siyan mommy.. Ian behaved so well.. Byk tido.. Sgt besttt.. =)

P/s - Sy dah bg hint kat hubby.. For our next annyversary.. Harap2 dia paham.. Jgn jadi macam ni sudah..



11 comments:

BabyIbu said...

Comelnya Ian..best tgk die kn tnm dalam pasir..comel sgt2..em selalu bagi Ian merangkak..nnti lama2 badan die makin kuat..bab mandi..Ammar pun sama..jerit je..kn bagi mood ceria dulu baru nk mandi elok2..air sejuk kena start bg slow2..mandi petang kasi air sejuk skit..mmg nngis..tapi kalau tak bagi makin besar makin takut sejuk..

orangorang said...

wah...menarik betul percutian akak kali ni. siapa abg arie tu??? ex-kmr jgk ke??? mcm pernah ternampak kat kmr je.

Jiey^Mien said...

BabyIbu :
Jiey selalu gak train kaki Ian.. Buat crawling movement.. Tp kalau nak letak dlm position merangkak betul, blom boleh la.. Meniarap pun still struggling. Tgh training nak kuatkan tangan dia..
Oo.. Macam tu ke? Kena ajar2 mandi air sejuk nih.. Thanks for the tips!

Orangorang :
Abg Arie tu 6th College. Tp xde dlm gamba. Yang dalam gamba ni abg akak la.. O.D. Budak KMR gak..

fadia said...

best best best wehh..hensemnya ian berbaju maroon..ermmm lg ensem yg mendukung ian berbaju merah tuu..hihihi tp..mane jek??? oh jek...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun memang x mandikan nuha air sejuk tapi kalo poo poo basuh air sejuk dier ok jer..ummi dier jer takut anak dier sejuk tu selalu mandi air suam :D
sonoknya bercuti, aku jelez :(

Pnut said...

Suk tengok pic Ian tengah makan kat jetty tu..eheheh sambil disuap, masih ada puting dimulut tu...soooooo cute...

pipi dia gebussss la..

ALesya lak macam makin susut je..aduhh

ibu rayyan said...

ala Jiey,
bkn Ian sorg yg masalah takut air sejuk tu..
Ian ni okla, kecik lagi
si rayyan tu ha..dh nk masuk 2 tahun,tp mndi kena air panas lagi.
basuh poopoo pn..mmg kena stanby air panas jek.
tp kalo main air kat kolam x sedar diri plak air sejuk
kalo kat umah, abihla kena pnjt bl dia rasa air tu sejuk
tu pn dh start ajar air sejuk jugak..
kena ready nk basah sekali la..hehe

puterikurekure said...

Ian memang comel pon.
gerammmm!!!!!!!

pi langkawi ek.
ada apa2 ole2 tak?
:)

Jiey^Mien said...

Fadia :
Aku kah yang berbaju merah itu?? Alamak, baru perasan, byk baju merah..

e.l.i.s.s.m.i.e. :
Ooh.. Itu macam ka?? Tapi taknak la manja2 sgt.. Asyik air suam jer.. Kata boy.. Kalau girl lain la citer.. Heheheh
Eh, mana tau menang yang lilcaliph tu.. Terus terbang gi Bali..

Kak Pnut :
Ian cute ikut Mama tuh.. :P
Tp kan, Jiey rs Ian pun sama.. Makin ringan jer.. Badan pun xde semangat cam dulu.. Tp ok la tu.. Alesya nampak dah tembam dah..

Ibu Rayyan :
Itu la kan.. Ingtkan Ian sorang jer yg pelik.. Bila dah berkongsi camni baru tau yg it's normal.. Lega la sket..

puterikurekure :
Mama Ian kan comey, turun la tu.. Hahhaha.. Perasan! Slap*pipi*
Ada, dtg la sini.. Meh kita sama2 mentembamkan badan dgn memakan coklat2 yang berkhasiat itu.. Hahahhaha..

MeL said...

sonoknyer vacation cmni..i pn pnh dgr pasir pantai elok tuk pulihkan org lumpuh, but lupa frm which source hehe ;) cute sgt Ian kena tanam dlm pasir tu, cm redha je mama wat gtu ye Ian ;)

suealeen said...

Jiey... akak jatuh cinta dengan Langkawi. Rasa macam tak nak balik. Syafiah dah ke sana... tapi masa dalam kandungan la... hehe!