Tuesday, August 25, 2009

Hari pertama sebagai suri rumah..

Saya sudah mula bercuti, namun belum secara rasmi lagi. Saya terpaksa ke pejabat pada hari khamis nanti.. Masih ada kerja yang belum selesai.. *sigh*
.
Mulanya, saya agak takut untuk memulakan cuti 6 bulan tanpa gaji. Setengah tahun bukanlah tempoh masa yang sekejap. Dengan komitmen bulanan yang mengikat, tentu sahaja kepala turut pusing. Saya nekadkan hati dan hanya berdoa padaNya agar dipermudahkan jalan. Alhamdulillah.. Dia maha mengasihani dan diberikanNya jalan buat kami. Sumber rezeki yang tidak pernah saya jangkakan. Syukur Alhamdulillah.. =)
.
Buat teman-teman yang memberikan komen dan pendapat di dalam entri sebelum ini, terima kasih yang tidak terhingga. Alhamdulillah, setelah timbangtara di buat, kami sudah mencapai kata putus. Moga apabila detik waktunya tiba, hati akan terus ditetapkan.. =)
.
Hari sabtu yang lalu, ramadhan pertama, kami sekeluarga ke JJ Maluri. Berbuka puasa di Madam Lim's Kitchen. Dan Rayyan Ariff seperti kebiasaannya, menjadi mangsa dera Uncle dan Ayah Chik.
.
Model topeng mama.. :P
.
Tahu apa yang menarik? Rayyan Ariff meronta-ronta minta dilepaskan kedua-dua tangannya yang dipegang oleh Uncle sementara Ayah Chik sibuk mengambil gambar. Kerana tidak dapat menggunakan tangannya untuk menanggalkan topeng dimukanya, dia menolak-nolak topeng itu dengan lidahnya. Comel sekali. Bijak bukan anak saya? Ada sahaja caranya yang mengundang tawa..
.
Apabila percubaan Rayyan Ariff menanggalkan topeng itu dengan lidahnya gagal, berhamburanlah tangisannya memohon simpati.. :P
.
Update yang singkat. Banyak kerja rumah menanti. =)
.
P/s - Saya hutang email dengan byk orang. Yang sy ingt, Watie mama Qarissa, Tiara mummy Ayra dan Ina ibu Nabila. InsyaAllah akan saya langsaikan. =)

22 comments:

Mama Qaseh said...

selamat menjadi suri rumah tangga sepenuh masa..(even just for 6 months) hehehe

Leen Die said...

wwaaa bestnya duk umah..takpo jiey adolah tue rezeki nanti..dun worry..wahh Ian baik sungguh tak buka topeng muka...hebat2 tul...jiey dah pindah umah ke belum niee

puterikurekure said...

enjoy yourself ye jiey!!!
:)

bestnya jadik surirumah walau hanya 6 bulan. dapat jugak merasa kan, at least...

Ian semakin cerdik. kalau dekat la, ku geget2 pipi Ian ni. hehehe~

Anasfadilah said...

tolak-tolak mask dengan lidah ek..hehehe..cuteeee!

selamat bersuri rmah :D

AdwanEncem said...

hehehehe comey nyeee.... best kan jd surirumah sepenuh masa walaupun sekejap.... jelessss.......

ida/kak zue said...

cute jer ian pakai mask sangkut kt telinga gitu..

hmm...bestnyer jiey bleh dok umah..akak pun teringin gak esp bulan puasa ni..tp apakan daya.tak keja budget lari weh..

Cikpid said...

bestnye jd surirumah leh golek2 nganm anak setiap masa..

tapi rasenye ag penat kot..sbb keje kat umah x penah abis..

hehehe..Jiey..selamat mnjadi surirumah dgn jayanye..sy sgt jeles..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

selamat menjadi suri di hati Ian..Ian laa paling seronok sebab mama dier ada jer utk dier berkepit :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

abgaku pun blom ada rezeki lagi..harap2 dier penah tau tips2 mcm ni..aku segan nak ckp:P

Elyn said...

besh tu cuti 6 bln..... ni i pun tgh bercuti hihihi...

lawak la ian ni pandai je pakai lidah haahaha

yaya said...

best jadi suri rumah sebab 24 hours bersama anak. kalau wat keje umah saya tak mau...hehehe bleh cenggitu...

Marsha~ said...

selamat menjadi suri rumah tangga selama 6 bulan.. sy pun mcm nak amik cuti tanpa gaji lepas baby kedua ni lahir...... nak merasa duduk rumah.. :)

ppb_ppkp said...

wah..syioknya dok umah..xpe jiey..demi komitmen..ini adalah yg terbaik kan.??

re:jiey..hang jangan....baru kul 12 ni wei.... (astagfirullahalazim) maafkan daku..sebab membuatkan hangpa smua telan ayaq liuq..

Manjaku said...

Selamat menjadi suri rumah tanggan sepenuh masa... Walaupun hanya 6 bulan... Tp, cukup bermakna. Jiey...memang comel ler... Terbayang2 Ian nak tanggalkan topeng tu dengan lidah! Ian budak pintar!

liana said...

Jiey.. duk umah lagi bz dr duk ofis.. percayalah kataku ini heheh..sbb ku sedang melaluinya..

cute Ian pakai mask.. huhu bdk2 ni mana mau pakai sesuatu menda yg merimaskan..

Watie Aziz said...

Oh dear! sangat terharu kerana u masih ingat hutang emel tuh! baguslah u nih...very gud memori... tq dear! selamat menyambut Ramadhan dan semoga diberkati kay! salam sayang pada ur hensem boy Rayyan kay!!

ai said...

Insyaallah..Sume OK :)

~ekekekeke...ryyan mmg cerdik! bleh aku bayangkan dia guna lidah tu nk soh topeng terbukak! cute!

yatie chomeyl said...

slmt menjadi surirumah jiey...letih woo jd suri rumah *sajo jah nok saiko* :p

Noina said...

mak aii..banyaknya utang email.alamak jiey..sori la yek..susahkan jiey jer..

Apa pun..selamat bersurirumah tangga..(ada ker ayat nih..haha).Jeles tau kita..huhu..bila la nak dok umah pulak nih..hehe..

Comella Ian..hehe.klu Nabila..huh.mampus dah menjerit dah..tutup sekejap pun dah terpekik2..hehe..

alyyani said...

1st aku perasan rambut ian cepat tul tumbuh! rasa baru je ko cukur rambut dia kan?

2nd aku rasa jadi surirumah ni lg penat kalau nak bandingkan dengan keja. aku tgk MIL aku tu dari celik smpi pejam mata, ade je nak dibuatnya.

3rd jeles aku bila tau ko akan 24/7 dgn ian. makin manja la anak bujang ko tuh jiey ;)

Farah said...

takpela jiey..rezeki tu ade je nanti..yang penting jiey dah buat keputusan yang terbaik utk ian..bessnyee dpt dok umah!

mummy_adam said...

besh nyer.. dapat dok umah ngan Ian :)6 bulan pun kira lama tue..besh..besh..
pandai Ian.. cute lah..