Monday, October 18, 2010

Transformasi seorang anak kecil bernama Rayyan Ariff.. =P

Sesetengah mereka yang baru sahaja mengikuti kisah Rayyan Ariff menyatakan bahawa Rayyan Ariff kini cukup berlainan sekali sewaktu dia masih bayi.. Indirectly, lebih comel berbanding zaman bayinya.. :P
.
It's ok. Saya tidak terasa kerana sebagai bayi kecil, Rayyan Ariff tidak pernah mendapat jolokan comel.. Malahan menjelang usianya 4-5 bulan barulah saya 'perasan' bahawa raut wajah Rayyan Ariff menarik dengan caranya tersendiri (read : beauty lies in the eyes of the beholder, kang tak pasal2 ada yang kata mama Ian ni perasan!)
.
"Abang, Ian comel tak?" Tanya saya kepada Hubby.
"Comel.." Hubby menjawab pendek..
"Ian comel as a baby ke, atau Ian comel because he's your son? Bertanya lagi kerana belum puas dengan jawapan yang diberikan.
"Comel as a baby.." Jawab En.Hubby..
.
Kenapa saya bertanya begitu? Kerana pada semua ibubapa, anak merekalah yang paling comel.. paling cantik.. paling segala-galanya. Dan saya juga begitu.. Walaupun pada awalnya Rayyan Ariff tidak begitu comel sehinggakan saya tidak dapat mengecam wajah tanpa membaca tag namanya setiap kali menjenguknya di Neonatal Intensive Care Unit, namun dia tetap comel di mata dan jiwa saya.. Kerana dia adalah putera hati saya.. =)
.



.
Trauma demi trauma yang dialami anak kecil ini meragut wajah comelnya.. =(
.
Ramai yang mengatakan Rayyan Ariff semakin cerah kulitnya apabila dia membesar.. Namun saya hanya tersenyum kerna saya sudah maklum dengan 'pertukaran' warna kulit bagi bayi pramatang..
.








Premature infants usually have very thin pink, red, or dark skin, with very little fat, which means they have difficulty maintaining a normal body temperature. Because the skin is so thin, the veins are clearly visible. These infants are very small in size and weight, have little hair, and a relatively large head. The external organs may be perfectly formed; however, boys may have a very small scrotum, with one or both testicles undescended.
.
source: http://www.hmc.psu.edu/childrens/healthinfo/pq/prematurity.htm 
Dan berdasarkan pemerhatian saya kepada bayi pramatang lain dan Rayyan Ariff sendiri, sememangnya fakta di atas benar.. =)
.







.
Transformasi yang nyata dalam waktu yang singkat?? :P
Itulah kebesaran tuhan..

26 comments:

puterikurekure said...

jiey, even khalish yang lahir on 37weeks pon kulit dia macam Ian masa lahir tu ha. yang kelakarnya, bila orang tgk dia kan, semua kata, anak ko lain eh?

so, faham2 sendiri la. ye, aku tau anak aku ni gelap. hehe.

dan semua org terkejut tengok khalish skarang. tapi abg Ian lagi cerah dari khalish. ;)

yatie chomeyl said...

jak baby lg pandai senyum doh abe ian nih...meme gifted dgn senyuman manis ;)

Mayyonnizz said...

ececemoi... nyer manantu tak jd nih.. jie.. mmg miracle tau.. sebab tu semua bby ada keunikkanya tersendiri..

eh..adik nun dulu masa baru lahir.. kulit gelap sgt beza sgt dgn nadime.. i selalu ejek die...itam ikut daddy..anak daddy...hahahah..

tp sekang nyesal plak..:((

Sufeenan779 said...

Sayuu dan hiba tapi penuh bangga lihat pics ian yang ini...seakan ia berkata:inilah perjuangan inilah erti kekuatan sebenar..sungguh..aunty proud of u!!:)semoga Allah terus melindungi dan merahmati dirimu,mama dan ayah...ameeen..

Kak Rose said...

betul la jiey, bayi pramatang nampak hitam and all the vein nampak sana sini.... my nephew lahir at 7 mths and weight only at 1.4kg... rupanya mmg kesian tengok... but now after 8 years... dah jadi hyper active, putih n handsome.... go Danish go!

♥cybermummy♥ said...

Semakin membesar semakin comel ..=)

littlehumblelynn said...

his eyes telling 1001 words..he is ur miracle baby jiey..he always be!!

Pnut said...

eh nak letak pic alesya gak le..
betul semua apa yang jiey tulis.. memang benar belaka...

ehehe nak juga tgk transformasi Alesya..

mariaariffbaby.com said...

Rayyan Ariff akan tetap menjadi putera kesayangan awak sekeluarga..

Dulu..kini dan selamanya!

ummi nia said...

handsome jer Ian bila dh besar..

LayarLara said...

alhamdulillah ian semakin sihat.

Secret reader.

Yu'xan Lee said...

Oh my God, he's so cute jiey....

Marsha~ said...

makin lama makin putih dan handsome... :)

UmmiSyairi said...

Subhanallah.. Ian sangat2 chumel di mata dan hati saya.. Sy doakan Ian baik2 slalu.. Peluk cium untuk Ian..

mama syg said...

encem bujang sorang ni, geram mama tgk...

ieda said...

isshhhh...geram betoi tgk mulut budak ni tau...

Akma Azlin said...

Salam,
Samalah anak kita pun xcukup bulan. Tapi doktor suh I ternak badan kat hospital, cukup berat baby. 2.9kg even baru 35 minggu!

alyyani said...

banyak nye gambar ian! ian comel, besar nanti hensem. mata dgn molot tu hensem!

linda said...

ian syg....
comeynye ank kecil yg bernama Rayyan Ariff....itulah kuasa Allah kan...subhanaALlah...
ian mkin encem, mkin putih, mkin comey....:)mmmuuuaaahhhh...sygg ian...

Lin said...

bila baca desc yg jiey letak tu baru teringat anak jiran..masa dia lahir pun dia tjk tanda² yg sama, tapi keadaan dia berubah bila meningkat usia. sya masih igt kenangan zaman kanak2 kami, dia sanggup terjun parit carikan selipar saya yang hilang.kami main bola tampar,bunga api,mercun bersama. kalau tengok keadaan dia masa kecik memang tak sangka dia berubah, tambahan lagi dia lahir di rumah je.jiran pun tak pernah refer kat doc apa sakit anak diorg,tapi dengan kuasa Tuhan,anak mereka sihat. dan saya percaya, Rayyan Ariff juga sedang melalui proses transformasi yang sama.Harap jiey terus bersabar menunggu saat itu k. kami akan mendoakan kesejahteraan dan kesihatan rayyan. :D.

* saya geram tengok kecomelan rayyan yang memakai kemeja putih.sungguh suci dan bersih wajahnya :D *

CikPuanMiera said...

Ian sangat comel.
auntie gerammmmm sangat ngan Ian.
:)

Semoga Ian sihat2 je.
Auntie doakan.

Cma Shiema said...

blogwalking..
alhamdulillah..mmbsar dgn sihat rayyan..sooomell..

kakyong said...

Ian ni indeed memang encem dan bijak dgn cara nyer tersendiri..

Jue Fauzi said...

Salam, been here few times but baru terasa nk tinggalkan comment.He is a beautiful person..you're so fortunate to have him in your life :)

Jue Fauzi said...

Salam, been here few times but baru terasa nk tinggalkan comment.He is a beautiful person..you're so fortunate to have him in your life :)

Jue Fauzi said...

Salam, been here few times but baru terasa nk tinggalkan comment.He is a beautiful person..you're so fortunate to have him in your life :)