Friday, November 20, 2009

~Anak saya memang baik.~ ('',)

Semalam, En.Hubby membawa saya dan Rayyan Ariff makan malam di Kampung Baru. Seperti kebiasaannya, saya membiarkan En.Hubby makan dahulu sementara saya menyuap Rayyan Ariff. Rayyan Ariff saya letakkan di high chair bagi memudahkan saya menyuapnya.
.
Tiba-tiba sahaja wanita di sebelah meja kami menegur.. "Baiknya anak adik.. Sopan je.. Makan elok-elok.. Tak keluar suara pun. Tak buat perangai ke dia?"
.
Saya menjawab dengan senyuman, "Dia memang well-behaved. Jarang dia nak buat perangai.. Tapi ada jugak la.. Nama pun budak.."
.Turn mama plak makan.. Ayah suap plak.. ;P
.
Yea, secara amnya, Rayyan Ariff anak yang baik dan jarang menunjukkan perangai yang tidak elok. Kerana jarang menangis atau menunjukkan perangai kurang enak inilah yang membuatkan saya cepat melatah kiranya dia cuba menguji kesabaran saya. Itulah juga pemerhatian mommy ke atas saya. Dan mommy jugalah yang sering menasihatkan saya agar banyak menanam sabar di dalam hati.
.
Waktu paling kritikal adalah sewaktu saya mula-mula bercuti. Pantang saya hilang di mata, meraunglah dia.. Kini tidak lagi.. Mungkin dia sudah tahu bahawa saya tidak ke mana-mana lagi. Cumanya, kalau saya mengenakan tudung, Rayyan Ariff mula tersengih girang.. Kalau tidak diambil, meraunglah dia.. :P
.
Sejak dari hari kami membawa Rayyan Ariff pulang lagi anak ini tidak banyak kerenahnya. Memulakan hari dengan senyuman. Jarang menangis walaupun perutnya lapar.*My mom has several times caught our maid gave Ian his pacifier after he woke up from his sleep, not a bottle of milk.. Not until she finishes mopping the floor! Mentang2 susah nak nangis..*
.
Pada waktu fisioterapi juga Rayyan Ariff memberikan kerjasama yang baik. Walau ada satu fasa yang mana dia sering membantah dan menangis apabila dipaksa melakukan senaman, mujurlah fasa itu tidak lama.
.
Kata mommy, kami adik beradik dulu juga tidak banyak kerenahnya. Bisa bermain keseorangan tanpa ada yang melayan. Maybe it's in our gene. Kerna itu, Rayyan Ariff juga tidak banyak kerenahnya. Yang saya mampu doakan hanyalah agar Rayyan Ariff terus-terusan baik sifat dan budi pekertinya. Dan moga anak-anak yang seterusnya juga senang dijaga dan baik sifatnya.. Aminnnn..
.
Owh yea.. Baby cot Ian rosak kerana sesuatu sebab.. *En.Hubby, sila rasa bersalah* Saya tengah berkira-kira antara tiga jenis ini..
.
4 in 1 Convertible
Bleh turn into sofa bed or single bed and can be used until child is 5 years old..
RM599 *On Sale*

.
Katil bayi biasa
3 adjustable level..
Hanya RM369

.Katil bayi biasa
3 adjustable level
On sale
RM659 including 3 inches thick Bumble Bee matress & Bedding set

.
Saya tidak rasa rugi membeli baby cot untuk Rayyan Ariff. He really utilized the one he had before. Lebih selamat untuk Rayyan Ariff tidur di katilnya berbanding di antara kami, kerana ada kebarangkalian untuk kami tertindih tubuh kecil ini kerana tidurnya lasak. Sedar2 sahaja melekat di sebelah badan kita. Lagipun, selepas insiden Rayyan jatuh dari katil, saya hanya yakin meninggalkan dia dikatilnya sahaja. Lagipun, andainya dia sudah besar sedikit nanti, dia boleh berpindah ke biliknya dan adik-adiknya boleh mewarisi katil bayi ini.. :P
.
Considering our financial condition after getting the hearing aid, maybe we should opt for the RM300++ one. But the convertible one seems so worth buying!! Bleh pki lama.. Fenin.. Fenin.. Kalo la ayah tak rosakkan baby cot Ian kan?? :P
.
P/s - Ian ada blaja new trick.. Ape yea? Nnt mama record dulu.. =)

21 comments:

izzahazfar said...

ayah ke yg tido atas katil tu..?hahahah sampai patah la ni

MRS. K said...

biar alah membeli menang memakai
maksud :
membeli barang bagus tetapi mahal masih lebih menguntungkan daripada membeli barang murah tapi cepat rosak
.
.
takpe, slow2 pikir...

p/s - kekeke..ari ni saya plak selak DBP...
hehhe..

ema82red said...

Baby coat meen tersadai jer tu... pernah cube letak kan dia baru2 ni dlm bb coat ..... mase dia tido... sekali tengah malam terjaga.... terjerit2.... agak nyer dia ckp " di mana kah saya??? dlm kurungan ka?" hahaha

Ian mmg baik.... good boy

Cikpid said...

ape laa yg ayah die buat tu??tido di baby cot Ian kah??hahaha

U're so lucky to have him yg x byk ragam..

Afieq Anjmie selalu menguji kesabaran kami..hehehe..ikut gen bapak die kot (hahhaa..xnk slhkan diri sirik)

Anonymous said...

Dior, I prefer baby cot hok tinggi tu u. Kalu hok 1st tu lamo key Ian jokey nga kaki. Dohla napok agak tinggi tu u. Huhu. Key jatuh sbb duk main jokey². Bilo nk amik tu? Urm pedah jgk hrga dio kei u. Haha.

idah said...

waa...ian memang budak pandai n well behaved kan...ian semakin comel...cute sgt..

Elyn said...

jiey u pilih baby cot yg selese tuk ian. then bule pakai lame sikit heheeh

Ummu Muhammad Tasneem said...

Saya beli baby court ms tasneem lahir.. Sbb takut muhamamad yg tgh lasak mengacau adik dia yg tido.

Tp xlama pun pakai jiey.. takat 5 bulan, tasneem dah tido dengan abg dia.. kami hampar lagi satu tilam besar sblh katil kami.. huhu.. dua2 tido lasak.. duk dlm baby court tuh xmuat.. tasneem asyik terhantuk kepala je..

Tp sy rs berbaloi gak beli awal.. nnti adik2nya pun alami mslh sama gak.. waktu baby tgh fragile tu mmg kena jg drpd abg dan kakak yg tgh lasak. Sy xnyesal beli walaupun pakai skjp, sbb nnti next baby blh pakai insha-Allah.

Jiey^Mien said...

izzahazfar :
Bukan tido, ayah pijak masa nak alih Ian.. Aduhaiii.. Ada ke patut?? :P

*******************************************************************************

Mrs K :
Yg mana ek? Konpius neh.. DOk pikir, takyah la yg sampai 5 tahun coz kalo dah umo 3/4 tahun, dah leh tido kat children bed dia.. Tp hati membuak2 nak yang leh convert tu.. :P

******************************************************************************************

Ema@ Red :
Tak biasa kot.. Tu yg meraung bagai nak rak kot.. =)

*********************************************************************************

Cikpid :
Kalo tido, mau patah lapan kot.. Hahhahaha..

Takpe, masa diawat pangai geram la.. Bila Afieq senyum, terus cairrrr...:P

******************************************************************************************

Anon@ Mama Biey :
Hok first tu bleh turun jugok u.. Bulih wak rendoh.. Nnt I gi survey tgk saiz dulu la lagu mn.. Payoh beli online neh..

******************************************************************************************************

Idah : Harap2 adik dia nnt pun well behaved gak la.. =)

******************************************************************************************************

Elyn :
Kena walk in kat kedai la kalo camni ek..
Baru ingt nk belionline je..

***************************************************************************************

Jiey^Mien said...

Ummu Muhammad Tasneem:
Saya pun tak rasa rugi kalo beli.. Bleh turunkan kat adik2 dia..
Dalam kes Ian plak, mmg brg2 yang biasanya baby pki kejap, dia akan pki lama e.g. bumbo chair & walker..
=)
Tak rugi.. Jangka hayat Ian sebagai baby kan lama.. Hehehehhe.. Skrg pun cam baby lagi.. =)

Ummu Muhammad Tasneem said...

Tp kan jiey.. sy beli.. murah jerk.. hehe... xsilap hr tu dlm 170 xsilap.. x sampai 200..

Rupa ok, kayu pun nampaknya thn, roda pun ada... accesories yg simple pun ada...

Kalau takat baby, bukan bapaknya yg naik... huhu, rs kalau 5 - 10 anak, blh thn lagi:P

Sy beli kat Raff Reka, bukit sentosa.. rwg.. huhu.. promo la plk.. xde dpt apa2 komisyen. Just puas hati ngan apa yg sy beli...

Kuazue Mohamad said...

salam... kalau ada budget.. beli ler yg leh convert jadi katil.. bukan apa...anak2 nak di ajar tidur di katil sendiri agak susah.. tapi kalau kita leh guna katil nyer masa kecil.. rasa nanti lebih senang kut nak train dia tidur kat bilik sendiri. sbb dia ada katil yg serasi yg bole follow dia until dia comfortable.... I guest ler.. base on my experience....

Manjakusayang said...

Jiey... Ayah Ian yg rosakan katil Ian kan...so, ayah dia ler bayar...yer tak? hehehehe... Ummi suka yang no 1 tu! Memang berkenan dr dulu lagi! Tp, tak kesampaian! huhuhu... Beli mahal, boleh pakai lama! Cantik o...yg pertama tu!

maya amir said...

salam perkenalan.. 1st time dtg sini.. erkk, kenapa die kene fisio? sorry bertanye..

p/s : he's such a lovely baby.. muke baik jek..so cute:)

Noorlaila Mohamed Nor said...

good boy Ian
nanti best la tido baby cot baru yea :)

yatie chomeyl said...

Ian juruh nurun mama dio la tu hehe

chomeyl tigo2 baby cot tuh, pade pong jiey dopleh nok pilih..

Farah said...

afif punye macam yg no 1 tu..berbaloi beli sebab besar jiey..leh pakai lama sikit.

Anonymous said...

saya beli hok RM699+free bumble bee latex mattress (ado warranty 5 tahun utk mattress) kat camy babyland tropicana...sokmo2 hjg2 tahun ni ado sale...mace hok your 1st choice tu jgok...leh convert to junior bed...dio bg extra bedhead...

ninie

Pnut said...

Jiey beli baby cot mmg tak rugi...
masa anak first dulu akak mmg prefer beli baby cot dari beli paly pan/ke play pen?? eheheh tak reti lak nak eja...

Masa Najmi dulu dia tido dlm baby cot sampai umur dekat 3 tahun, pastu sbb pindah, masa pindah bukak baby cot tu, pastu dah pindah malas pasang balik, baru beli katil sendiri.

Samapi skerang Alesya pakai, tapi sayangnya bibik kami betul kampungan, dia tak suka boh Alesya dlm baby cot.. sudahnya alesya tido kat bawah je, atas toto..tp ok gak rasa lagi selamat berbanding duk dlm baby cot, kalau bibik leka..

dah anak-nak dah beso esok, baby cot leh jadi tempat letak toto, bantal... hahahaha

zuri3389 said...

anak saya pula manja tak dok diam.... tapi kuat nangis..ha ha..biasalah bebudak kan..... tapi kalau saya pergi kemana2 bawa manja... mesti ada mata memandang..entah apalah yang diperkatakan.... dulu malu juga.... tapi saya dah terima segalanya2...wassalam

alyyani said...

nasib ayah rosakkan, kalau mama yg rosak kan? hehe..