Monday, November 16, 2009

A beautiful solemnization ceremony.. it is! =)

Sewaktu mula-mula menerima undangan dari bakal pengantin, saya masih berkira-kira sama ada akan menghadiri majlis ini atau pun tidak.. Bukan tidak mahu memenuhi undangan, namun hati gusar andainya Rayyan Ariff membuat kacau pada hari bersejarah dalam hidup seorang teman.
.
Dalam kepala saya berfikir yang bukan-bukan.. Bagaimana kalau Rayyan Ariff poo poo? Susahlah nanti.. Bagaimana pula kalau Rayyan Ariff menangis dan meraung? Paling tidak, membuat bising di majlis itu nanti.. Situasi majlis akad nikah tentunya berlainan dengan majlis resepsi.. Tekanannya lebih tinggi.. Walau maklum Rayyan Ariff has always been a well behaved boy, tapi kita takkan tahu 'angin' seorang anak kecil bukan?
.
Namun memikirkan kesudian menjemput, kami tiba jua.. Kami sampai agak lewat setelah lebih 40 minit berpusing-pusing di kawasan itu dalam usaha mencari lokasi majlis. Hampir sahaja saya berputus asa dan mengajak hubby pulang. Mujurlah percubaan terakhir kami berhasil dan kami selamat tiba ke destinasi yang ditujui walaupun terlewat selama 15minit.
.
Orang lambat tempatnya adalah di hadapan pintu! Hahahha.. Buruk benar la pulak kami 3 beranak! :P
.The beautiful bride and her father.. Auntie Chah & Mr. Bahrin Ross..
.Setia menanti di pelaminan.. =)
.
Upacara membatalkan air sembahyang usai lafaz akad nikah, lafaz taklik dan doa..
.

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, Ms Fiona Ross kini bertukar kepada Mrs. Muaz Shukor. Semoga ikatan perkahwinan ini berkekalan hingga ke hujung nyawa dengan bahagia dan rahmatNya yang melimpah ruah serta diserikan dengan anak-anak comel yang soleh dan solehah..
.
Rayyan Ariff pula? Overall, he behaved so well!! Tidak menangis dan tidak merengek. Except for the part when he pulled the selendang of the lady who sat next to us and the time when he threw his toy away! Adehhh!! Rasa nak luku jer budak neh! Waktu makan juga berjalan lancar.. Rayyan Ariff diam tatkala disuapkan dengan lauk dan buah-buahan yang ada. Dia juga membenarkan mama dan ayah makan dengan tenang.. Of course we took turn to eat.. If there's a highchair, then it should not be a problem.. Hahaha.. :P
.Secara keseluruhannya, pada saya, majlis ini sungguh indah dan tersendiri.. Saya tidak dapat menahan sebak tatkala mendengar ucapan dari pengantin perempuan.. Cukup syahdu.. Hanya doa yang dapat saya iringkan untuk kebahagiaan mereka berdua.. Semoga cinta yang ada terus bercambah mekar.. Ramai hadirin yang mengalirkan air mata keterharuan mendengar ucapan dari pengantin perempuan.. Tulus sekali kata-katanya..
.
Di majlis ini, saya juga berpeluang bertemu dengan rakan-rakan yang telah lama tidak bersua muka. Bukan itu sahaja, saya juga berpeluang berkenalan dengan teman baru.. Lebih tepat, prospek besan! :P
.
Ini adalah teman lama pengantin perempuan yang juga bertindak sebagai emcee majlis. Katanya, dia ada mengikuti blog ini. Terharu! Tsk! Tsk! Tsk! Mulanya saya ingatkan, blog Nida ada di dalam bloglist saya. Rupanya saya tersilap orang. Malu sendiri disitu! Keesokkannya, terus sahaja saya menjejak blog Nida.. Mungkin juga kerana terpaut dengan kecomelan Baby Nawal! =)
.
Owh, anak bujang saya juga tertarik dengan kecomelan baby Nawal.. Bersungguh-sungguh dia merenung Nawal dan apabila diberikan peluang untuk memberikan ciuman buat Nawal, senyumnya hingga ke telinga! Cuteness!! Yes, babies are cute!!
.
Buat Auntie Chah & Uncle Muaz, Ian ucapkan selamat pengantin baru.. Hope you have a happy wedded life.. A marriage that is filled with love and joy.. Shaaaayaanggg Auntie Chah & Uncle Muaz!! =)
.
P/s - Soh, sori aku tokleh stay lamo.. Bukey wak peranga, tapi anok mung tuh ngatuk doh.. Doh la esok skoloh.. Gi skoloh daley ngatuk anok mung.. Siap cranky daley kelah sbb tok cukup tido.. Apo mokpok wak jaley anok maley skoloh.. :P
.
P/s (2) - Gambar2 adalah 'dipinjam' dari FB teman2. Yup, we dont have a camera! We left our digicam in the car! Silly us!!
.
P/s (3) - Kata ayah, tengok Ian kiss Nawal, da bleh bagi Ian adik coz he loves babies.. Kata Mama plak, next year la ayah.. Bagi mama kurus sket.. Besides, I need to consume folic acid for at least 3 months before getting pregnant again! :P

24 comments:

Anasfadilah said...

amboi amboi ian..cium anak dara orag ek..heheh

cute jek Ian lentok lentok gambar last tu

Jiey^Mien said...

Dila :
Itu la.. Ada ke patut gi lentok kepala kat baby.. Konon2 nak manja la tuh.. Terbalik.. Patut baby yang lentuk kat abg Ian.. :P

**************************************************************************************************************

yatie chomeyl said...

smart abe Ian paka baju kaler oren...bakal menantu pun lawa wooo...;)

alyyani said...

dah fiona yg kawen, mane bole ko tak pegi jiey. walaupun dok dekat pintu. hehehe.. waa.. kawen dah dia ek. mesti cantik nye majlis dia kan? anyway, congratulations to fiona & hubby!

ewah2, ian tuh, siap lentok2 kepala kat baby nawal.

azzamoro said...

cantiknyer pengantin perempuan... mamcam model.. huhuh

Jiey^Mien said...

Yatiey :
Kaler striking dooh.. sero nyungguh pulok.. Paka baju ghayo jah.. Tokdey nk gi cari baju..:P

*********************************************************************

Alyyani :
Aduh Ly.. Skrg ni, sesape kawen pun pikir byk kali nak gi tau.. Akad ni la yang susah.. Kalo sanding takpe.. Kang tgh2 org dok lafaz, ada yg sambung jerit.. Huhuhu.. Mokcik tak sanggup nk tahan malu wehh..

Jiey^Mien said...

Azza :
Rsnya ada gak kot dia wat modelling sket2..

Tak ingat sgt la..

zali azali said...

comel ian berbaju melayu.....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ni bukan adik catriona ko?

MRS. K said...

sedondon gitu
cam nak pi raya..hehehe..
cantik la adik cat tu

Mama Qaseh said...

fiona ross tu adik catriona ross ke?? pelakon tu?? hahaha

Elyn said...

pengantin ni adik badik catriona ross ke jiey?? cantik plak tu!!

Jiey^Mien said...

Zali :
Kalo comel, mesti cam mak dia.. :P
Aiman da baik from chicken pox ke??

*********************************************************************

Eliss :
Hor kalih.. :P

********************************************************************************

Mrs K :
Mmg baju raya pun.. Muahahhaha..:P
A'ah kan? Rsnya adik lg cundr kakak kot.. My personal opinion la..

***********************************************************************************

Mama Qaseh & Elyn :
A'ah adik dia..

P/s - Elyn, kalo kita mix mat saleh harus meletup gak.. Muahhahaha... Jadik Julia Ziegler la kita... :P

**************************************************************************

izzahazfar said...

nampaknya...raya tahun depan zah pakai colour oren la..nampak sweet sgt akak dan ian juga abg pakai colour tu..

suka p/s 3 akak...hehehe...encik suami nampak mcm tak sabar kan..!

Marsha~ said...

exclusive sungguh wedding ni.. sweet sgt... pengantin pun sama cantik sama padan

Noorlaila Mohamed Nor said...

wee~
sedondon gitu
ni majlis sy nnt wajib dtg tau
Ian dan besar masa tu
dah sekolah rasanya
huhu

h4ni3 said...

haha.. comey jer Ian kiss bakal isteri yer.. buat muka cheeky lak tu

chesupetite said...

pah jie...jupo ko dop my blog???hehe....lucu pulok tgk ian lentok..tp he is really a smiling boy....mujo ado jugok oghe laing paka oren..ingat kito soghe jah tae paka oren..haha

Iron Butterfly said...

ehem. banyok kidnap gamba fesbuk i sila bagi kredit yer.. hahahaha.. aku malah nok boh byk kat blog aku.

leadleedeea said...

serious comel rayyan cium baby girl tuuuu....eeeee geram plak lead nengok ian nih laaa...hehehee~!!

Iron Butterfly said...

ian boyo nnurun godmader

LoVEaQshA said...

seyes rayyan da pndi behave now..!~
betula la sis, Rayyan da sdia nk ada adik kot???

mamamiera said...

jiey, fiona ross ni adik catriona yg pelakon tu ke..?
ewah, dah pandai ian cium org ye..
syg dia ngan budak2 kecil dr dia ae..
bleh la mamanye kasi adik..
setuju sgt ckp mommy jiey tuh.. ;)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

patutla elis nampak sprti seseorang yang dikenali ngan anak dier dlm pic no 6 tu..kwn fiona ms sek rendah adalah kwn ms degree dulu :)