Monday, November 2, 2009

Semoga ada rezeki untuk kami lagi..

Saya baru sahaja pulang dari klinik kerana perut yang sakit dari semalam lagi.. Dan tadi, saya berkesempatan berbual agak lama dengan doktor yang merawat saya. Dia seorang doktor yang peramah dan kami sering berbual tentang banyak perkara setiap kali kami berkesempatan bertemu.
.
Maklum tentang keadaan Rayyan Ariff sebagai seorang anak yang memerlukan lebih perhatian, dia sering memberi nasihat dan pandangan tentang perkara yang ada waktunya saya pandang sebagai sesuatu yang enteng.
.
Dan topik kami pada hari ini ialah berkisar tentang kehidupan sebagai suami isteri bagi pasangan yang memiliki anak istimewa.
.
Saya akui, kehadiran Rayyan Ariff sedikit sebanyak mengurangkan perhatian saya terhadap sang suami. Walau maklum tentang hakikat keinginan seorang lelaki yang dalam banyak waktu inginkan teman, namun di antara keperluan Rayyan Ariff dan kerja-kerja rumah yang tidak berhabis, sang suami lah yang banyak terabai di sini.
.
Saya sudah lupa bila kali terakhir kami menonton wayang bersama. Saya juga sudah lupa bila kali terakhir kami makan malam di luar berdua. Dan banyak waktu, saya juga terlupa mengucapkan kata cinta padanya, sekaligus berterima kasih di atas segala pemberian dan pengorbanan yang dia berikan.
.
Sungguh ada sebak di hati sewaktu entri ini ditaip. Satu waktu dahulu, saya pernah merasakan hanya saya yang layak menjaga Rayyan Ariff. Hanya saya sahaja yang mampu memberikan yang terbaik buat Rayyan Ariff. Saya juga pernah meminta hubby menyerahkan Rayyan Ariff kepada ibubapa saya untuk dijaga sekiranya sesuatu terjadi kepada saya.
.
Sebetulnya, kerana terlalu kasihkan Rayyan Ariff, saya terlupa bahawa hakikatnya dialah ayah kepada anak saya. Dia juga mempunyai hak yang sama ke atas Rayyan Ariff. Dia juga menyimpan rasa kasih yang sama yang ada di dalam hati saya kepada Rayyan Ariff. Dan sekiranya saya mengatakan saya banyak berkorban untuk Rayyan Ariff, saya sebenarnya terlupa bahawa kami berada di medan perjuangan yang sama. Tanpa sokongan darinya, tidak mungkin saya mampu melakukan apa yang sedang saya lakukan untuk permata hati kami.
. Dua hero di hati saya..
.
Permintaan hubby untuk menambah RA dalam hidup kami pernah saya pandang sepi kerana takut RA sedia ada iaitu Rayyan Ariff akan terabai. Saya takut untuk membahagi kasih.. Saya takut kasih pada Rayyan Ariff akan berkurang. Namun kini saya lebih mengerti akan keinginan hati sang suami. Lebih mengerti..
.
Saya juga mengerti, saya tidak akan selalunya ada untuk Rayyan Ariff. Saya seharusnya membiarkan Rayyan Ariff berdikari dan tidak terlalu memanjakan. Seperti kata doktor tadi, Rayyan Ariff is fine. He's just like any other kids, he wave, he throw things, he recognize his mother, he know how to say no when he doesnt want something, he can do everything that others can, he's just delayed. You should not drop everything that you have just because of him..
.
Semoga seterusnya, saya tidak akan lupa lagi bahawa dunia saya bukan sekadar berkisar tentang menjadi ibu kepada anak istimewa semata-mata. Saya punya suami yang mencinta, saya punya keluarga yang menyayangi, dan saya punya teman-teman yang setia di sisi. Sesekali, saya perlu keluar dari kepompong menjadi ibu kepada anak istimewa dan berlaku adil kepada diri saya sendiri, dan juga orang-orang yang ada di sekeliling saya.
.
Semoga saya tidak terus alpa.
.
Buat suami, terima kasih kerana terus setia di sisi. Perjalanan ini masih jauh, namun segalanya akan kita tempuhi bersama. Kita akan terus bersama mencipta memori dan semoga segalanya dipermudahkan untuk kita..
.
Oh yea, I'm on folic acid now..=)
Langkah persediaan terawal yang perlu diambil.. I need to consume folic acid and maintain good diet at least 3 months prior to get pregnant again..Walaupun chances untuk apa yang berlaku pada Rayyan Ariff adalah kurang dari dari 10% di dalam kelahiran seterusnya, namun saya perlu memastikan segalanya baik untuk kembali hamil. InsyaAllah, tahun hadapan, kami akan mencuba untuk menambah little RA di dalam hidup kami. Buat peneman 'Abang Ian' dan buat penyeri rumah tangga kami..
.
Semoga ada rezeki lagi buat kami untuk kembali merasai nikmat memeluk dan mencium manisnya bau anak kecil.. Dan semoga kali ini, kami berpeluang melalui segalanya dengan tenang dan tanpa sebarang komplikasi.. Dan semoga, kali ini kami berpeluang merasai nikmatnya membesarkan anak yang tidak tergolong dalam kategori special needs child.. Aminnn...
.
P/s - I hope hubby will read this post.. I love you, dear.. Thanks for being with us.. Thanks for the support.. I'm so sorry if along this road, I've neglected you in any way that is possible.. I promise that I'll never take things for granted again! And thank you so much for the birthday presents that you gave.. Tho I would feel that a necklace or a diamond ring is nicer, but a Momo steering and sport rims are not bad at all! Seriously!! :P
Well, that's my hubby.. Between being romantic by bringing flowers or chocolate, he would always think that car and its accessories can turn his wife on! :P Yang penting, redha dan rasa berterima kasih, right?

41 comments:

MRS. K said...

ku menanti berita gumbira dari mu..hehe

Liana said...

Semoga apa yang dihajati akan termakbul... Tak sabar nak tunggu Little RA pula... Good luck :)

CatlinaFly said...

insya allah dimurahkan rezeki, semoga jiey min sekeluarga tabah selalu...mesti rayyan suka dapat adik nanti :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

how sweet :)

moga kali ni lil gal plak :)

Cikpid said...

sgt terharu baca entry ni..

tp rasenye suami Jiey faham atas pengabaian selama ni..

Jiey..selamat berjuang and semoga mndapat RA lagi..bg kawan utk IAN..

adianiez AIDA said...

sayu juga aida membaca coretan kalbu jiey mien. bak kata org, berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.

moga Allah makbulkan permintaan jiey mien & hubby. moga ada teman untuk ian. moga bertambah lagi satu sinar dalam hidup jiey mien sekeluarga.

aminn...

LoVEaQshA said...

Insyallah moga ada rzeki utk awk jgk..~!
Sm2la kita berdoa dn berusaha agr dpt menimang chyamata yg ke 2 dn 1st bg sy..!!~

p/s : bole x email pd sy nm pnuh,address dn no.fone..ada gift tnda frenship kita..
email sy syahira_zunida42@yahoo.com

AppleCrux said...

salam jiey, nmpknya kita ada plan yg serupa!..me n hubby also plan next year to start making sibling for Nazif..

Good reminder on the folic acid! I pun nak pi carik jugak..

mama ilham said...

semoga berjaya menambah little RA. chaiyok!!

Mama Qaseh said...

Saya doakan moga2 dpt adik utk Ian next year..amin!!

Noorlaila Mohamed Nor said...

go kak jiey! go!
kami menanti wan puteri rania adriana

ps : sebak baca entry ni. mendoakan yg terbaik utk akak sekeluarga :)

iBu ZulFaQar RayYaN said...

tersentuh membaca....lantas saya pun agak mengabaikan suami sejak ader ayern....terlalu leka dgn ayern dan merasakan hanya saya yg mampu memberikan yg terbaik buat ayern...tanpa menyedari suami juga sebahagian dari ayern...(",)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

amin..!
hope dpt gurl pasnih.. :D

payarumput21 said...

Salam Dear..

:-) Akak kira semua ibu akan merasakan bahawa dirinya saja yang layak utk menjaga anaknya sendiri..

Best of luck to you and to what you are "on" to now..

My prayers for your good ending.. Insya Allah..

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey, tersenyum penuh lebar mama put membaca entry ini :D percaya pada tiap kejadian tuhan segalanya baik. abang ian akan jadi macam abang Lope Idris lepas ni, semangat waja bila Phia membuli dan seterusnya sama-sama bangkit.

:) Bila nak ada good news ni? huhuhu~*

Jiey^Mien said...

Mrs K : Jgn la tunggu skrg.. Kena amik folic acid at least 3 months b4 pregnant, maknanya next year baru bleh start try..
Biasa la.. Ada history ni susah sket..
Harap2 semua OK je la.. =)

********************************************************************

Liana : Jiey ni cuak je nih.. Takpe.. Dlm ms 3 bulan amik folic acid n control diet nih, bleh la nk kuruskan badan skali..
:P

**********************************************************************

Catlina : Rayyan paham ke tak kalo dh ada adik nnt.. Jangan asyik dok jeles dah la.. :P

**********************************************************************

Eliss : Tak kisah la gurl ke boy, janji sihat kan?
Kalau ikut hati, nk another boy so that dia bleh defend Abg Ian kalo kena ejek, tp gurl pun nak jugak..
Camne tu??? :P

***********************************************************************

Cikpid : Berjuang?? Apekah??? Hahahhaha...
Berseronoklah! :P

**************************************************************************

Aida : Aminnnn..
Thanks for the prayers dear.. *hugs*

********************************************************************

LoveAqsha : InsyaAllah.. Semoga ada rezeki untuk kita.. Aminnnn....

Ada hadiah? Alamak, ni yang segan ni.. :P

***********************************************************************

m@y said...

Jiey,
chaiiyokkk!!berusahalah!!InsyaAllah..dimakbulkan segala doa nk menambahkan umat nabi adam ;p

Jiey^Mien said...

AppleCrux : Hehehhe.. Gud luck to you too.. Sama tahun lagi.. Nnt leh gi PTA meeting sesama.. =)

************************************************************************

Mama Ilham : Thanks dear.. =)

***************************************************************************

Mama Qaseh : A'ah kan? By year end ker.. :P

****************************************************************************

Laila : Thanks dik.. *hugs*

Tgh confuse neh, Rizq pun nak, Rania pun nak.. Yang mana satu ek? :P

****************************************************************************

Ibu Zulfaqar Rayyan : Takpe.. Janji ada inisiatif nak betulkan diri kan? =)

*****************************************************************************

Yana : Boy lagi pun ok.. Gurl pun ok.. =)

****************************************************************************

Payarumput : Thanks for the prayers kak..
=)

*****************************************************************************

Mama Put : It wont be any time soon la mama Put.. Lps 3 months on folic acid, buat test, then baru bleh on..
Lambat lagi tu.. :P

******************************************************************************

May : Thanks May.. And congrats on the arrival of baby Hana.. =)

yatie chomeyl said...

jiey, ore tupe subok baco entry nih. napok sgt saye sungguh hubby jiey ko jiey, pehe benar doh dio gapo yg bulih buat jiey happy. ore doakan semoga abe Ian cepat2 dpt adik, geng utk main bola ;)

Jiey^Mien said...

yatiey : Bilo ore saye gak, mulo la nok pijok palo slaluh.. muahahhah..
insaf dh neh..
aminnn.. moga2 ian ado geng nk main bola, n moga2 ayoh ian berpeluang bwk ank dio gi padey bola..
*sweetnyo ayoh piping his two sons gi padey bola.. lg sweet tgk ayoh bwk anok jatey gi masjid dih?? paka piyoh*

nieza said...

jiey.
Good luck. Ain need someone to play with.. hehehhe..

i'm sure ur husband akan tersentuh baca posting nih. he will be proud of you :)

nyyzza said...

jiey..rs cam nak nangis baca entry ni...tak sabar nk tgu jiey buat entry "i'm now preggy little RA"..hehehe

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Chaiyok-chaiyok kak jiey :D hepi la ian nanti ada teman main2.hehe.tak sbr nak tunggu.

kak zue said...

lalalala....sungguh aku tidak sabar utk melihat adik ian..cepatlah jiey..hihihi.
just a tips..everytime hbby nk g keja..give him a hug & kisses..he wont feel neglegted.
p/s..'nice' birthday present..wakaka

wan said...

thanks kerana tidak lagi "private" blog ni..

rindu sgt pada ian..

semoga jiey beroleh kebahagiaan,jiey sememamgnya untung kerana dapat merasa nikmat menjadi ibu...

Elyn said...

aii tunggu khabar gembira ya!!!! Muah

kamalnzura said...

jiey, harap2 jiey berjangkit dari saya..:D

mamaelly said...

assalamualaikum..maaf agak lewat elly jenguk blog jiey nie...ermmm bila elly ternampak gambar rayyan masa dia lahir kat tepi blog tu..mengingatkan elly pada Arwah anak elly..Zuhairy...masa dia survive utk hidup selama 2 hari..macam tu la keadaannye..tp arwah masih belum matang..baru 26 mgu n elly sampai sekarang masih terbayang2 wayar yang berselirat kat badannya...heheh sorry teremo plak...tp serius..bila elly ternampak je gambar rayyan tu...ermm ntah la..tp syukur Alhamdulillah..dia kuat kan..heheh

izzahazfar said...

zah baca entry akak ni smlm masa meeting...hehehe...sempat meleleh air mata...sebab shadu dan terkena kat batang hidung sendiri...huhuhu..

semoga usaha akak tercapai ya...nak bubuh razq ka kalau boy?huhuhu..macam nama akmal tu...

Zety Zin said...

Saya sangat setuju dengan kata-kata doktor tu.

BTW, semoga saya akan dengar perkhabaran gembira dari jiey dlm masa terdekat ni ;)

Jiey^Mien said...

Nieza : Ntah baca ntah tidak.. Since private blog ari tu, dia tatau dh re-open pun.. =)

********************************************************************************

Nyzza : Entry camtu lambat lagi la.. Kena consume folic acid at least 3 bulan.. Pastu nk buat test lagi.. Pastu br leh proceed ngan another RA.. =)

****************************************************************************

Intan : Kalau happy betul takpe.. Dibuatnya dia jeles n lepuk adik, tak ke naya.. :P

*************************************************************************

Kak Zue : A'ah.. Nice la sgt befday gift tu.. :P

Itu la kak.. Jiey ni mudah lupa.. Padahal, it doesnt take much to show our love kan?

***************************************************************************

wan : thanks for the prayers wan.. wan ada blog tak? bleh share citer.. =)

************************************************************************

Elyn : u kena tgg lama sket la neh coz next year br leh start try.. :P

*************************************************************************

kamalnzura : puhhh.. amik berkat.. bia berjangkit.. =)

**************************************************************************

mamaelly : tgk anak demam pun dah sedih tak keruan.. apa lagi tgk wayar yg berselirat.. Having to watch Ian went for 4 operations really broke my heart..

InsyaAllah, arwah Zuhairy dan Zuhaily sedang menanti ibu dan ayahnya di sana..

**************************************************************************

Zah : Ah salah eja ek?? Rizq bukan Razq.. :P

***************************************************************************

Zety : It wont be anytime soon la dear.. lepas dah amik FA for 3 months, buat test, then baru leh try for another 1.. =)

**************************************************************************************

Syaz (MamaFarish) said...

dah tiba masanya ian dapat adik...ada jugak dia teman bermain...
jom sama2 preggy...kita baru nk masuk 8weeks..:p

azzamoro said...

take care. i doakan yang terbaik untuk jiey. semoga tuhan berikan rezeki lagi..:)

Ina said...

Jiey... kiter slalu terlmbt baca entry Jiey hehe ketinggalan ketapi tul. Tp kali ni mesti komen gak. Xsabar nk tgk adik Ian! Skali kalau girl dh dpt la spsg. Moga cpt2 Allah bg rezeki kt Jiey :D

Farah said...

hehe chaiyo jiey! semoga murah rezeki cepat la si rayyan dapat adik :D

-- LoVe.. LiFe -- said...

dont worry.. be happy..
insyaallah ada rezeki nanti..
jgn luper inform tau

Pnut said...

Salam Jiey...

Sebelum Jiey proceed, nak pregnant lagi, dah bincang abeh dengan gynea? kalau doktor semua kata ok, good, teruskan, ye masa muda-muda ni beranak le kang esok dah tua sikit besokan anak je la..

Because akak punya gynea dulu advice akak at least gap 2 tahun before pregnant again.. and the best time after 3 yrs. But itu semua kerja Allah kan, tak salah kita terus mencuba.

sebab akak sendiri sebenarnya try nak pregnant lagi masa Najmi usia 2 1/2 tahun, tapi ye la kita rancang Allah tentukan, walau pun yg first one bunting pelamin, tapi yang second tak menjadi pulak, lekat balik pun masa si abang tu dah umur 5 tahun (iaitu selepas 2 tahun lebih mencuba) itu pun keguguran, 2 kali pregnant and gugur, and Alesya tu yg ke 4 kalau ikutkan.

So kalau Jiey rasa dah ready mental dan fizikal go on, get advice from doctor first.

Kalau emak akak, dia mmg tak bagi akak pregnant lagi lps bersalin first, sbb bersalin operate, kata dia tunggu 3-4 tahun dulu baru pregnant lagi. biar luka dalam sembuh betul, kata dia sekali 'sembelih' perut berapa banyak urat kita putus. Kata dia orang pompuan muda-muda kuat la, esok tua-tua kalau muda-muda tak jaga badan sakit sana sini..

eheheh tp akak lak fikir, muda-muda ni le nak beranak, esok dah umur dekat 40 takkan nak beranak lagi..eheheh...

[I][T][A] said...

Jiey...

Insyaallah dimurahkan rezeki dan dimakbulkan segala doa...

Tak sabar rasanya nak dengar berita gembira... dan melihat little RA....

Marsha~ said...

insyaAllah Jiey.. segalanya akan termakbul... semoga ada rezeki utk tambah RA secepat mungkin.. setiap anak ade bahagaian dan rezeki masing2.. percayalah.. Rayyan pasti gembira akan ada adik utk diajdikan teman... Amin...

alyyani said...

tertinggal train aku. baru nak baca entry ni. alahai, tuan alimin sure terharu baca entry ko ni.

tp betul lam bukan special needs baby je, normal baby pun kadang kite mengabaikan suami.

dia pun bapak anak kite kan, tapi tu la, ape2 pun ade je kite nak betulkan kalau dia silap jaga anak kite. heheh...

2nd RA next year? aku aminkan jiey...

iem said...

cayok!!!cayok!!!
Semoga apa yang dihajati akan termakbul... Tak sabar nak tunggu Little RA pula... Good luck :)
im add jiey kat fb key...