Saturday, July 9, 2011

Hari membersih untuk kami juga~

Adik lelaki saya yang sebelum ini menetap seketika di rumah saya setelah habis belajar semester yang lalu akan memulakan kerja sebagai Assistant Engineer pada 13hb nanti.. *Congrats dik, seb baik menganggur tak lama.. Pegang duit sendiri tu elok2 sket.. Simpan duit elok2, kata gatal nak kawin!!*
.
Mengejar kesempatan adanya dia, hari ini saya isytiharkan sebagai 'Hari Bersih' kami.. Kebetulan sesi terapi Rayyan Ariff dibatalkan hari ini, pantas sahaja saya memulakan aktiviti mengemas dan membersih.. Lagipun, ada orang yang mengangkat barang-barang berat dan memanjat, senanglah sedikit kerja.. :-)
.
Banyak barang-barang yang saya buang dan berikan kepada adik saya dan bibik.. Mahu kosongkan ruang bilik Rayyan Ariff dan saya untuk memberi ruang kepada barang-barangan baby RA. Belum ada budget untuk barang-barang besar seperti almari etc.. Tapi untuk tidak penting kerana selepas adik lahir pun masih boleh dibeli.. Cuma kosongkan ruang sahaja dahulu..
.
Dalam pada itu, tuan kecik yang penuh tangisan ini juga tidak dapat lari dari sesi terapi di rumah. Maklumlah, bukan setiap hari mama boleh 'seksa' Ian macam ni.. So setiap kesempatan adalah peluang keemasan..
.
 Ini adalah muka cuak n tak redha.. :-)
.
 Jangan tertipu dengan senyuman yang bersifat sementara ini.. :P
.
 Kan betul bersifat sementara.. Senyum lebar tadi dah tinggal seciput..
.
Try distract dia nyer attention dengan brochur baby..

 Sekejap je layan.. Pastu dah mintak tolong taknak berdiri dah.. *sila fokus pada air mata yang meleleh-leleh di pipi.. =P*
..
 Dapat merangkak, terus sengih.. :P
.
Honestly, seeing your child crying is no fun. But one has to do what she has to do.. Walaupun kelihatan kejam dan memaksa..  :-)
.
OK, mahu kembali mengemas.. :-)

9 comments:

Rozuan Ismail said...

ok lah.at least dia dah boleh beridiri daripada dulu langsung tak kan.Selamat hari bersih.huhu

Jiey^Mien said...

Dik, Rayyan dah lama boleh berdiri sendiri camni..
Dulu, dia punya progress at a very fast speed.. Lepas mama dia keje balik dh jadi statik n slow..

Ni first dia berdiri..
http://kernakasihkita.blogspot.com/2009/08/rasa-itu.html

MAMAFAWWAZ said...

Lama tak jenguk blog jie,,rindu kat si manja jie tus....makin tinggi pulak tengok...hehehe

Anonymous said...

His pictures always makes my eyes teary.But sometimes we have to be cruel to be kind.A mother knows best!

yayath said...

sgt comel:)

Noina said...

jiey..nampak tinggi pulak Rayyan dalam gambar... :)

yatie chomeyl said...

abe Ian ni drama king betul ye..sbnrnya buleh jah diri lamo2 tp sajo manjo ni hehehhe

Bicara hati ibu aisya said...

Kadangkala kita terpaksa memaksa kan jiey.Itulah yang ayu selalu buat pada aisya.Walau hati sayu dan tersayat dengan tangisan dia, tapi kita terpaksa lakukan jugak.
Semoga tiap titis airmata dan pengorbanan itu berbalas ;)
Chaiyok2 ian..you can do better than this.

Suha said...

assalamualaikum Jieee....