Saturday, May 23, 2009

He's just being a baby!!

Sekarang ini, memberi Rayyan minum atau makan bagaikan berperang! Dia mahu melakukannya sendiri.. Padahal, makan atau minumnya hanya sedikit.. Selebihnya, bermain-main.. Aduhai anak.. Kalau diambil, pastu meraung dan merajuk!!

Teething smpi tumpah susu.. Haihh.. =(

P/s - Dulu tak pandai, nak sgt tgk dia buat sendiri.. Skrg dah pandai, complaint pulak.. :P

12 comments:

alyyani said...

amboi, cerdik nye wei! yg paling tak tahan tu, comforter bau susu, baju kene tuka. haih.. betul la kata ko, dulu nak sgt tunggu dia pandai pegang sendiri, skang ni rasa geram pun ade. hahah..

Liana said...

rasanya semua budak memang cam tu kot! Husna pun memang semua nak buat sendiri. Nak minum pun nak pegang cawan sendiri. hehehehe

MeL said...

alalaa..comeinye Ian main pusing2 bottle susu ;)

Jiey^Mien said...

aly : itu la ly, kalo aku amik botol tu, merajuk.. Pusing badan n muka, tanak pandang aku.. Pasti kalo aku pusing gak, dia nangis coz terpaksa ngadap muka aku.. Pastu dia pusing lagi.. Kalo ikut geram, mau aku luku pale.. Hahhaha.. Tapi takde buat pun.. Sayang anak weii.. :P

Liana : A'ah la.. Semua budak akan start hold their own bottle at certain age, Alhamdulillah, Ian pun tak ketinggalan.. =)

Mel : Bila dah tgk susu berterabur, hilang dah comel. rasa nak cunit2 jer.. :P

ai said...

KEH KEH...TAU PON! BILA BUDAK T DAH PANDAI PEGANG SENDIRI, KOMPLEN LAK..BIORKAN JELAHHHH.. :P

Pnut said...

ehhehe Jiey tu sama gak, now Jiey tak sabar tunggu dia jalan, esok-esok dah jalan, letih kita ngejar dia berjalan, terutama kalau pegi rumah org, jenuh mengepung dia, takut terpecah harta rumah orang, berkawat ke hulu ke hilir, di dukung pun tak mau, duduk dalam stroller pun tanak,

eheheh masa tu kita ckp, tak jalan dulu senang sikit bawa berjalan...

Alesya baru mencoba merangkak..eheheh hari ni dalam sejarah nengok dia berlatih..

Farah said...

hahaha panjang akal ian ni..main2 lak yer..habis tumpah

puterikurekure said...

hehehe.
comel sangat. kite sampai tergelak2 tgk kerenah Ian.
dia dah pandai la jiey. tgk cara dia golekkan botol tu, memang cerdik sangat la.

mOmmy of Triplets plus One said...

look at the bright side...its a good sign kan. he can practice his motor skill and also at the same time feed his curiosity.

pasal makan, my kids pun camtu. most of the time makan sesuap dua selebihnye main..belek2. rase the texture and all. pastu confirm minum susu banyak, sbb lapar kn..makan skit jer..hihi

its okay...let them feed their curiosity =)

cume tu lah kena sabar, kang lantai yg makan lebih dr budaknye..hihi

Jiey^Mien said...

Kak Ai : Itu lah.. Tgh nak belajar membiarkan.. Padahal dlm hati membara jer.. :P

Kak Pnut : Ala.. Alesya dah bleh merangkak.. Bestnya.. Ian meniarap pun tak lepas sgt lagi.. Back bone dia tak strong lagi la kak.. =(

Farah : Panjang akal yang memendekkan sabar mama dia.. :P

Farah, thanks for the award yea.. Jap lagi collect.. =)

Puterikurekure : Alhamdulillah.. Mentally, he's not doing bad, tapi physically la yang still jauh lagi.. =(

mommyoftriplets : Dear, your kids pun sama gak ke sebuk nak main2.. Aduyai.. jenuh la bertuka baju..

ian skrg ni nk minum air straight away from his cup la pulak.. tanak guna bottle or spoon dah.. pastu nk pegang sdr, geram gak.. skali minum, sklai tuka baju.. =(

K la, i'll always remember that he's feeding his curiosity.. Learnt new thing frm u today! Thanks.. =)

kamalnzura said...

haa...tggu lah sikit hari...Ian mesti buat mcm botol kicap punya botol susu tuh...hehehe

mOmmy of Triplets plus One said...

oh mmg kotor baju my kids sbb if makan taknk pakai bib..diorang rimas kt tengkuk, if pakaikn sure diroang tarik cabut.

n besides feeding their curiosity it also help their motor skill n coordination. dulu mase baru2 nk makan gune tgn sendiri...90% jatuh atas lantai...yg masuk mulut only 10%, mmg messy giler...but they enjoy eating themselves. time tu mmg kenyangkn perut harapkn susu.

but now alhamdulilah 70 - 80% masuk mulut =)

and hArith tgh start blaja makan gune sudu. dh reti cedok nasi gune sudu and suap ke mulut.

if die nk minum gune cawan..u biar die pegang sendiri at the same time u tlg control kn tuk die. assist him a bit then let him do himself...

i guess a messy baby is a happy baby...hihi