Friday, May 29, 2009

Seorang isteri yang bersalah!!

Hubby adalah seorang penggemar minyak wangi. Menginjak ke tahun ke empat perkenalan (kami bercintan cintun selama 2 tahun sebelum berkahwin), baru tiga kali sahaja saya menghadiahkan dia dengan minyak wangi, iaitu jenama Bvlgari, Polo Blue dan New West Aramis.
.
Kali pertama, sebagai hadiah hari lahirnya sewaktu tahun pertama bercinta. Kedua, sebagai hantaran perkahwinan dan yang ketiga, sewaktu hari ulang tahun perkahwinan kami yang kedua hampir sebulan yang lalu.
.
Sewaktu sedang memakai baju selepas mandi tadi, hayunan tangan gemuk saya telah terkena botol minyak wangi hubby yang berada di atas meja solek. Saya cuba menyambut botol yang sedang jatuh itu. Namun apakan daya, sekali lagi tangan gemuk saya gagal.
.
Hasilnya seperti di bawah:
.

Aduhai.. Isinya baru luak sedikit sahaja. Melihatkan cecair-cecair yang terpercik di lantai, mahu sahaja saya ambil kemeja-kemeja hubby bagi mengelap lantai yang berminyak itu agar sisa-sisa bau wangi yang ada dapat melekat di situ. Tapi tidak sampai hati.. Sayang sungguh!

Lalu saya ambil botol minyak wangi saya yang sudah hampir kosong, basuh sebersih-bersihnya dan memasukkan sisa-sisa minyak wangi hubby yang masih ada. Dapatlah dalam lebih kurang 30ml. Agak sukar untuk memasukkan minyak wangi dari botol yang pecah itu ke botol minyak wangi lama saya. Makanya, saya ambil puting botol susu Ian yang sudah tidak digunakan, lalu hujungnya saya gunting. Puting itu saya jadikan corong untuk menuang minyak wangi dari botol yang pecah, namun masih ada yang tertumpah.. Huhuhu.. Sedih.. Sedih.. Kalau hati saya sudah sedih sebegini, hubby apatah lagi..

Hati saya turut berdebar-debar takut.. Esok sewaktu mahu bersiap ke pejabat, pasti dia akan mencari perfumenya itu. Alahai.. Apakah cara yang ada untuk saya menyelamatkan diri? Saya senaraikan beberapa pilihan.

  1. Buang botol yang pecah itu dan pura-pura tidak tahu. "Abang misplaced kat mana2 kot? Mana la adik tahu.. Bukannya adik pakai perfume abang!"
  2. Lari dari rumah dengan Ian, menyewa kat mana2.. Agak2 seminggu dua baru balik, hubby mesti dah lupa pasal perfume tu coz risau carik kitorang.. Tapi nanti, tak elok plak hubby berdua-duaan ngan bibik. Takkan nak lari ngan bibik skali kot??
  3. Ataupun salahkan orang lain, "Takkan Ian kot? Ntah2 Kak Faridah ambik coz nak bg boyfriend dia kot??" [Alasan tahap dajal dan tidak mungkin saya gunakan ke atas orang yang sudah berbakti menjaga anak saya sebaiknya]
  4. Pakai cantik2, wangi2, goda2 sket, pastu bgtau citer sebenar.. Mesti dia sejuk sket coz tgh tergoda kan? Tapi tak berkesan kot coz tgh bendera merah nih! :P
  5. Gi Midvalley masa lunch hour esok, pastu beli yang baru, ganti.. Mesti dia tak perasan!! Hadoii la.. Duit lagi.. (Dah la tengah ada projek besar untuk Ian nih.. Mmg pki duit byk la..). Pokai la mokcik! Dah la bulan 7 nih birthday hubby, hadiah lagi..
  6. Beli perfume yang harga RM10 kat pasar malam ganti? Dia perasan tak? Ke kejam sangat?
  7. Pura-pura koma pastu bangun balik lagi 3 bulan? Ok tak??

Hadoiii la... Pening kepala mokcik! Apa nak buat nih??

P/s - Ada sesape nak bagi idea yang lagi bagus dan bernas tak? Ataupun ada sesape bermurah hati nak bagi duit untuk beli perfume baru tak?? hua.. hua.. hua.. :P

18 comments:

Mama Farish said...

kelakar la jiey ni...:D
apa kata jiey berterus terang je...masa berterus terang tu wt gaya manja2 skit...sure dia cair...or masa jiey terus terang tu jiey nangis cm besalah gila sampai dia xsampai ati nak marah jiey...:p
ala....kalau hubby marah pun abis kuat pun kene bebel je kan....:D..tadah la telinga kejap...

Elyn said...

Jiey jiey alasan yg amat lawak bg saya! Ala terus terang je ngan dia, mesti dia bule terima. Pastu nnt ade rejeki lebih br ganti blk.

Eh kite ade nmpk org jual yg reject tp murah. Nak ke? Huhu. Jiey ada ym tak?

ibu_arifa said...

ko ni Jiey!! ..buat aku nak tergelak kuat2 lak malam2 buta nih..kang asben dan dalila bangun lak..tak tahan baca pilihan2 Jiey utk menyelamatkan diri tu..sungguh kelakor bunyinyer..
tp PADA PENDAPAT KU, tak yah la beli yg murah tu..risau ada kandungan2 yg merbahaya jer dalam minyak wangi tiruan tuh..kang efek lak kat kulit/meresap masuk dalam badan. sian asben mu tu nnt. Terus terang jer lah..lagipun bukan Jiey sengajakan..tahan/sabar jer lah telinga/hati sehari dua..

~Puteri-Nuur~ said...

selok ngilai bila baca entry jiey kali ni :P

put rasa, tell him the truth la.. [dan sila tahan telinga anda untuk mendengar 'alunan' indah dari mulutnya] ~

kalau dia marah tahap gaban sangat, barulah royat 'ok lah, nanti kita ganti yg lain'.selalunya, diaorang akan cakap 'x payah' [maksudnya: jimatlah duit itu]

al the best :D

MeL said...

ahahaha! lawak la cara2 menyelamatkan diri tu. ala jiey, da xsengaja nk wat cmne. my niece aritu pun sama, pecahkan minyak wangi i, br pakai siket je. botol yg bsr lak tu. sakitnya hatikuuuu! erm terus terang jela kot, mesti okey..pilihan no 4 tu klu xbole, manual jela..larikkks ;p

Ina said...

aduh mmg la rasa bersalah gitu kan kalau dh benda tu brg kesayangan hubby yg tersayang. xpela jiey pelan2 ckp. bknnya dia xphm jiey bukan nyer sengaja. tp sblm ckp tu peluk dlu siap2 kaki dia n cium tgn minta maaf hahaha! sure dia xsmpi hati nk marah. nnt ganti la blk bila dh ada budget hehe

ppb_ppkp said...

jiey..imah penah jadi mcm yg jiey story.tau ape imah buat?? imah teruskan bagitaw hubby. dia kata..nak wat mcm mana..dah sampai ajal dah.dia kata xpe...tapi imah beli gak yg baru bulan berikutnya. tgu gaji kuar baru beli..ehhehe

mama-qaisara said...

jiey - kebetulan la dkt subang jaya ada warehouse clearance sale utk fragrance..12-13 june.cek kt website shoppingsales tu ye..

tapi pd kita,biar kita beterus terang ngan dia..lgpn bkn kita sengaja kan..mesti dia paham.wtla taktik no 4 tu.at least sejukla sikit ati dia..takdela angin plak.hehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

wakakakakakakaaaa..!!~~ lawak la jiey nie..
alaaa... terus terang jer jiey... lagi hubby suka nnt dari buat benda2 yg lain tuee.. then, kalo dia masam.., jiey kata la.. okla, jiey salah.. abang denda la jiey.. hehehe.. tp, kena la terima dendaan itu.. :-) lagi romantik tau...

alyyani said...

30ml tu jiey! banyak tuh. kalo 50ml da bape ratus kan. cadangan aku, ko buat buat muka tak besalah then bgtau la alimin. lps tu buat la muka comel ko tuh. busuk2 pun kena bebel jek. hehehe...

Farah said...

hahha..saya setuju yg bab goda2...pakai seksi2...alaa sure hubby u sejuk punya :d...

oMMy fiRuz said...

jiey, dah abis bendera merah nnti u goda2 dulu pastu u terus terang la..mesti ok punye..hihihi..tp alasan2 yg x bole digunapakai tu mmg kelakau gilerrr..hahaha..jahat tangan gemok tu yek.. :P

misz_nierah said...

hoh? hahahaha....ape la akak ni, sakit perut sy gelak. seb bek tak guling2 kt lantai ni. adeii..hehhe...pe kate akak berterus terang je dgn hubby akak. ckp la tak sengaje, bkn sj nk langgar pon. huhu...sblm tu hembus2 sket kt kiri kanan jgn bg hubby akak naik angin. All the best! ^_^

puterikurekure said...

jieyyy!!!!!
pepagi wat lawak nih. tergelak2 kite tau tak. jiey cakap terus terang. benda nak jadi, takleh nak wat apa kan.

yup. dia akan berputih mata. tapi, janji ngan dia, birthday akan datang, bagi 2 hadiah. amacam? ok tak?

Pnut said...

uhuhu julung-julung kali nak baca entry boleh gelak-gelak ni..sellau syahdu syahdan dia mengarang ayat...
sekalik keluar gak ayat meraban-raban...sukerrrr eheheh maklumlah akak nyer blog mmg suke merapu...

eheheheh

Jiey^Mien said...

Mama Farish : Huhuhu.. Tak sanggup nak tadah tinger.. =(

Elyn : Brp RM? Interested nih.. Mlm nnt kita YM ek.. Kat offc kena ban la..

Ibu_arifa : Okeh.. Okeh.. Tak beli yang murah.. Janji!!

Put : Kalo tak payah, jimat la duit kan? Mmg dia takde ckp suh ganti pun.. :P

Mel : Manual ek? Feel dia tak sama la.. Haahhahah..

Jiey^Mien said...

Ina : Dlm proses nak ganti balik nih.. Hadoii la.. Tak pasal2.. Takpe la.. Dah takde rezeki kan?

Imah : A'ah ek.. Tunggu gaji.. :P

Mama Qaisara : Huish.. Ni mesti pergi nih.. Nanti nak check tgk la.. Thanks Lin!

Jue : Tak sanggup mokcik nak terima dendaan itu.. Huahuahua..

Aly : Hehhehe.. Kena sket jek.. Aku cover yang lebih tuh.. :P

Jiey^Mien said...

Farah : Mana sempat nak menggoda.. Pagi2 tgh kalut siap nak gi keje.. Pki baju kurung je nih.. Agak2, seksi tak? :P

Ommy Firuz : Lama lagih nak abis bendera merah ni kak.. Tak nyempat nak cover.. Hehhehe..
Tangan gemuk tu mmg cenggitu.. :P

misz nierah : Taktau nape cuak nak ckp, padahal benda bukan besar pun.. Huhuhu..

puterikurekure : itulah.. bagi jam n perfume la kot.. :P

Kak Pnut : Actually, kat luar mmg jenis meraban pun.. So that's why tak terluah setiap rasa tu.. Itu yang jadik syahdu syahdan kat blog tu.. Kat sini je yang jadik tempat meluahkan perasaan.. :P