Thursday, May 21, 2009

Pertama kalinya..

Pertama kali di dalam hidupnya, pada hari sabtu yang lalu, Ian diserang diarrhea. Aduhh.. Kasihan sungguh. Sehingga saya jadi takut-takut untuk memberinya makan. Lebih menyulitkan, hubby tidak ada. Outstation ke Perak.
.
Mahu tidak mahu, saya terpaksa memohon pertolongan teman saya, Eiy, untuk membawa Ian ke klinik. Ian masih lagi seperti kebiasaannya, tersenyum walaupun adakalanya disulami dengan rengekan kecil. Tidak selesa mungkin kerana perutnya turut dimasuki angin.
.
Saya budak senyum! :P
.

Ni exercise gak ni, Mama nak suh saya angkat kepala

Ian n Mak Eiy.. Time kasih Mak Eiy..

Apa ni Ma?
.

Nape sedih je muka ni??
.

Takde la Ma.. Happy.. Klinik ni besh la Ma.. Leh main2..

Ian dibekalkan dengan ubat untuk diarrhea dan juga colic. Oral rehydration salts juga turut dibekalkan. Doktor juga turut memesan agar tidak memberikan Ian susu untuk sementara waktu. Diberikan 4 botol susu Similac Isomil Advance yang berasaskan formula soya untuk Ian. Mujurlah Ian mahu menerima susu ini setelah beberapa kali dicuba.
.

Baby pun ada instant milk. Kelakar plak.. Bukak cover, letak cover botol susu, rendam air panas, pastu minum.. Senangnya keje.. :P

Keesokkan harinya, keempat-empat botol susu yang dibekalkan oleh klinik sudah habis. Saya telefon Uncle Ian, meminta dia membelikan susu yang sama. Malangnya, Uncle berada di Nilai, membuat landskap di rumah saudara kami.
.
Sudah menjadi kebiasaan Ian, selepas sarapan pagi dengan semangkuk bubur ataupun nestum, dia akan mandi dan minum susu sebelum tidur lagi. Kerana dia tidak diberikan susu, mulalah dia merengek-rengek. Sesudah diberikan air putih bercampur oral rehydration salts, saya memberikan pacifiernya dan mendodoikan Ian sehingga dia tertidur.
.
Mahu tidak mahu, terpaksalah saya menelefon Biey dan Eiy. Mujurlah ada mereka. Setelah menghantar setin susu untuk Ian, kami makan tengahari bersama-sama. Terima kasih banyak2 Mama Biey dan Mak Eiy.. Sayang korang!!

Dan badan Ian juga agak panas. Apabila diberikan paracetamol, sejuk la sekejap.. Malamnya nanti, kembali hangat. Hmm.. sesi fisioterapi hari ini pun hanya separuh jalan sahaja.. =(

P/s - Susah sekali bila anak yang sakit kan? Haihhh.. Redha.. Redha.. :P

20 comments:

oMMy fiRuz said...

mmg redha sesangat bile ank2 sakit..kalo bole, biar kesakitan anak tu kite yg rasa..anyway sume ni ujian tuhan pd kite, semoga Ian cpt sembuh..

Elyn said...

seb baik cepat ilang diarrhea ian tu... wafiq dulu kene sampai 2 weeks!! x serasi susu similac yg tukar pack baru.... tah ape la yg dierang tambah2 lam susu tu!!

Leen Die said...

huhuh..rayyan pun dpt jugak ms p klinik haritue tp leen buang sbb tak guna pong..huhuh..neway Ian dah smebuh ke?mesti keje mama Ian tak senang duduk yer.duk pk anak kesayngan yer mama?

niza said...

semoga ian cpt sembuh....awk kuatkan semangat ye...

Reena said...

semoga Ian cepat sembuh...

yatie chomeyl said...

kadang2 rasa mcm nak pindahkan je sakit tu kat diri sendiri drpd tgk anak sakit kan? hati ibu gitu la erk jiey

SyahNur said...

semoga Ian cepat sembuh... sy pun pernah berdepan dgn anak2 time diorg kene cirit-birit.. tp yg paling mencabar bile 3 of them kene chicken pox... uuwaaaa...

p/s: i put ur name of of penerima award.. tp sy tau, awak mesti da dpt award tu.. singgah2 la ke blog sy ye..

Farah said...

nasib baik ade teman2 yg membantu kan jiey..semoga cepat sihat ian!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hrp hero malaya cepat sembuh!!

[I][T][A] said...

senyuman ian manis skali...Selepas ni harap ian sentiasa sihat dan kuat...

Ina said...

Ian moga cepat sihat yerrr. N Jiey semoga dipermudahkan urusan ye.

alyyani said...

jiey, ian sakit gak? aku masa nia dirrhea aritu, mmg paling mencabar la. agak teruk gak, smpi melecet bontot. meraung je everytime dia buang air. seminggu abis 1 paket pampers. dugaan. ditambah dgn batuk, demam.. tp tgk ian mcm tak serious sgt kan?

jiey, korang gi kawen fa tunggu smpi aku sampai tau! nak ikot!

Kerikil Kehidupan said...

Salam jiey, mcm mana ian dah ok? Akak hrp ian cpt sembuh..

puterikurekure said...

Ian cepat2 sembuh ye nak. risau budak2 kena diarrhea ni. alangkan orang dewasa pon boleh lemah badan. apa lagi Ian yang masih baby.

Rose Nieza said...

Alahai..ciannye Ian kena diarrhea. Mesti perut die x sedap tu. Jiey pernah dgr Minyak Pak Aji x? Elok gak kalo buh kat perut Ian. Even sesuai utk dilumur satu badan.(Jangan banyak2, kang berbau minyak. Hehe). My mum gune tu utk dua2 cucunye..So far mmg jarang kembung2 perut, ruam pun xde.And mane tau, leh uat kaki Ian kuat sket.Kalo nak, Rose boleh poskan. Orang pun ingat nak beli tuk gune pas bersalin nanti. Leh belikan sekali. :)

Mamapinkie said...

Alahai sian Ian diarrhea yea...dah okay ke Ian today Jiey? Jiey akak semalam tak gie therapy yea, husband akak risau akak bawak ridhwan ke spital with this influenza A goin around...insya-Allah next week or june akak start gie alik kot...anyway, Jiey monitor yea kalau demam panas Ian tu..one thing anak yang ada fits nie kena risau lebih cause demam panas sometimes leh cause fits kan, dah ler anak kita ada fits, tak mau it make it worse pulak ke...nauzubillah...ridhwan kalau demam panas akak memang tak tidur lah, make sure temp turun cepat and normal aje...hope Ian gets well fast yea!

Jiey^Mien said...

oMMy Firuz : Itu la Kak.. Kalo kena kat kita, bleh ulang alik gi tandas.. Kena kat baby susah la.. Nasib baik tak lama.. 2 hari jer.. Yang plg teruk, hari sabtu la.. Buang air smpi 9 kali.. Ari ahad skali je pastu terus ok.. Cuma panas2 badan tu.. Kejap dtg, kejap baik..

Elyn : Adoii.. Takleh imagine camne.. Ian yang 2 hari ni jer Jiey rs tak sggp tgk.. Perut pun cam flat jer.. Siyan Wafiq..

Leen : Alhamdulillah.. Ok dh.. Leen, bakpo x minum sdr nyo? Sedap la.. :P

Niza : Alhamdulillah, diarrhea dah sembuh.. Badan dia jer.. Kejap sejuk, kejap panas.. Jaga bagi ubat je la skrg nih.. =)

Jiey^Mien said...

Reena : thanks dear.. Harap2, you MIL pun ada peluang sembuh..

Yatiey : Tu lah, syahdunya jadik ibu nih.. :P

SyahNur : Twins kena cirit birit at the sam e time ke? Alahai mencabarnya.. Chicken pox pun tiga2 kena sekali? Huih.. Tak tido malam la Nurul kalo camtu kan..

Thanks for the award dear.. Hutang dulu yea.. =)

Farah : Alhamdulillah..
Cirit birit Ian dah fully recover.. Badan dia jer temperature turun naik.. Taktau la nape.. Selsema dh elok, 2 hari jer..

Jiey^Mien said...

elissmie : hahahha.. lawak btul..

hero malaya dah ok dah.. suhu badan je dok turun naik. Bdan dia ala2 hangat gituh.. Lina hangat ek ah.. ek ah.. :P

Ita : ALhamdulillah.. Dah ok.. Cuma temperature badan jer kena monitor.. Tp takde la panas sgt pun.. Skali kena paracetamol, sekali ok.. Tp takkan la nk depends on paracetamol je kan?

Ina : Thnaks dear.. Aminnn.. (doa yang sama jiey tujukan untuk Ina..)

Aly : takde la serious sgt kot.. Dia relaks je senyum2 tuh.. Ari jumaat 3 kali dia buang air, ari sabtu teruk sket, 9 kali.. Ari ahad, pg tu skali jer.. Pastu terus ok..

Itu la Ly, Alimin plak takde, kalo tak, aku ajak je dia gi carrefour.. beli pampers cap carrefour.. sayang woo mamypoko lepas sekeping.. sekeping.. Ian biasa pki mamypoko utk mlm n drypers utk siang.. skali drypers abis ari tuh, taram la mamypoko.. Nak ajer aku suh dia gi berak kat tandas.. Hahhaha.. Kejam.. Kejam.. :P

Ly, aku tak confirm lagi gi.. Before this ingt Ian dah ok.. Tapi kalo temperature dok turun naik cam skrg nih, tak berani la aku nak wat jenjalan..

Jiey^Mien said...

Kak Nanie : thanks yea kak.. cirit birit dah ok. Suhu badan dia je cam tak stabil.. Kejap panas, kejap sejuk.. Hopefully takde ape2 la..

Kak, Jiey harap Iman pun ok2 saje ek..

puterikurekure : Itu la Intan, ms fisio pun badan dia hangat jer.. Pastu dia cam letih.. Last2, setengah jam je kitorg dah stop..

Rose ; Tak penah plak dengar.. So far Ian dok pakai minyak Yu Yee n Minyak yang Atuk dia buat jer.. Kalo tak menyusahkan Rose, apa salahnya.. Hehhehe..

Kak Reenaz : Diarrhea Ian dah ok since sunday. Cuma temperature badan dia tak menentu.. Kejap panas, kejap sejuk.. Dok monitor je la.. A'ah.. Jiey pun ade dgr yang fits ni takleh panas2 coz akan menyebabkan attack.. Ridhwan tido dlm aircond ke kak? Jiey nk bg Ian tido aircond or kipas, takut leh sebabkan penyakit.. Tapi siyan jugak dia berpeluh-peluh..

Hehehhe.. Ms Sarjit bgtau jugak ari tu.. Excited je Jiey masuk laju2 coz nak jumpa Ridhwan n Akak.. Sampai2, tgk takde.. Ingt akak dah blk.. Actually, jiey tak penah terpikir plak pasal tu.. But you have a point there.. Hmm, shud I stop Rayyan from going to SDMC as well?? Adoyaii.. Risau kan?