Friday, March 6, 2009

Dan bunga-bunga pun berkembang..

Usai solat maghrib, saya ambil surah Yassin yang tersimpan di dalam laci. Pada masa yang sama, mulut Ian bising minta di angkat.. Lalu, saya dudukkan Ian di ribaan saya. Dan teruskan dengan bacaan. Khusyuk Ian mendengar. Apabila saya berhenti untuk seketika untuk menarik nafas, Ian bersuara.. Dalam nada mengaji!! Seakan meniru nada yang saya lagukan. Sungguh indah. Buat saya tersenyum. Alhamdulillah.. Saya semakin yakin bahawasanya Ian boleh mendengar.. Kalau tidak banyak pun, bagi kami, ia sudah mencukupi. Rasanya seperti, kami baru sahaja menjalani ujian BAEP.. =)

Mama, angkat Ian!!
.
Sewaktu saya masih di alam pra-remaja, pernah saya terbaca di dalam novel Ahadiat Akashah yang mengungkap perasaan gembira sang Rumi yang melihat senyuman manis Julinya. Saya lupa ayat lengkapnya, apabila dirimu tersenyum, maka berkembanglah bunga-bunga matahari di seluruh dunia. Pelik. Apa kena-mengena senyuman seseorang dengan bunga matahari?
.
Tapi kini saya mengerti. Apabila melihat senyum Ian, apabila mendengar tawa manjanya, hati saya berbunga keriangan.. Berkembangan..
.

video

Ian dan Atuk. Tawanya hanya di hujung adegan. Permulaannya, gelak tawa Ian sungguh kuat. Bateri kamera pula tiada. Di saat saya siap menukar baterinya, Ian sudah penat.

Selamat malam cinta..

P/s - Betul kata mereka, to know your capability to love someone, have your own child.. Mama sayang kamu!!

9 comments:

Nina said...

rayyan sangat comel..bahagia denga gelaknyer dalam video jiey tu...meh nak gomol sikit...hehheh..

puterikurekure said...

oh, comelnyaa!!!!!
tak sabar ok nak ada anak sendiri. huhuhu.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Nuha paling suka dengar azan..
bahagiakan jadik sorang ibu...

Jiey^Mien said...

Nina :
Meh gomol meh.. Ian suka kena gomol nih.. :P

puterikurekure :
InsyaAllah.. Tak lama dah tu..

elissmie :
Kalau laki, nanti bleh jadi bilal..
cukup bahagia.. =)

alyyani said...

tak leh bukak video. udah banyak kali try ni :(

bak kata aku dulu, aku suka tgk video rayyan.suka dengar suara dia...

Leen Die said...

goo..go..go..ian..u can doit baby..jie bile leh meetupkan ian ngan rayyan nie

Jiey^Mien said...

alyyani :
Try lagi ly, InsyaAllah boleh.. :P

Leen Die :
anytime boleh leen..
kalau semua ok, jiey boleh buat makan2 kat umah.. next week ke. kalau blogger yang lain sudi nak meet up.. =)

Leen Die said...

umah jiey kat mana?

Jiey^Mien said...

kat ampang