Wednesday, January 5, 2011

Kerja apa yang busy sangat??

Kata busy, tapi nape still ada masa update blog? Itulah, nama pun blogger tegar, mestilah curi-curi masa update jugak walaupun sikit. Selalunya, saya typed siap2 masa lunch hour kat office, pastu email ke akaun Yahoo. Balik rumah, tinggal copy, paste, upload gambar, then publish la.. Kalau tengok pagi punya update tu, maknanya auto-publish lah tu.. =)
.
Ok, kerja apalah yang saya buat sangat sampai busy memanjang? Macamlah kerja orang lain tak busy.. Macamlah saya sorang yang busy.. Kat rumah tu standard la.. Sekarang ni dok giat jadi cikgu Rayyan Ariff untuk menyiapkan dia dengan ujian penilaian kemasukan ke sekolah nanti.. Ajar pegang pensil, ajar mewarna, ajar matching.. So memang busy lah lately ni.. Ni kita cakap pasal kerja office plak..
.
Kerja saya takdelah nak kata meletup-letup ataupun ala-ala vogue gitu.. Kalau letak vacancy advertisement untuk internal staffs, takde agaknya orang yang sesaja sanggup apply nak joint department saya sebab nak cari pengalaman. Budak-budak Management Trainee and Secondees pun sibuk nak keluar cepat-cepat, inikan pulak yang sesaja nak masuk..
.
Kerja memang selalunya stress la.. Ada investigative element, audit element, analytical, dan educating public. Kalau nak diikutkan workload, memang setiap harilah nak kena stayback.. Tapi takkanlah sampai lupa keluarga kat rumah, so cukup masa, baliklah jugak.. Esok sambung lah walaupun timeline nak kena kejar..
.
Walaupun stress sebab kena pressure internally and externally, tapi saya memang suka sebab banyak yang saya belajar melalui kerja ni.. Dulu, saya starts off as a trainee jer, banyak yang tak tahu.. Tapi sekarang, commonly used sections dalam our Acts and Guidelines tu dah kira OK la jugak.. Takdelah jatuh sangat kalau orang tanya soalan.
.
And this coming weekend (kalau jadi), saya kena bagi talk untuk investor education. Ni kira part of regulator's role in educating public lah. Cuak? Belum terasa.. Comes saturday, sure lah dup dap dup dap.. Tapi point yang saya ingin utarakan di sini bukanlah pasal kerja, tapi pasal berat badan *Insaf sebab baru tengok The Biggest Looser*..
.
Mukaddimah panjang, tapi nak cakap pasal benda lain rupanya.. :P
.
Part yang paling saya rasa kureng sket untuk hari sabtu ni adalah self confidence. Dengan badan sekarang ni, hadoiii la.. Segan nak berdiri bercakap depan orang. Walaupun topik saya nanti bukanlah tentang "Cara-cara pemakanan yang seimbang", tapi segan tu memang adalah. Dengan bontot ala-ala bontot Kia Forte, nak jalan naik stage pun rasa taknak. Cuba kalau dulu, walaupun management trainee jer, mak tak kisah nokk.. Walaupun knowledge kureng, yang penting, just smile and look pretty.. Bak kata bos saya dulu..
.
"You just go there, man our booth, answer some questions, smile and just look pretty lah.." *Okeh, bos melawak tu..*
.
 So keje saya memang smile lah.. Berdiri sesaja pun smile..

Angkat barang pun smile le jugak..

Masa lipat banner ni tak ingat smile ke tak..

Tahun 2008 takyah smile sebab tengah pregnant.. :P
Tapi itu dululah. Kot sekarang nak smile and look pretty, memang mokcik2 lah! Kalau senyum, hidung pun dah jadi penyek kena tarik dek pipi, tang mana nak look pretty nya. Orang tengok pun menyampah agaknya. Nak try diet, dah banyak kali try. Tapi setakat try jelah.. Hahahahha..
.
So kesimpulannya apa? Errr.. Boleh tak kalau saya tak bagi talk dulu bos?? Tunggu kurus sket.. Dapat pakai balik baju kebaya dalam gambar ni, bukan setakat bagi talk, naik berjoget kat atas stage pun saya sanggup bos!! 

Sekian, dari pekerjamu..

19 comments:

MaMaNuRiN said...

Jiey,

samalah dgn mamanurin ni pun, dulu rajin sangat bersport haha kalau pakai kebaya nampaklah pinggang tapi skrg malasnya tak tau nak kata, dah tak main da pakai ketat ni sebab segan nampak extra beg heheh.good luck for ur Saturday Fever hehhehe

the triplets said...

cun melecun ibu ian nih...selamat bekerja...

mamasoffy said...

Ha ha ha..lawak la jiey ni..but jiey still cantik ok...samalah macam saya..rasa sgt badan naik..tapi diet masih tinggal azam dan azam..teringin makan macam2..ceh betul la kan...esp kalau dah masak yang sedap2 untuk family..mana tahan weh...

Mama Kembar 3 said...

jiey, skarang pun still leh smile & look pretty.. mama tgk still comei jer :-)

alyyani said...

hahahahaha kia forte? ko ni kan, sabojela!

shaliza said...

ala jiey tetaplah come lote.

AIN NAZRI said...

hihihi panjang betol mukadimah akak.. ain ingat citer pasal keje tadi.. rupa2nya berat badan... xpe kak slow slow.. ain rs mmg susah nak kuruskan bdn nie.. ain nie bukan x leh diet tapi semangat nak kurus tu susah nak kekal..

PuteriKureKure said...

peeewitt!! dasat la jiey. comey do'oh ok! hehe.

ummisofea... said...

seyes lawa jiey pakai baju merah ni...zaman anak dara ke ni..ke dh kawin...

Liyana said...

wan, nak dapat pakai kebaya tu balik jawabnya tak leh makan nasi...makan sayur n buah jer lah for 1year...sure menjadi...hehehe...

mrs. hisham said...

Jiey,kalau tgk body shaping zaman dedulu lagi stress.hahahah.dah beranak ni cam selamat tinggal kebaya je.montot la tak tahan,ada kebesaran disitu.
Dah agak dah jiey keje kat mana ;)

Yasmin Nabilah.. said...

hahaha..ina tersenyum sengih baca entry jiey nih.hehe.

hurm tu pun salah satu azam ina gak. nk kurus. tp entahlah bilalah nk kurus pun tak tau.anak kurus melidi..tapi ibu dia mcm belon.huhu..

yatthienuer said...

ha..ha....
lucu la jiey...
takble nk kata pa
rasa nk gelak je.........ha...ha....

isabelle said...

bahagianya keje, asyik senyum je. tapi kalo tgh strss, disuruh senyum, jenuh gak

littlehumblelynn said...

jiey;


samaler kes kita..tgh chubby sgt2..kata mak besar pintu!!but jiey x nampak besar sgt lah..no worries..yg penting jiey confident..sure leh wat talk punya !!

littlehumblelynn said...

jiey;


samaler kes kita..tgh chubby sgt2..kata mak besar pintu!!but jiey x nampak besar sgt lah..no worries..yg penting jiey confident..sure leh wat talk punya !!

umi hadim said...

kurussssnya dolu2....huhuhuhu

nur.. said...

jiey..kurusnya dulu2..hehehe..sakit hati kan tgk gambr dulu2..sama la wanie dulu...

linda said...

hehe..senyum sorg bace entry ni...
pe2 pun jiey ttap comey...:)

**psstt...jiey pkai baju kebaya merah tu siyes lawa...:)