Tuesday, March 29, 2011

7 weeks with adik RA~

Adik RA @ 7 weeks
Baru 7 minggu dengan Adik RA rupanya. Lambat benar masa berlalu.. Selagi tak ada depan mata, memang risau tu tetap bersarang. Tapi kalau dah ada depan mata pun, risau jugak. Risau cara lain pulak..
.
Bila En.Hubby and bibik buat remark yang Abang Rayyan makin manja, saya senyum jer. Sebab macam tak nampak lagi relevan ayat tu. Sebab Rayyan Ariff yang saya kenal, memang manja dan mengada especially dengan mama dia ni..
.
Sekarang ni, badan asyik penat jer.. Asyik nak berbaring.. Selera makan pun kurang. Berat pun dah turun sekilo. Berbulan diet tak pernah nak turun, baru 3 minggu tau pregnant, dah turun sekilo. *Suka*..
.
Since sekarang ni susah nak makan, datang la angin gastrik mengganggu. Doktor dah warn kata gastrik tak elok untuk baby. So, gagahkan jugaklah makan in small portion, tapi frequent. Kalau dulu, makan bertambah-tambah, sekarang ni takde la.. Dapat dua tiga suap pun dah syukur..
.
Dan sepanjang 28 tahun lebih hidup ni, tak pernah tekak ni boleh terima soya. Tapi this time around, boleh pulak minum soya.. So beside folic acid, Anmum Materna & air soya dah jadi menu wajib.
.
Based on LMP, due date is on 14 Nov. Based on scan semalam pulak, 7 Nov. Lusa ada check up dengan gyne. Takut? Menggunung! Tapi positive je la.. InsyaAllah, Allah SWT dengar doa kita. Macam jugak Dia dengar setiap doa kita untuk Abang Rayyan.. =)
.
Satu yang tak best sekarang, bila nak cium Abang Rayyan, mesti terbayang-bayang Bujang Sepah dalam 3 Budak Botak tu.. Ish, potong stim betul la! +P

24 comments:

Rizziela said...

apa kena mengena Rayyan dengan Bujang Sepah ek?

Yasmin Nabilah.. said...

jiey minum soya byk2..nanti kulit bb cantik..ina amalkan soya masa ngndung nabila dulu..:)

Jiey^Mien said...

Rizziela: Sama-sama botak.. :P

minatgiler said...

botak pon comey, takpe!

jiey, nampaknya dah jangkit la kita. around 7 weeks jugak ni.

mari menempuh alam yang indah bersama! :D

nuyin2u said...

RA nak jadi abg...bestnya..

Yaati Nor said...

air soya yg dalam kotak tu jgn minum byk2 ji..byk bahan pengawet takut anak ada mslh kulit..klu yg pasar mlm punye tu ok..fresh..

AIN NAZRI said...

insyaallah kak semuanya kena tawakal.. semoga akak n baby sihat belaka...

MommyAqil said...

Takpe Kak Jiey..Botak-botak pon Rayyan Ariff Chomellll...Take Care kak!!

Bicara hati ibu aisya said...

Hahaha...kelakar pulak ayat last tuh.abg rayyan sama ngan bujang sepah ek sbb dah jadi budak botak.Hihihihik.
p/s: Tiba-tiba rindu ar plak saat-saat preggy dulu.Huhuhuhu...

Mama Q said...

jiey...x tau la apa pendapat secara saintifik pasal soya..tp ada pendapat mengatakan x elok minum soya selalu masa preggy...nnt kulit bb jd sensitf @ allergic...senang kata...mudah kene eczema...x tau la sama ada betul @ kebetulan (lom jumpa fakta lg)..tp my sis, kulit dia mmg sensitf pasal my mom suka sgt minum soya masa preggy. Lg satu...tembikai pun mcm tu gak...apap pun berpada2 lah yer...moga jiey sihat selalu.

noorshafila said...

Jiey..

Baby kita sebaya. 7 weeks. N my due is 13 Nov.

Harap Allah permudahkan kehamilan ini dan dikurniakan baby yang sihat.
Amin.

Puan ApasH said...

Jiey, saya baru tau jiey pregnant. Lambatnye tau..

Nway congrats my fren. Saya doakan yang terbaik untuk Jiey & baby.

alyyani said...

wei, fikir nama dari sekarang! kalau banyak nama best, kirim kat aku senama dua. :p

littlehumblelynn said...

jiey

laaa..muda lagi dia ni..baru 28th!!apapun jaga diri ok..

me suya said...

hehehe Ian lagi hensem la dr 3 botak bujang sepah.. Kak Jiey, takecare.. INsyaALLAH, everything gonna be fine.. :)

the triplets said...

tahniah yer jiey...

MaMaNuRiN said...

mama tumpang gembira untuk jiey..wahhh jiey minum soya, lagi putih melepak la adik nanti..doa untuk jiey dgn baby serta untuk rayyan juga.

transformed housewife said...

pasal RA jd manjo tu biasola tu. Nanti dekat2 Jiey nok beranok mesti dio lg manjo. Take a good care of yourself.

Marsha~ said...

excitednya Jiey..... saya doakan segalanya akan ok... baby sihat.. Jiey sihat... nanti baby lahir, sy naaak jumpa baby RA dan Jiey jugak si mata canthek rayyan tu kan... insyaAllah, segalanya dipermudahkan...

hampeh ar Jiey samakan kepala botak si rayyan dgn bujang sepah... hahahahaha.. tapi kalau qila nampak si rayyan botak ni, mesti dia kata halusssssssssssss... penangan iklan nescafe harith iskandar tu.. hahahah

Cik Cammy Lia said...

tahniah kak..hope yg ni akan sihat walafiat mcm kanak2 lain..doa byk2.

mama akid said...

tahniah yer k.jie..semoga ALLAH permudahkan segalanya...

-ummi uzma & muhammad- said...

huk...u're only 28 yerk? dok la panggil kak jiey selama ni rupanya kita lagi tue...(tak tua mana pon...baru 30 jerk> tua ok, dah change series dis year0...by the way jiey...orang nak dapat adik mmg akan berlebih2 manjanya...dan slalunya orang luar yg akan perasan, sebab ngan maknya mmg ler bebudak rapatkan, n kita slalu rasa dia manja.... congrats on ur 2nd pregnancy...akak doakan jiey n baby sihat n slamat sampai dilahirkan...doa juga buat rayyan semoga terus sihat dan kuat...sebab tak lama lagi nak jadi abang...yeay...take care jiey....

ain zuraini said...

hehehe rayyan tetap rayyan...tak sama cam sepah yek...rayyan comeii & encem... :-)

Emmy said...

ala jiey...kejap je rasa mcm tu... =) ...nt bila dah tetiba jer rasa...eh2 dah 20 wks? kejap jer kan?...hik3....