Wednesday, March 30, 2011

Hand of hope~

This is from a forwarded email that I got from my hubby.
.

Terjemahan dari artikel asal
Gambar ini adalah gambar bayi yang baru berusia 21 minggu yang belum dilahirkan bernama Samuel Alexander Armas yang dibedah oleh seorang doctor bernama Joseph Burner.
.
Bayi tersebut telah disahkan mengidap penyakit 'spina bifida' yang disahkan tidak dapat diselamatkan jika dikeluarkan dari rahim ibunya. Ibu Samuel, Julie Armas seorang jururawat obstetric di Atlanta. Dia mengenali seorang pakar bedah bernama Dr.Bruner. Dr Burner yg bertugas di Vanderbilt University Medical Center in Nashville, telah menjalankan satu pembedahan khas ke atas bayi ini sewaktu bayi ini masih lagi di dalam rahim.
.
Sewaktu pembedahan berlangsung, doctor telah mengeluarkan rahim dari seksyen-C dan telah mebuat satu bukaan kecil untuk melakukan pembedahan ke atas bayi tersebut. Apabila doctor tersebut telah selesai menjalankan pembedahan ke atas Samuel, bayi kecil tersebut telah mengenggam jari doctor tersebut melalui bukaan kecil tersebut dengan tangannya yang telah berkeaadaan sempurna.
.
Dr Burner berkata, ketika jarinya digenggam,itulah saat paling mengharukan dalam hidupnya dan untuk seketika beliau kaku.
.
Gambar ini telah diambil dengan jelas sekali. Penulis telah menamakan gambar ini dengan tajuk 'Hand of Hope-Tangan Harapan". Dalam tulisannya berkenaan gambar ini, "Jari kecil bayi berusia 21 minggu,Samuel Alexander Armas keluar dari rahim ibunya untuk menggenggam jari tangan Dr Joseph Burner seolah-olah berterima kasih kepada doctor yang menghadiahkan sebuah kehidupan kepadanya".
.
Ibu Samuel berkata, mereka menagis beberapa hari apabila melihat gambar tersebut. Dia berkata, "Gambar ini mengingatkan kita bahawa mengandung bukanlah mengenai kecacatan atau penyakit,tp ia adalah mengenai seorang insan kecil."
.
Samuel dilahirkan sihat dan pembedahan ke atasnya dilaksanakan dengan berjaya.
Moga menjadi pengajaran untuk kita semua...
.
I'm so in love with the part when the mother said. The boy was born in 1999, and he's doing really good despite the fact that he may be need to wear leg braces for the rest of his life. When he was 9 years old, he even won a swimming competition! Fantastic right?
.
But of course, there're lots of debates about the photos. Some peoples claimed that the fetus did not reach out for the surgeon's hand because he was on anesthetic and it was the surgeon who pulled out the fetus' hand.
.
I dont know which one is true. But you guys know what? Fetal surgery is one of the method that was used to treat Rayyan Ariff's condition. But in most countries, it was stopped long time ago since there's no proof or fact that it can benefit the fetus in any way. We were told by the gyne that if we want to do it, we can go to Mexico (if I'm not mistaken!), but it would not do much on the baby..
.
Well, maybe my gyne was right.
Also, we have nothing to loose anyway since we dont have to go all the way to Mexico, and our little miracle is still here with us.. =)

12 comments:

Heartilyina said...

pernah tgk dlm rancangan tv jepun tnjuk ada 3 pembedahan yg dibuat masa bb masih dlm kandungan. salah satunya xsure la si samuel ni ke. tp mcm nila diorg kuarkn n pgg tgn dia. dgn kata lain pembedahan dlm pembedaha. sgt teruja tgk masa tu. n dia pn lahir sihat :)

yatie chomeyl said...

masya Allah, besarnya kuasa Allah. meme terharu tgk gmbr tu

Nurul Hazira Razali said...

I'm speechless!
sebak kak:(

MaMaNuRiN said...

terharu..sebak dan sedih sgt..lajunya airmata mama turun..Ya Allah besarnya rahsiaMU,..

transformed housewife said...

terharu tengok gambar tu.

littlehumblelynn said...

jiey


subhanallah!!sgt takjub...

me suya said...

take care kaka Jie
Suya doakan yg terbaik untuk kak Jie dan Ian hari2 :)

iBu ZulFaQar RayYaN said...

speechless...........:)

mamailh said...

salam jiey,

tak kira apa jua kebenaran pd gambar tersebut...ia cukup menyentuh hati pd yg melihatnya...terutama hati seorg bergelar ibu

ia cukup mengambarkan betapa besarnya harapan seorg insan kecil yg dikandungkan untuk meneruskan hidupnya

rayyan juga salah seorg anak yg punya harapan yg terlalu besar hingga tak terjangka oleh kita semua...semoga Allah terus menerus memberikannya harapan dan peluang di dunia Allah...insyaAllah

masyaAllah...Allah Maha Berkuasa dan Maha Mengasihani hambaNya

ain zuraini said...

fuhh, terharu & terkedu sebentar melihat keajaiban-Nya. Subhanallah...

Yaati Nor said...

Maha besar kuasa Allah

Anonymous said...

Allah Maha Besar..Semoga Kak Jiey n baby di bawah Rahmat Yang Esa..AMIN