Friday, March 18, 2011

Awal pregnant jangan angkat berat-berat..

Ini pesanan yang banyak saya terima daripada orang-orang sekeliling. Tapi tu la, bila dah ada anak ni, memang tak dapat nak elaklah. Rayyan Ariff sendiri pun dah 11kg. Kalau dah dia nangis, nak tak nak, kena dukung juga. .
.
Kalau dulu, boleh je kita pimpin jalan sendiri ke kereta. Tapi sekarang ni, baru separuh jalan, dah merengek suh dukung. Manja tu lebih sikit la.. Nak kata sebab nak dapat adik tak boleh juga. Sebab Rayyan Ariff ni memang anak manja mama. Kalo pagi-pagi dia terjaga n mama kuar kejap nak buat susu, meraung-raung macam mana tinggal setahun. Padahal berapa minit je buat susu. So solution dia, ayahlah buat susu.. Syoklah mama.. :P
.
Lately ni, dia tanak tido katil dia plak. Mak bapak dah la besar, berhimpit la dengan budak yang tidur lasak ni. Sayang beli katil mahal2 tapi tanak tidur.. Ish, kalo tahu la, beli baby cot RM165 kat Ikea jer..
.
Dulu, elok je tido sendiri..
Semalam bibik dah bagitau dia nak kerja sampai abis permit awal bulan 1 ni jer. Tak tahan dengan masalah anak-anak di Indonesia, dan masalah-masalah peribadi lain di sana.
.
Runsing jugak la dengar. Sebab dia ni, walaupun banyak cekadak, tapi bab jaga rumah and Rayyan Ariff tip top. Tiap2 hari sapu n mop umah. Tip top sangat kemas rumah, sampai semua mainan Rayyan Ariff dia masuk plastik ikat kemas-kemas pastu letak dalam kotak. 
.
For the time being, saya mintak bibik ajar makan sendiri all the time. Sebab kalau dia takde nanti, sekurang-kurangnya, Rayyan Ariff dah boleh makan sendiri kat sekolah. Iyelah, dia takde, sape nak teman Rayyan Ariff ke sekolah lagi. Rayyan Ariff pulak, bukan tak pandai makan sendiri tapi kami yang selalu tak bagi. Sebab nanti sepah-sepah. Tumpah sama banyak dengan makan. Tapi bila dah macam ni, terpaksalah tukar strategi. Hmmm.. 
.
Runsingnya. Bulan satu bukannya lambat lagi, pejam celik pejam celik, dah sampai.. Adoiii la.. Tatau la camne! Nak ambik bibik lain, cam tak confident dah!

10 comments:

Cik Cammy Lia said...

akk best la bace blog akk.. cete pasal anak akk..comel ank akk.. n hope ank yg kedua tu jaga la betul2 eh :-) rayyan bakal dpt adik..hehe

Heartilyina said...

tahniah mama ian! jaga diri baik2 ye. bestla ian dh nk jd abang. semoga semuanya sihat n selamat hingga ke akhir ye insyaAllah :)

AkUiStInI3 said...

x pe kak..boleh angkat ian, tp kena slow2 la kut..InsyaAllah, Allah pasti membantu akak..doakan sy plak peknen ye kak..so happy for u..take care..

Mama Q said...

Jiey..kasi mandram skit bibik tu supaya dia ubah fikiran utk trus keje ngan Jiey..kesian kat Ian nnt...bukan senang nak carik bibik yg boleh handle satu rumah & anak..tmbh lg Jiey bakal dpt org baru...apa pun klu bibik trus dgn niat dia..x leh nak buat apa...hidup perlu diteruskan jugak...moga Jiey dpt yg terbaik..InsyaAllah

eRaY said...

x sabar nak tgk gelagat ian as a big brother :)
sure cute

me suya said...

take care kak jie.. insyaALLAH ada solusi lain nanti untuk masalah bibik akak tu..

jija said...

kak jiey

saye doakan perjalanan hidup kak jiey menjadi lebih mudah insyaALLAH....

iBu ZulFaQar RayYaN said...

erm...carila dari sedari awal.jarang komen kat blog2 skrang nih.tapi tiap2 hari sure buka blog ian nih.me suka tgk kecekalan u.teringin nak jumpakan ur ian with my ayern...:D

Fariross said...

memang susah nak cari bibik baru & tip top kerja nya...
jangan tension memikirkannya mama ian...

umi hadim said...

jiey...

tiba2 akak nak komen ni....
mcm best je katil ian tu...mesti syok tdq...

huhuhuhu...dulu x dan merasa..