Wednesday, March 23, 2011

Bukan semua orang baik hati~

Petang tadi bibik cerita, "Ada seorang pelatih di sekolah Rayyan dimarahi cikgu-cikgu di situ.. Teman-temannya mengadu, dia tidak mahu buat kerja. Bila ditanya, jawabnya dia tidak suka budak-budak. Tidak suka anak-anak kecil.."
.
Honestly, saya taktau yang mana satu. Dia tak suka anak kecil atau tak suka anak istimewa. Tapi statement tu adalah bodoh! Bangang pun yea.. Yang ko belajar tu bidang apa? Yang ko pilih sape suruh? Tak ke bangang tu? Dah tahu tak suka budak, takyah sibuk2 nak study line yang perlukan ko hadap muka budak2.. Hatta untuk praktikal sekalipun, kesian budak yang ko handle.. Nampak sangat tak ikhlas..
.
Kalo nak keje glamer, nak hadap director-director dunia korporat, ko jangan la pilih line tu.. Buat bangang2 cam akak ni jer, amik Finance, amik Investment Analysis. Pastu sengih-sengih bodo.. Tulis-tulis report sket, meeting-meeting sket, kena gasak telinga sket, pastu gaji masuk riban-riban. Bonus masuk berkepuk *tapi-tak-kaya-kaya-jugak*. Takyah nak try line yang perlukan ko ikhlas ngadap budak yang tak bleh urus diri sendiri.. Takyah nak kena hadap budak-budak yang air liur meleleh tak pandai nak kontrol. Tak payah.
.
Serious saya emo masa bibik citer. Sket lagi nak nangis!
.
Bukan semua orang ikhlas macam Sarjit and Cikgu Usha Ian.. Sarjit ni, kalau la baju dia tu bleh perah,agak2nya, dah 11 baldi air liur budak yang meleleh sepanjang dia dok buat fisio kat diorang. Itu tak masuk lagi hingus-hingus.. Bab memujuk takyah citer, macam2 lagu yang dia nyanyi.. Kalau kumpul2, dah dapat doblas album dah gamaknya..
Tak kisahlah apa kerja yang kita pilih, apa bidang yang kita hadap, yang penting hati mau ikhlas.. *Peace*

14 comments:

Yana@Noni said...

Betul tu...yg penting ikhlas dlm setiap perkara yg kita lakukan..barulah berkat hidup kita..wallahualam..:-)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Betul jie kalau tak ikhlas jangan buat.Tak semua org boleh jadi cikgu tadika.

chekna @ mama ziyad said...

gitulah manusia.. rambut sama hitam, hati lain2... masa mula2 mintak dulu xpikir panjang la tu...

insan kerdil said...

alangkah indah dan damainya alam ini...pabila tiap satu daripada nya kembali kepada fitrah kejadian....

namun pabila ianya tidak berlaku sedemikian....menyaksikan hanya putaran ujian...mengikut yang telah ditentukan oleh-Nya...Penentu...Pemilik...yang Maha Mengetahui....

di mana pun kedudukan....makhluk yang bernama manusia...biar pun 'zahirnya' nampak 'sama'....namun yang saling membezakan.....adalah pada hati yang punya jiwa....

buat yang teruji dan diuji....semoga sentiasa di dalam perlindungan...dan kasih sayang Allah S.W.T.....yang Maha Mengasihani...

ketentuan Allah adalah rahsia Allah....

wallahu'alam...

me suya said...

betul tu kak jie..
tak semua org ada kesabaran dan kesanggupan tu.. tapi kita mampu buat pilihan.. dan pastikan pilihana kita tu tak menyusahkan org lain pun.. Kan?

yatie chomeyl said...

jolo doh jiey, buke sumo ore dale dunio ni baik hati. ado la sore duo perangai hudoh gitu

Bicara hati ibu aisya said...

Betul...betul...betul...

Marsha said...

kalau semau orang baik dalam dunia ni, takdelah keje polis nanti.. makan gaji buta je... hehehehehe...

hi rayyan...... rindu auntie kat rayyan....

Mama Q said...

entah pape tah org cam tu...mmg bangang...

littlehumblelynn said...

jiey

betul tuh!!sakit jiwa org gt :(
lynn x suka keja ngan org..suka layan number..amik audit masa ngaji kat UM..kuar2 keja audit akaun MBPJ..smp termuntah2 melayan para pengarah pelbagai jabatan yg byk songeh..nak x nak dlm terpaksa melayan no2..kena jugak layan org sewel!!

Mamamya said...

allah...saya pun rasa emo...nak menjaga anak2 bukan perkara mudah n blh buat main....bukan saja yg istimewa yg normal pun mcm2 kerenahnya....sama ajer...pd lia xder beza normal @ istimewa.....

klu x ikhlas..x suka budak2 pi cari keje lain.....kesian anak2 tue...

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

Suka entri ni especially bab Sarjit boleh perah baju hakhkahkahak.

yatthienuer said...

org itu sgt beruntung tidak ketemu saya...sumpah dia sangat beruntung.

directly kebiasaanya sy terus tegur
not with harsh words
tapi mencengkam dada juga la

ikhlas2 la berkerja, mudah2an rezeki kita dirahmati dan diredhaiNYA

bump jg org2 seperti sarjit
and i was like "whoh!!!ada lagi manusia putih hati putih seperti ini"

Allah itu adil
theres good people utk kita bersyukur
and bad people utk kita mengukur nilai diri

Cik Cammy Lia said...

tuh la pasal.xbek la pelatih mcm tu.kalo xsuke wtpe amik bidang tu.. ngeks la..ape pon RA adalah ank yg dgr kate..x suke susahkan org len kan ? :-)