Friday, February 13, 2009

I'm dead serious!

I know, women are concern with their appearance. If not all, I think most of them are. And there's some who keep on saying that they're fat but the truth is, their body shape actually entitle them to join Elite Model Management! And I've seen some who purposely said this because they're hoping we can comfort them by saying "Eh, xde la.. Ko tak gemuk pun.. Baju size S gemuk ape?? Cantik jerr aku tgk!!". Funny huh?? Dah pki baju Size S pun sibuk nak diet beria-ria.. Makan biskut and minum air kosong dari pagi smpi ke petang.. Kalau betul gemuk takpe la..
.
I have always being fat in my life. And just like some of the fat teenagers, I have inferiority complex. But I always know I have a cute face (Fuh! Perasan nak mampus!! Slap*Slap*Slap). Back then, whenever a guy approached me, I felt like the guy was making fun of me. Saja nak buat lawak bodoh. But there's this one cute guy, who was trying really hard. He was there for 3 years. And of course I turned him down. Konon2 budak baik tanak couple masa blajar.. Padahal hati berdebar-debar kalau dekat ngan dia!
.
When I started working, my weight starts going down. The story is all here. When I was pregnant to Ian, like any other pregnant lady, I put on lots of weight - extra 13kg. After the delivery - confinement period - being a SAHM for a month, I managed to get my old weight back. (tapi perut biasa la.. looks the same like when I was 5 months pregnant). I can put on my old blouse and jeans back. Like before, I'm back to wearing M (hehehe.. I had never reach S).
.
But now, I'm seriously FAT. The word fat is not enough to describe my figure at the moment!!! I was in the lift at work and somebody asked me, "Eii, you just gave birth aren't you? Are you expecting no.2? It seems like just a few months away.." What the hell???? I'm not even pregnant and the worst part is, dia ingat aku dah sarat!! Giloooo..
.
Seriously, I need to go on diet!! I need to be able to fit in my jeans-yang -saiz-29-itu balik!! (Kalau dapat 27 ok gak..). Pls.. Pls.. Pls.. help me on this!! I really need to go on serious diet and frequent work out!! Ada tips takkk??? I cannot stop myself from eating.. It's like : I need to take rice 3 times a day!! It's like : I need to be fed in large portion!! Early February, I've tried to go on diet. And as expected, it only last for a week! What am I going to do!! Huhuhu.. I'm sad..
.

Me back then!!

Me now! Obviously, super fat!

I really, I must, I have, and I need to go on diet and work out regularly!! Someone, pls knock my head or kick my butt when I screams "FEEDDDDDDDD MEEEEEE!!!!!!"

P/s - I had an accident when I was in college. I hurt my knee pretty bad and went for a surgery. Since then, my knee is not as good as before. But still, it was ok. Since I put on lots of weight, its starts hurting me back. This is one of the solid answer for the ultimate question: Why I must loose weight??

7 comments:

Han said...

Errr... No comment.. Aku pun gedabak jugak!!

Ina said...

After gave birth i pn rasa susah jugak nk diet. Tp mmmg kene kuatkan hati n disiplin. Take time jugak utk betul2 ikut tu. Tp yg penting usaha mesti makin bertambah. Xpayah nk rush sgt. Tp kene put jugak time limit. I jaga makan. amik in small portion. Krg karbo tp bykkan sayur n lauk. Kalau lapar mkn biskut n buah2 ke apa ke. Cekedis2 xsentuh. Sesekali la kalau tingin sgt. Then I buat exercise. Xdela teruk2 sgt sbb I pn mcm malas n xlarat. Tp I paksa gak diri. I buat some stretching, crunching, cycling and stepping je. Bila dh sebulan 2 bulan mcm tu dh jd rutin I rasa mudah je n xde masalah nk ikut new eating regime. Nnt pas bersalin 2nd ni pn I akan wat mcm tu. I rasa kalau kiter mkn ubat kurus ke apa ke itu ini mahal2 tp kalau xdisplin mmg xberkesan jugak. Itu jela my tips reka sndiri hehe. Gud luck!

MeL said...

huwaaaa i pun nk kurus jugak! mcm i, kena work out jgk ler jiey. i kn knw my body. control mkn not helpful to loose weight. insyaallah we can do it!

~ChEnTa~ said...

gambar silang kaki, baju merah tu, macam style gambar nak hantar URTV. Kolum, Mari Berkenalan Dengan Mama Juwie. Hahahah
ok. aku out of topic. sorry

Pnut said...

Jiey-akak mmg gumuk dari dulu, anak dara time 90kg occay...pastu beranak, naik 102kg...pastu nak concieve lagik, makan pil subur bagai, subur sungguh sampai cecah 115kg.

last nekad nak diet, sbb sgt hazab menjadi manusia sangat gumuk..

start herba life, and diet, for a few months boleh turun sampai 10kg lebey... lps tu pregnantkan alesya, naik kejap, pastu terus turun, diet and jogging without herba life, and now turun sampai 85kg...

imagine, dari 115kg turun 85kg..berapi kilo punya turun??/ eheheh i feel good..

of course harus lebih turun lagi..harap-harap boleh..

caranya mmg tak makan nasi..
pagi minum red guara coffee (DCL produk) campur dengan oat dan nestum sikit, tghari makan rojak-rojak, yong tau foo, atau bihun sup, or sup sayur... malam repeat as breakfast...

mula-mula mmg hazab, akak memang macam pirana kalau bab makan dulu, boleh ngap nasi sebumbun penuh, malah boleh tambah lagik.. skrng nak abehkan du senduk nasi pun macam nak termuntah, and berhari-hari tanpa nasi i boleh hidup you...

yg penting!!! tekad dan azam

Jiey^Mien said...

Ina : Betul la ek, nak kena reduce karbo! Haihh.. Susahnya..

Mel : Harap2 berjaya. Good luck to us!!

Chenta : Kalo nak anta gi URTV, kena kurus la dulu.. :P

Kak Pnut : Naik semangat bila dengar citer akak ni!! Nak buat jugakkkkk.. Huhuhuhu..

Angah said...

Hi there..

Saya pun diet macam kak pnut and I lost 14kg from 81 to 67..in 6 months.. slow tapi berkesan.

yang penting tekad tuh... jgn mendadak tapi kurangkan kuantiti makan perlahan2.. the first 3 weeks memang seksa...dah terbiasa dengan rejim pemakanan baru should be ok