Friday, April 3, 2009

I don't really like the color.. :P

Finally, we bought a walker for Ian..
.

Saya sibuk tengok TV!

Definitely not what I want, but I guess it's OK la.. We're not planning to put him in this thing for all day long or want him to walk using this walker.. Just to make his leg stronger and most importantly, buat dia jejak tanah.. Kata mommy, "Entah2 Ian nak kita buat upacara jejak tanah macam anak-anak raja kot.. Geli semacam jer tengok.."


If it's not because of hubby, I'll definitely continue my search for the cream+blue black walker.. Ooh Ibu Zulfaqar Rayyan.. Mokcik masih jeles!! The price difference between these two are just RM10. Sungguh rugi.. The blue black one is RM199.90 and the brown+cream one is RM189.90.. Haihh.. Sungguh frust.. Alang2 kan? Orang laki macam ni la.. Malas!

On the other hand, I have a new blogger friend. Ibu Zulfaqar Rayyan.. The best part is, our babies share the same name i.e. Rayyan. To make it even better, a couple of weeks back (when we found out about the seizures and all), abah had told us that he wants Ian's name to be changed. Tau apa nama baru Ian? Wan Zulfaqar..

"Atuk panggil Ian, Zul la yea.. Zulfaqar.. Pedang perkasa Nabi Muhammad.. Biar Ian kuat.. Jadi perkasa.." Hahhahha.. So he starts calling Ian with his new name, Zul.. But of course, it last for a day only.. Now it's back to Ian..

video

Ian yang kegelian tapi khusyuk tgk TV.. At the end of the clip, start menyembur coz dh boring..

P/s - Korang ada experience tak dgn cerita2 kalau anak sakit tukar nama pastu ok nih? Ada jugak kawan2 citer pasal benda nih and diorg kata menjadik.. Ntah la.. Hahhahah..

12 comments:

ibu_arifa said...

sama walker Zul dgn anak saya.. tak pe wane tak penting..janji dia walker tu selamat utk Zul sudah la..tak buat dia terjatuh2.
saya pernah terbaca pasal nama tu..Uztazah siti nor bahyah ckp..mula2 kena bagi salam pada telinga baby baru lahir tu dan panggil nama yg bakal di beri..kalo dia tak menangis..kira dia serasi dgn nama tu..tp saya pun baru tau je..tak sempat buat pun kat Dalila.

Jiey^Mien said...

A'ah.. Btul sama..
Tp Dalila dok dlm tu nampak cute jer.. Maybe sbb gegurl kot..
Dgn katun Pooh and all.. Lg la nampak girlish..
Yg blue-black tu nampak manly.. Maybe sbb ada airplane kot.. Hehhehe.. Takpe la.. nanti adik-adik Ian bleh pki..

Hehheheh.. Rs lawak plak pggl Zul.. Kitorg dah keras dah lidah.. Panggil Ian je jugak.. :P

Ijah @ Fariza said...

pasal tukar nama tu, dlm family saya ade 3 orang yang tukar nama..kakak, abang & adik saya. Orang cakap nama timang-timangan. Mak saya cakap dulu diorang selalu sakit & suka nangis jadinya mak pegi jumpa imam kat kampung & imam tu suruh tukar nama..& alhamdulillah mujarab plak.

Leen Die said...

Ermm entah lah jie..anak buah leen ada tukar nama jugok..tapi just tukar panggil je kat ic tak tukarlah. sebab dah darjah 3 tapi kecek telo..then p kat ustaz kat kelantan. ustaz tue ckp ada tak ms tukar nama..pastu abg ipar ckp ada masa nak daftar nak letak nama adam tapi ayah abg ipar suh letak amirruddin so abg ipar letaklah amirruddin than ustaz tue suh panggil adam so now panggil adam nmpklah perubahannya..belajar pun dah maju ngan rajin p surau tue..huhuh

Leen Die said...

rambut Ian sungguh lebat...wa..bilalah Rayyan nak rambut lebat nie...

Jiey^Mien said...

Ijah @ Fariza : Itu la.. Yang kengkawan dok citer pun sama.. Menjadik je semua.. Tp lidah dah keras.. susah nk ajar..

Leen : Pelik kan? Macam2 la plak.. Tp Ian ni, sblm lahir a.k.a sebelum pregnant lagi nak bg nama Rayyan Ariff.. Tu yg pelik tuh..

Rambut lebat serabut la Leen, cepat berpeluh.. Nk gi potong tak jadik2 lagi..

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey,
Kalau Jiey kata nak kuatkan kaki Ian berdiri, Put suggest beli jumpper. Put ada beli untuk Idris, kat Toys R Us ada, brand Fisher Price. Kaki Idris belajar berdiri dengan jumper la, lepas tu dia ikut berat badan, so that dia support tulang belakang etc. Cuma, Idris tak boleh berdiri lagi sebab tulang belakang dia tak kuat.

alyyani said...

adoi, walker ni mmg bes la tak mengeluarkan bunyi yg bole buat pekak telinga. walker nia tuh, aduhai, mmg takleh tgk tv dibuatnye. bunyi mcm hon bai roti yg naik moto tuh. aku tanggal kan jek.

ian tgk buletin utama ke? apekah pndpt ian PM baru kite? suka atau tak? :p

Jiey^Mien said...

Put : O gitu ke.. Kena gi carik nih.. Put upload la kat blog nak tgk camne rupe jumper tuh...

Aly : O patut la kosong jer walker Nia.. Ari tu ms tgk kat mom's care penuh menan..

Ian tak kisah.. Maner2 jer.. :P

Elyn said...

walker for baby boy cam boring je kan colour die. tp as long walker tu dpt bantu ian x pe la jiey..... nnt ade duhit lebih beli lagik hiks!!!

wafiq nyer walker pun kaler die dull je i tgk kang cat sendirik br tau hahahha

mirah said...

oh dah beli pun yea.
Heheh memang org laki kurang sabar bab survey2 brg nih.. Tak dapat nak letak gmbr khadijah dalam walker sbb kamera masih rosak. Kami belum berkesempatan nak pg repair, indeed tak tahu mana servis centre olympus kat kl nih..huhu..

Btw ada juga dgr psl tukar nama tu. Biasa dgr bila budak tu selalu nangis, sakit je memanjang, bila tukar nama, then ok. Wallahuallam.

iBu Handsome boYz ZulFaQar RayYaN said...

salam..heheh..jgn la jelous..:P...ok what wlker yg awak beli tuh...:)