Monday, April 6, 2009

Senyum itu sedekah..

Dear Aunties, thanks for all the doa and prayers given.. For that, I've been working hard every day. But of course, there are times that I'm so lazy to do anything and prefer to lay on my back. But you can see how much I've improved..
.
Totally lembik..
Then a bit better.. but of course, mama's hand was at the back coz I can only last for a few seconds..
But now, I'm almost there. Maybe it's still not that good. But I will keep on trying.. =)

It's no fun sitting in this chair.. I don't really like it but Mama said I need to exercise. That's what babies of my kind need to do, lots of exercise.. :P
.
Bosannya.. But I have my fingers that I can bite! It taste good.. I loikeee..

Ooh.. Mama is doing her regular things, snap my photo.. I better smile.. I better give the cutest smile of all...
.

And so I did!!! Senyummmm...

Sesuatu yang saya lupa untuk nyatakan di entry yang lalu, petikan dari Dr. Douglas Doman. "If you think your brain-injured child is stupid, you should think again. For example, if they don't like to be put on their tummy or prefer to be carried at all time, they will cry if you don't do as what they want. By crying, somebody will come and help them. Either put them on their back again, or pick them up from the floor. See how smart they are.. They managed to 'persuade' the so called non brain-injured mommy and daddy to do things as they please.. And the parents will do whatever their child wants, just to make them quiet even though they know that being on their tummy is better than being on their back!"

Begitulah Rayyan. Sudah pandai 'mengamuk' jika kemahuannya tidak dituruti. Mahu pegang botol susunya sendiri. Apabila diberi, bukannya mahu minum.. Sekadar mahu bermain dan menjadikan botolnya sebagai teether. Habis tumpah susu.. Bila di ambil, menggelupurlah badannya sambil mulut meraung. Dan bila mendengar Rayyan menangis, Bibiklah yang paling tidak keruan.. Pd hal saya hanya mahu bertegas.. "Botol susu bukan mainan! Habis tumpah!!" Marah seorang ibu.. :P


Untuk Auntie-Auntie yang banyak memberi sokongan dan doa kepada saya, tiada apa yang mampu saya berikan.. Hanya Allah SWT yang mampu membalasnya.. Khas untuk Auntie-Auntie sekalian, saya hadiahkan sesuatu yang paling berharga pada Mama saya, senyuman manis saya..
.

Dan satu lagi untuk Auntie2 semua.. MMmuahhh..

Senyum itu sedekah!

P/s - Cuba teka apa aktiviti hujung minggu saya? Hint : Saya kini makin handsome! :P

29 comments:

MeL said...

adik maniissss ;) good job Ian!
jiey, apakah aktiviti ituu? huhu

nieza said...

nak teka.nak teka. Potong rambut ye? hehhee.. tak potong pun Ian tetap handsome....

Jiey..happy tengok Ian punya progress. see dia nampak macam kanak2 lain je.. serious..Go Ian Go..

ibu_arifa said...

sukanyer tgk dia senyum.. senyum lagi sayang..senyum banyak2.. buat pembakar semangat kat ibu dan abah dan juga makcik2 yg selalu jenguk blog ibu Ian ni..SYABAS IAN.. IAN ANAK YG KUAT DAN SIHAT!!!

Sufeenan779 said...

Dear Jie,
Sesungguhnya anda wanita tabah!
Ian permata satu dalam sejuta..dia terlalu istimewa-bukan kerana dia kanak-kanak istimewa tapi kerana dia memang istimewa!

-Salam dari norwich, UK-

Ina said...

ian kena jd budak baik jgn malas2 buat 'homework' dgn mama tau hehe. mmg berhasil berkat usaha keras jiey dh nmpk improvement ian. tahniah ian n mama! u go boy! btw untung betul ian dpt bibik yg very caring n sayang kat ian. bkn sng kan nk dpt bibik bagus :)

Anonymous said...

Potong Rambut!!!!

betul tak?

hehehe...

love,
auntie ninie

Jiey^Mien said...

Mel : Aktiviti yang idea dtg dari Mel! Thanks Auntie Mel.. Ian udah ganteng.. Bak kata bibik..

nieza : Alamak, betul ke? Ke tak betul? Hehehehe..
Mudah2an terus dipermudahkan urusan.. Aminnn...

Ibu Arifa : InsyaAllah, selagi diizinkanNya, Ian akan terus tersenyum.. =)

Sufeenan779 : Hanya melakukan apa yang perlu.. Moga terus diberi kekuatan.. =)
P/s - Teringin nak gi negara omputih.. Teringin nak main salji betul.. :P

Ina: Timer kasih Auntie Ina. Nanti Ian ingt pesan Auntie!
P/s - Mama Ian tgh pening kepala bila bibik takde nanti..

Auntie Ninie : Hah, betulkah?? Heheheh..

mOmmy of Triplets plus One said...

wah coolness..practice makes perfect rayyan. go rayyan go!

sure mak bapak rayyan pun turut senyum from ear to ear tgk anak senyum kn. yg best nye he did not just give one smile...but a lot of smilessss =)

eiNa said...

cutenye dia sinyumm... rambut tenteng lagi tu.. muahhhh jugak kat Ian

Pnut said...

alaaa pic golap..auntie pnut agak rabun untuk menikmati senyuman menggoda rayyan..

yatie chomeyl said...

auntie tau...Ian potong rambut kan? ala mesti hensem..thanks senyum kat auntie...teru scair meleleh auntie bila tgk senyuman ian..nsb baik uncle x jeles ;)

Leen Die said...

1st tym in my life tengok Ian senyum..soo..soo..soo..cute baby..comell naik pp tembam dia..nak cium pp Ian sikit boleh?Bila lah nak bawak Rayyan jumpa Ian nie yer..huhuh..nanti Rayyan ada kawan..btw happy utk jiey,suami ngan istimewa utk Ian coz dah berjaya...mcm selalu autie leen ckp goo..goo.goo.ian u can do it..muahh..

Jiey^Mien said...

Munirah : He loves to smile cuma parents dia jer tak reti nak amik gambar.. Kena join photomama nih.. Pastu jd superb macam Auntie Munirah --> Nikmat pertama dunia ek??

Eina : Taktau la mana dia dpt rambut tenteng ni..

Pnut : Pki kamera HP je kak.. Kalo pki kamera betul, terkebil-kebil mata kena flash..

Yatiey : Hehhee.. Ye ke ek?? Tunggu penampilan terbaru Ian yea..

Leen : Ian mmg selalu senyum.. Dia mmg suka senyum.. Tp mama dia tak sempat nak capture coz selalunya, dia senyum 2 saat jer.. Lagi2 bila nampak kamera, terus tuka muka curious.. :P

alyyani said...

apsl bila ian senyum aku nmpk mcm nia jek. heheh.. betul la, mcm nia la.

aaa ian potong rambut dah ek. tunjuk gambo weh

btw, aku baru tau nape bumbo ni mahal jiey. dia 100% getah ek. aku ingat plastic biasa mcm potty tuh. nam beli, tp tak mampu. dapat letak nia kejap jek. huhu.. bila bumbo nak turun jd bawah rm100 nih..

Jiey^Mien said...

Hahhaha.. Aku tau nape sepesen Ly, sbb rambut sama2 lebat ker..

Tungguuu.. penampilan terbaru dari Ian.. (Sebenornya kabel tepon takde.. Tu yg takleh upload tuh.. Hehhehe)

A'ah.. Kalo duduk pun lembut jer.. Nampak cam potty kan? Member aku siap tanya. Nape ko dudukkan anak ko dalam jamban baby tuh.. Tp aku maafkan kenaifan dia la coz dia takde ank lagih.. Hehhehe..
Btw ly, masa aku beli ni ada offer.. Memang bawah rm100.. RM99.90.. Kurang seposen tuh.. :P
Kalo Ian dah bleh duduk sdr, aku bg jer kat Nia.. Tp by the time Ian bleh duduk sdr, agak2nya, Nia dah tinggal jauh dah.. :P

Farah said...

hehe Ian boleh geng ngan afif yang suka makan tangan sendiri jugak...sedap agaknyee hahaha...

Jiey^Mien said...

Farah : Agaknya tangan diorg nih ada perasa lemon ke ape nih.. :P
P/s - Afif comel la! =)

ita zakaria said...

waahhh..senyum lebar Ian yer. belum jumpe 'cewek-cewek' lagik..bile lah kite dpt jumperkan mika-mika ini?

manis tul Ian senyum! teruskan senyum..sejuk kan hati mama & papa Ian..

Jiey^Mien said...

Ita : Bile2 free mesti jumpa punya.. Jiey niat jugak nak wat mkn2 nanti.. Lg pun, Ian mmg suka tgk cewek-cewek manis nih.. :P

LoVe.. LiFe said...

so sweet ian...
keep up da good attitude...
keep smiling k...
ur smile will heal ur mon n dad..

jiey...
soe lama x jenguk....
hati ini telah dilukai...
so Lya not in a mood to do anything..
baru hari nie rasa kuat semula...

go ian go...
doa aunty selalu buat ian

Jiey^Mien said...

Lya : InsyaAllah Ian will..
Hopefully everything can go back to normal.. and more happiness for you..
btw, comel jer sweater Adidas pink yang Ilhams pakai tu..

ita zakaria said...

hmm..boleh la nanti kite roger-roger. set date & time. leh jumpe kan anak-anak nih. ramei-ramei sikit, meriah!! hehe..jiey dok maner?

Jiey^Mien said...

Boleh sesangat Ita.. :p
Jiey dok ampang.. Kat taman saga.. Agak jauh jugak la..

ILA said...

so cute..berbaloi sungguh segala usaha jiey selama ni...keep up okay..

Adwindaa said...

good boy ian.... hmmm tq for the smile... auntie lin love it...

makin hensem yeee... musti dh gunting rambut yeee....

jiey, publish la gambar encem terbaru ian...

muah 4 ian n teruskan usaha...

Leen Die said...

tak puas nengok gambo Ian duk menyengih..sampai kiter pun menyengihh...

Noina said...

comey nyer Ian senyum..ni yang buat Nabila terpikat nih...hehe..aii..mcm nak buat calon menantu lak!

Jiey..nak tanya kerusi yang Ian duduk tu untuk apa?mmg untuk duduk saja jer atau ada fungsi lain?sori tanya pasal tak tau la..hehe

Jiey^Mien said...

Ila : Hopefully Ian akan terus cooperate.. :P

Adwindaa : Nanti Ian senyum lagi banyak ekkk.. Kalau Auntie Lin tgk live lagi best.. Jemput la dtg umah.. :P

Leen : Senyum byk2 leen.. Senyum kan sedekah.. =)

Ina : Kalau Nabila sudi apa salahnya.. Hahhaha.. Over plak mak-mak nih.. :P

Ina, bumbo chair ni elok untuk baby yg blom bleh duduk sdr.. Dia bleh support tulang blkg and betulkan posture baby masa duduk tu..

Macam Ian, therapist dia advise suh letakkan dia kat bumbo coz dia malas nak tegakkan kepala.. Kalau letak kat rocker, suka la dia coz leh nyandar.. Bila letak kat bumbo, nak tak nak dia kena tegakkan kepala.. Hahhaha.. Padan muka dia.. Kena 'keje' lebih.. :P

Elyn said...

lebat rambut ian ek!!! erm rambut ian curl ek??