Saturday, April 25, 2009

Rasa yang tidak terluah..

Kadang-kadang, kerana rasa yang tidak terluah dan kerana ego yang menggunung, rajuk pun datang.. Kerana itu juga, mengundang amarah di dalam jiwa.. Penyebabnya hanya kecil sahaja.. Kalau dinyatakan di sini, mungkin anda juga akan tertawa..
.
Tapi itulah asam garam rumah tangga. Rupanya tidak mudah. Di saat suka, "Ohh.. Abanglah yang plg sweet. Eii.. Geramnya, adik rasa nak lipat-lipat abang and letak dalam handbag pastu bawak gi keje.." Saat jiwa mula bergelora, "Eii geramnya, saya rasa nak tumbuk-tumbuk awak, letak dalam plastik sampah pastu gi campak kat hutan!!" Itulah ragam..
.
Bila si isteri mula merajuk, sang suami mula tak senang duduk.. Berbagai cara cuba memujuk, banyak perkara dia yang tunduk.. Tapi itulah, hati perempuan cuma sekeras kerak nasi seperiuk.. Di rendam air, mulalah sejuk..
.
Menjelang dua tahun usia perkahwinan..
.

Dari saya untuk dia..


Dari dia untuk saya..

Satu perbualan di petang hari..

"Eii nape hadiah abang bagi lagi mahal ekk?? Adik punya, siap topup ngan cash voucher Sogo tuh.. Hehehe.."

"Elleh, last year abang tak bagi apa2.. Adik bagi hadiah kat abang dekat seribu tau.."

"Eh, last year kan abang dah bagi.. Ni ha.." Sambil tangan menggosok-gosok anak di sebelah..

"Elleh.. Apa hal? Ni sape bagi sape ni? Ingat senang ke nak kuar yang ni sorang? Dah le kena kencing dalam bekas tiap-tiap bulan, pastu perut kena cucuk, darah pun kena amik.. Pastu perut kena operate plak tu.."

"Eh, abang pun penat ape.. Tiap2 kali bini nak kena wat semua tu.. Abg tolong jadik driver, tolong jadik tukang teman.. Jadik tukang teman lagi susah tau.. Kena tgk lagi.. Kena kesian lagi.. Pastu kena marah pulak kalo apa2 tak kena.."

Huh! Menjawab!!

Mama n ayah gaduh saya tak campur ok.. Saya sibuk makan biskut farley's.. Pastu saya kena exercise plak.. Susah woo meniarap ni.. Penat.. Tapi ayah pujuk saya, jgn give up.. Kena rajin tau..

P/s - Tahun ni tahun jimat cermat.. Tak sabar nak decorate umah sendiri.. =)

Kata teman saya, kenapa perlu berhenti menulis? Menuliskan bisa melegakan minda.. Kalau tidak puas hati, tukarkan saja rasa itu kepada kata-kata. Create another blog and restrict the access to yourself. Jadi la online diary.. Hehhehe.. Lawak!

7 comments:

Elyn said...

hiks mcm2 kan kerenah merajuk ni!! seb baik ian ade jd penyelamat.....

tp hati saya tetap merajuk lagi ni tet!!!

Jiey^Mien said...

Hahhaha.. Lawak la awak Elyn.. Ni kes besar nih.. Siap ada tet!!! Hehehe..

P/s - Saya pon ada sisa2 merajuk lagi nih.. Nak hp kaler putih.. Bukan kaler tuh.. :P

MeL said...

hehe, betullah jiey..adatlah kn asam grm rumahtangga, xbesh la klu xgaduh ;p pastu pandai2 la ada yg pujuk hehe..apa2 pn anak pengikat kasih syg kn? ;)

Jiey^Mien said...

Mel, setuju.. setuju.. Kalau tak gaduh kang, tak thrill pulak.. dull sangat.. Bab pujuk memujuk tu yang best.. :P

Bila ada anak, sejuk sket la hati.. Bapak budak pun pandai, dok guna anak nak kenen-kenen kat mak budak.. Haihh geram!

P/s - Kdg2 pelik gak, bila baca dalam blog org lain, relaks jer.. Asyik yg sweet muweet jer yang diorg tulis..
"Oh, I'm thankful to have you in my life.."
"Oh.. Awaklah paling penyayang, paling segala-galanya.."

Dalam hati Jiey kan terpikir, best sgt ke laki diorg nih? Takkan takde gaduh2 sket pun? Musykil.. Musykil.. Hahahhaha..

Liana said...

Jiey..Selamat ulang tahun perkahwinan... Semoga berkekalan sehingga akhir hayat dan sentiasa di murahkan rezeki.

Bila baca komen Jiey kat atas tu, hehehe...ummi gelak2. Ummi pun pernah ras gitu! Bila masuk blog orang huhuhu...sedihnya betapa bahagiannya dia orang, tp hakikat yg sebenar hanya dia orang yg lalui. So, sekarang kalo ummi masuk blog orang yg best2 ummi just janji dalam diri nak jadi cam gitu satu hari nanti...InsyaAllah...

Jiey^Mien said...

Thank you.. Thank you.. Lagi 3 hari.. =)

Itu la.. Kebahagiaan kena pupuk kan? Jom la sama2 kita memupuk.. :P

Leen Die said...

alos jiey bukan semua sweet pong jiey..tpi sweet tym memujuklah..heheh..bak kata lagu allahyarham P.Ramlee..sedangkan lidah lagi tergigit apa pula suami isteri...huhuh..gilalah klu org tue ckp dlm rumahtangga dia tak gaduh pong..neway selamat menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua...