Wednesday, April 8, 2009

Ian's first official haircut.. Thumbs up to Cheekymonkey!!

Ok. I guess most of my friends here got it right when you guys said that it's something about giving Ian a haircut. Thanks to Mel for telling me that there is one kids' salon in Great Eastern Mall. I went on the net and google for it. Then I found out that it's Cheeky Monkey Cuts, located at Level 2.
.
I managed to persuade hubby to let Ian has a real haircut, rather than just me cutting the front bit. Dari dulu, angan hubby, kalau ada anak lelaki, jangan potong rambut.. Simpan panjang-panjang, baru la ROCK OWWWW.. Nak masuk sekolah baru boleh potong! I don't really agree with the idea. But sometimes, you just lost words to give justification when it comes to your loved ones' dream and something that he keeps on repeating since, FOREVER!
.
Memandangkan cuaca yang panas, kami kasihan melihat Ian yang sering berpeluh dengan rambutnya yang lebat. So here we were on sunday morning, CHEEKY MONKEY CUTS!!
.
Can you see the monkey in the green ring?? :P

As we entered the place, we have been greeted by the salon’s staffs. We told them that it’s Ian who needs the haircut. Then we proceed to the kids' section.
.
Sebelum pekerja memulakan tugas, kami maklumkan keadaan Ian dan kelainan yang ada padanya. Mungkin ia tidak berapa signifikan, tapi lebih baik dia mengetahui dari mulut kami agar dia boleh lebih berhati-hati.
.
Awalnya, lelaki tersebut seakan tidak mahu memotong rambut Ian. Takut terdedah dengan risiko. Saya faham sekiranya dia menolak kerana kalau Ian bukan anak saya, saya juga mungkin melakukan perkara yang sama. Tapi sejujurnya, ada ‘kesan’ di dalam hati. Saya sempat memujuk hati, “Jiey, get yourself ready for another rejection. It’s just going to be a norm in your life!”
.
Tapi saya silap. Kami berjaya meyakinkan lelaki yang berpangkat adik itu agar memulakan tugasan memotong rambut Ian. Dik, if you ever read this, thanks a million! It means a lot to me – someone who’s getting use to rejection.
.
Sejujurnya, tiada risiko untuk memotong rambut mereka-mereka yang senasib dengan Ian. Tapi saya tidak salahkan adik tadi kerana berasa takut. In fact, sedari awal saya membawa Ian pulang dari hospital lagi, ramai yang berasa ‘takut’ dengan Ian. Takut untuk memegang Ian kerana bimbang akan menyakitkan dia. Takut terkasar. Tidak perlu takut. Ian sendiri lebih kasar dari kita. Lihat saja sewaktu dia bergolek dan meniarap, seakan tidak pernah menjalani pembedahan di bahagian kiri dan kanan kepalanya.. Anak mama kan kuat!
.
Muka Ian yang kebingungan sewaktu kerja pemotongan bermula.. :P
.
Seakan meminta penjelasan dari ayah.. Mungkin tertanya-tanya, "Apa yang mereka lakukan?"
.
Salah satu cara mengalih perhatian si kecil - Cartoon!
.
I think Ian was interested with the lady who's holding his head.. He kept on smiling to her! Hahaha.. Romeo!
.
Siap tenung tu and pegang tangan tu.. :P
.
I told you he did smile! Look at the guy who's cutting Ian's hair.. Cute kan? Macam adik Anuar Zain!
.
And he keeps on smiling to the pretty lady!
.
Ok, let have a look at the saloon.. Saya suka suasana salon ini. Sesuai untuk kanak2.. Kalau anak anda sudah mampu duduk sendiri, anak anda akan didudukkan di tempat duduk berbentuk kereta. Untuk bayi-bayi yang belum boleh duduk sendiri, mereka menyediakan bumbo chair (kaler kuning lagi tu..)
.
Nampak agak lapang kan?

Cermin yang dihiasi monyet ini juga comel. Di belakang perempuan itu, ada sebuah televisyen kecil..

Sofa kecil ini comel bukan? I'm so getting this for our new house.. - Provided ada space lebih la kan.. :P

Satu yang pasti, mereka lemah lembut dengan Ian. Sesuatu yang saya cari-cari.. =) Hasilnya juga memuaskan. Seperti yang saya mahukan. Being a good boy Ian is, dia tidak menangis sewaktu rambutnya di potong. Dan pekerja-pekerja ini juga terperanjat melihat reaksi Ian yang tidak henti-henti melemparkan senyum.

Sepanjang sesi itu, mereka bertanya beberapa soalan mengenai Ian dan kami menjawab dengan seadanya. Pada pendapat mereka, Ian kelihatannya sama seperti anak-anak lain. Tiada bezanya.. Alhamdulillah.. Apa yang kami minta, semoga Ian terus membesar dengan sihat dan sempurna, seadanya.. Aminnn..

Untuk tatapan Auntie-auntie sekalian, terimalah, Rayyan Ariff dalam mode : SENYUMAN MANISKU!!


P/s - Perbualan saya dan adik tadi..

Saya : Dik, terima kasih yea coz sudi potong rambut anak akak.. Akak risau kalau adik tolak tadi..

Dia : Ish, jangan camtu kak.. Kalau saya tolak pun, akak kena paham.. Kalau jadi apa2, nanti akak salahkan saya pulak..

Saya : Takdelah dik..

Actually, tiada risiko untuk sekadar memotong rambut Rayyan. Sungguh. Kami sudah consult doktor. Kalau flight juga sudah dibenarkan naik, apa lagi sekadar pemotongan rambut yang tidak menyentuh kulit kepala Ian walau sedikit pun.. Harapnya, kalau kami kembali lagi ke sana, masih diterima dan tidak dikecualikan atas dasar takut dan tidak mahu mengambil risiko.. :P

30 comments:

ibu_arifa said...

comey nyer Ian.. sungguh tak tahan (macam nak kiss kiss dan peluk2 je) bila tgk dia senyum tu.. best sgt..kalo dekat nnt (kalo jadi pindah) Ian kawan2 dengan Dalila yer..
Jiey..nak lagi gambo Ian senyum2.. kongsi la..

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey
Bakpo Ian xleh naik flight? Pasal telinga ko? Sungguh anakmu ini romeo.. Ian bulih saing la dengan Idris.. jadi heart-throb ramai wanita diluar sana ;)

Sufeenan779 said...

"Izaa aradha syaiaan an yaqul la lahu kun fayakun..-surah yassin" Kalau Allah kata 'jadi' maka jadilah ia..Serius ckp..ian mmg sama cm baby lain xde beza langsung!amazing rite?
Yakinlah Ian bakal mencipta sejarah suatu masa nanti..:)Biiznillah..

Elyn said...

ian senyum lagi cute dr adik cam anuar jin tu.... tp apa2 pun anuar jin ttp die hatiku ekekekek

jiey bgs la tmpt ni nnt nk try bwk wafiq pi sane la pasai rambut die pun lebat cam ian..... dh la rosak daddy die trim aritu huhuh

aruna said...

cute cute cute :D

eiNa said...

Ian lagi encem laa.. geram tgk dia senyum camtu..gud boy x nangis org ptg rambut dia ek..

orangorang said...

hansome sungguh Ian lepas rambutnya mendapat sentuhan profesional. hehehe

kak jiey kena menuntut lagi ni cara utk gunting rambut yg stylo. hehehee...gurau je..jangan marah

Ijah @ Fariza said...

wah, encem nya Ian....cute bila Ian senyum.

Adwindaa said...

wah2 encem nye ian.... heheh..muahh skit

adwan : ian.. nanti leh la round2 island ngan adwan ye.. adwan drive ian duk sebelah... sama2 ngorats aweks cun... hehehe

adwan pun romeo gaks hehehe

Jiey^Mien said...

Ibu Arifa : Nanti pindah bleh la wat playdate.. =)
Kena selongkar dulu la kalo nak carik gambar Ian senyum..

Put : Dr. dah bg greenlite. Jiey jah x brapo lagi.. Tgg dulu la.. Lg pun, Ian so far stakat2 besa nih, behave sggh maso naik keto for long distance journey.. Hehhehe.. Abg Idris, jom gi ngorat!!

Sufeenan779 : Mudah-mudahan..
P/s - Sekadar berkongsi ilmu, ayat inilah yang saya ulang sebyk 99kali di dalam setiap bacaan Yassin sambil berniat perkara yang kita mahukan, sedari Ian masih di dalam kandungan. Dalam kes saya, tentu sekali kesihatan Ian.. Bolehlah kalau kawan2 mahu mengamalkan=)

Elyn : Oh mmg setuju sangat2.. Puas hati.. Nanti bertambah2 la kehandsomean Wafiq.

aruna : tenkiu.. tenkiu.. tenkiu..

Eina : Ayah dia panggil senyum ngengada.. :P

Orangorang : Da, kalo akak ada mesin cam diorg tuh, mesti hasil dia sama.. Hehehhe..

Ijah @ Fariza : Sama encem dgn Aqil tak? :P

Jiey^Mien said...

Adwindaa : Oh boleh Adwan.. Boleh.. Nanti kita gilir2 drive ek.. :P

nieza said...

comelnya Ian... geram tengok...

Leen Die said...

wahh..ian dah jadik ensem boy..wahh..bagus betul dia duk diam..oowh Ian romeo..oowwhh anak Puan Jiey kiter pantang nengok ppuan lawoo yer..leh join ngan Rayyan nie..pantang tgk iklan dlm tv klu kuar ppuan ralit tue...Ian dah smart dah...mana juliet nyaa...

yatie chomeyl said...

makin ensem la anak bujang ni hik hik hik

Farah said...

haha ian ni kecik2 sudah jadi romeo yerr.....pandaiii sgt ni :D

mirah said...

oh hensem dia potong rambut. Rambut budak laki tak boleh nak main suka hati potong sendiri mcm anak pompuan kan. Kami main suka hati potong sendiri, takat potong depan dengan belakang boleh lah.. heheh..

miezrina said...

cute lil Ian... kuat senyum yea sekarang!

saya tgk kelab disney sabtu lalu... juga cover story psl cheekymonkey ni

mmg teringin nak mencuba.... bagus kan...

Pnut said...

sangat romeo Ian..hehheeh...
akak pulak tak sabo tunggu sambut alesya panjang, nak sepit, dan tocang bagai..over tau mak pnut...

Pnut said...

lupa nak tambah,
jiey kalau nak amek pic ian pakai kamera tanak flash, tukar setting camera, naikan setting ISO tu, ke tahap sesuai, so that gmbr tak terlalu gelap, and boleh edit semula dengan picasa yang senang itu.

Jiey^Mien said...

Nieza : Dtg la umah... Bleh main peluk*peluk* :P

Leen : Hehehe.. Setuju.. Setuju.. Ari tu ada makcik ni dukung Ian.. Nangis tak ingt tu.. Bila pompuan dlm gamba nih dukung, sengih2 plak.. Hahahha..

Yatie : Alhamdulillah.. Nanti bertambah hensem nih..
P/s - Comey nyo apartment! Sophisticated!

Farah : Nanti nak ajak Afif gi ngorat.. :P

Mirah : Sblm ni Jiey potong sdr gak.. Tp ni kes yg dah tebal cam hutan simpan.. Bergulung2 plak tu.. Tu yg kena dpt expert touch tu.. Hahhaha..

Miezrina : Bleh try.. Bleh try.. Kat sebelah tu ada sport centre for kids.. Nanti yg abg leh main2 kat situ sementara adik potong rambut.. =)

Kak Pnut : Cantik2 hair band Alesya.. Kalo dah ada bb gal, kena tempah ngan akak nih!
Ohh itu macam ke.. Mokcik nih buta IT.. Sekali tekan, habis semua lari setting.. Skrg dh malas pki digicam dah.. Kalau pki pun, buat record video jer.. Hehehhe..

ita zakaria said...

waahhh..hemcem lah Ian. nih yg sarra nak ngurat nih..pandai tul die kontrol macho time nak gunting rambut tuh! syabas Ian..new style..new look..& more hemcem laaa.

Dandelion said...

woah makin ensem laa dia. lps ni makin berangin la telinga n kepala dia rambut dh pendek hehe. mcm best je tgk saloon tu mcm nk g plak bwk anak. pdhal anak pun tak kuar lagi hoho :P

puterikurekure said...

hensemlah Ian. geram tengok!

Leen Die said...

Jiey daku baru terperasan kasut yang Ian pakaai tue..sungguh cute kaler merah..beli kat mn jiey..mcm ada peluangkah aku utk membeli utk Rayyan satu...huhuh

Jiey^Mien said...

Ita : Ohh boleh.. Boleh.. Ian suka yang putih gebus ala2 sarra nih.. :P

Ina : Nanti pas bersalin balik Mesia tau.. Nk tgk baby Ina.. Kalo kat blog mesti ada smiley face tuh..

Puterikurekure : Kalo turun KL meh la visit Ian. Leh lepaskan geram..

Leen : Kasut tu beli ms stock clearance kat The Store dekat umah ni ha.. Puppy Winks.. Taktau la ade lagi ke tak.. Tp kalo jumpa Jiey belikan untuk Rayyan yea..

MeL said...

encem boy neh ;)

ummiaqeef said...

comel betul ian senyum..sungguh menawan hati..huhu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai..good boy n romeo too :D
manisnya senyumanmu..phewwittt :D
nanti bila nuha dah ada banyak rambut, senang jugak kalo bleh potong disini :D

Noina said...

wah..mcm besh jer Ian gunting rambut kat situ..Nabila punya rambut pun panjang nih..ibu dia dah tak tau nak trim mcmana..rimas lak tgk Nabila panjang2 nih..emm..klu ayah nabila bagi leh la pegi kedai tu yek..

harap2 tak nangis la..pasal nabila nih pantang org pegang kepala dia..huhu..Ian baik betul..pastu buat muka comel lak tu..kang acik ina cium kang baru tau!eh..tak leh..nanti nabila cemburu..ahaks!

Jiey^Mien said...

Mel : Nanti nak geng ngan Mika gi tackle awekss..

Ummiaqeef : Ikut senyum atuk dia nih..

Eliss : Baby gurl simpan rambut panjang2 pastu ikat tocang mesti cute kan??

Ina : Ian kiss balik Nabila, eh salah! Kiss Auntie.. Hehehhe..