Tuesday, April 28, 2009

Yang tersendiri.. dan teristimewa!

These are Ian's photos during the last physiotherapy session.. He was not cooperative at all.. He cried most of the time.. Luckily it was Ms. Sarjit who's handling him.. If it was me, haaa.. Siap la Ian kena marah!!
.


Kata mommy, budak dah besar.. Takkan nak suruh diam jer.. Dia pun tau protes jugak.. Betul. Ian is a big boy now. Dah ada personality tersendiri. Sudah tahu apa yang disukai dan sudah tahu apa yang tidak digemarinya..
.
Dulu, Ian jarang menangis.. Kecuali kembung perut atau perkara-perkara yang sewaktu dengannya.. Dia tersangat mudah di jaga. Hinggakan ada di antara ahli keluarga yang berkata, "Senangnya nak jaga budak ni.. Kalau macam ni la perangai anak-anak, empat atau lima orang pun boleh beranak.."
.
Itu dulu. Kini, Ian lebih sensitive.. Walau ada saatnya kesabaran saya tercabar, saya sangat-sangat bersyukur. Kepekaannya ini, menunjukkan dia mampu berfikir dan tahu mengekspresi apa yang dirasainya. Jauh sekali dengan apa yang dikhabarkan oleh doktor suatu masa dahulu.
.
Kelainan yang ada pada otak Ian menyebabkan doktor meramalkan dia tidak mungkin mempunyai personaliti tersendiri. Personaliti, dalam kata mudahnya, kelainan yang pada seseorang individu : set of qualities that make a person (or thing) distinct from another..*wictionary*
.
Dan Ian memang mempunyai kualiti tersendiri yang membentuk dia menjadi seperti dirinya hari ini. Alhamdulillah..
.
P/s - Asyik citer pasal Ian je kan? Sorry yea.. Nama pun "Kerna Kasih Kita".. Inilah kasih saya dan hubby - Rayyan Ariff!

9 comments:

ibuVouge said...

jiey... cerita IAn menu utama, tapi mama selit jugak ceriat mama dan ayahkan..

wah dah ,makin crancky eh Ian ni...alhamdullillah

kiss kiss Ian

Leen Die said...

alos Jiey..ambo suka semua yang jiey tulis..ayat teratur..klu ambo ayat berterabur aje..huhuhu..betul kata mommy jiey Ian dah besar mudah ngamoklah..dah reti dah nak pilih itu ini..jangan marah Ian jiey..bb lagi dia..huhuh..sabar2 demo jgn mudah marah sebab Ian tahu naluri mama dia..so sabar deh..bangga ngan demo Jiey

Pnut said...

eheheh dah nama blog emak-emak dah tentu citer anak-anak dia je..tak per mmg patut pun tulis kisah anak-anak untuk rujukan dimasa akan datang

akak tulis blog masa lps najmi 3 bulan lahir, sekarang dia dah pandai membaca blog mama dia, dan tahu baca kisah dulu-dulu dia, malu sendiri dia..eheheh tunggu nanti dah besar lagi sikit, dia lagi pandai malu baca kesah-kesah dia..

suealeen said...

alhamdulillah tengok Ian camni. Syafiah je yang dok kat takuk tu jugak... cuma seminggu lately dah makin kuat terlungkupnya... dan semalam dah nampak determination nak pegang botol sendiri... hopefully terus progressive macam Ian...

AppleCrux said...

Takpe ape..I mmg suka baca psl Ian. .hehe..nmpk kiut je dia dok atas ball tu..

Jiey^Mien said...

iv : ian bleh jadik menu ek? hehhe..

leen : ian ni jarey keno maroh.. sbb tu manjo kededek..

kak pnut : hopefully nnt ian pun bleh baca catatan perjuangan dia satu masa nanti..

kak sue : jgn kata gitu kak.. ian takde la rajin mn pun.. baru nk dudukkan dia dah nangis2 dah.. baru nak letak kat atas bola, air mata dh bercucuran dah.. susah betul sejak2 pandai melawan ni..

applecrux : nmpk kiut tu ms tak nangis.. kalo nangis, ilang segala.. haihhh

alyyani said...

oit, keep on cite pasal ian. org tak boring pun. macam aku, adik2 aku ckp tak yah cite pasal ko pun takpe, janji ari2 kene ade gamba nia. ceh!

Jiey^Mien said...

aly : oo.. jadiknya kita kena terima hakikat time kita sudah berlalu.. time anak2 plak nak naik nih.. hehhehe..

Adwindaa said...

tul...cite sume pasal ian pun takpe... sonot dgr perkembangan positive ian.... lau nak selit2 cite mama n baba dia pun leh gak... kami baca gak... hihihihi....

ian dh besar...dia budak pandai....

muah2 kat ian sayang...