Wednesday, April 1, 2009

Little Hero is back in action!

Beware Aunties!! I'm back in action!!! With mama's help and my hard work, I can do this again..
.

Wuhuhu.. Meniarap lagi kita!! Angkat kepala tinggi2!!

Betapa anak kecil ini byk mengajar kita.. Dia bahu yang memikul, kita mata yang memandang.. Kalau dia tidak kenal erti putus asa, mengapa harus kita? Kami terus memujuk hati.. InsyaAllah dipermudahkan urusan..

Conversation I had last night, with a doctor who's practicing G.Doman method on h************ children..

Dr. K : It's good that he is keen to learn and curious at his surroundings.. I can see lots of potential in him.. If you really train and stimulate him, he can live a close to normal life..

Me : How normal is 'close to normal' Dr.?

Dr.K : He can manage himself and work on a real job for a living..

Me : Dr. that IS normal. Nothing is normal than that.. If he can do that, I should be really thankful. And that is my goal. But if he turns out to be an engineer or a lawyer, that's a bonus already!!!

Dr.K : Well, for some parents, a lawyer or a engineer is call a 'real job'..

Me : I'm not 'some' parents, I'm 'the' parents..

Setelah beberapa siri perbincangan, saya tinggalkan Klinik itu dengan perasaan bercampur-baur. Gembira dan rasa bersalah!

Tahu apa saat paling best? Sewaktu jururawat di situ mendukung Ian buat beberapa ketika, dan dia menangis dengan tangisan yang cukup syahdu sehinggalah saya mengambilnya kembali..

"It's good that he recognized you." Kata Dr.

"I know. And I'm proud of it!!" Saya senyum..

P/s - Di luar klinik, kami bertemu dgn seorang teman lama.. Dia tahu cerita Rayyan. Tahu apa soalannya?

"Errr.. Kalau dia lapar, dia nangis tak?"

"Kenapa pulak?"

"Saja nak tahu, dia pandai nangis tak?"

Duhhh.. He may have a developmental delay, but his stomach is not delay and he surely knows how to cry when he needs to be fed!

Any more question?? You may raise your hand and talk.. Hehheheh..

23 comments:

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey,
Sad to say, Idris tak menangis bila lapar, the only thing yang Put noticed dia lapar, bila dia hisap jari. Pity him :(

So, bila kawan Jiey tanya, I think it make sense la, sebab Idris pun GDD jugak.

Jiey^Mien said...

Oh no wonder la.. It just feelsdifferent as they continue to go with.."OO.. Dia pandai senyum.. Dia pandai main tak??" Kalau dah mmg the baby was talking and smiling to them, their questions sound tak relevan.. Diorg macam tak observe. Pdhal Ian siap try nak tarik his diaper bag lagi.. And the list of questions continue tau.. Maybe because a h************ baby like is expected to do nothing.

Put, I thnk it's ok if he doesn't cry.. At least dia bg sign bila dia lapar.. Untuk ibu-ibu macam kita ni, kita kan terror baca sign baby.. =)

Put, jom la gi talk on special babies. Conducted by Douglas Doman.. Their method is good tau.. Kita gi sama2 jom, I'm going alone.. =(

aruna said...

congrats..Ian dah meniarap..GO IAN GO !!!!

Leen Die said...

Wah happy nengok Ian dah meniarap..so nanti ian leh merangkak lak..yeyeyeyey..Ian leh meniarap..angkat kepala lagi tue..Go..go..goo.Ian..WINk!!

Jiey^Mien said...

Thank you Aunties, dulu dah meniarap.. Tp stop kejap.. Ni dah boleh blk.. Alhamdulillah.. =)

alyyani said...

tak nak tanya ape2 dah sbb tau ian nye development on track jek. :)

puterikurekure said...

suka tgk Ian penuh kesungguhan.

berusaha Ian! auntie sokong dari jauh ok!

mamasyaza said...

Mama baru terserempak dgn blog ni. bila dah baca...seronok tgk perkembangan Ian. Tahniah utk anda kerana tak jemu2 berusaha. Member mama kat sini pun baca blog anda...dia kirim salam

iv said...

clap clap to Ian

insyaALLAH jiey sbb tu ada pepatah ' di mana ada kemahuan di situ ada jalan'
insyaALLAH

Jiey^Mien said...

Mamasyaza - Terima kasih kerana sudi singgah.. Tahniah untuk Ian coz tak jemu2 mencuba.. =)
Kem salam kat member mamasyaza balik yea..

iv - mintak2 la jalan yang ada tidak berliku.. =)

AppleCrux said...

Lps ni try angkat punggung plak yer , Ian!

Jiey^Mien said...

Aly : Takde soklan, bleh adjourn dah la meeting kita nih.. :P

Auntie Intan : Ian pun doa jugak kat baby dlm womb Auntie Intan.. =)

Applecrux : Mintak2, jgn la lambat sgt angkat punggung tuh..

suealeen said...

alhamdulillah... best tengok Ian dah progress balik. berbaloi tengok semua ini. tak rugi decision yang Jiey buat. yeah.. bukan untuk sapa²pun. untuk kita dan anak kita jugak... tak gitu?

Ina said...

xpela jiey sometimes org tanya tu mebi dia xmaksud pn apa2 or nk sakitkan hati kiter. mebi dia cuma curious. i yg xde apa sgt ni pn org tanya mcm2. tp tula i pk positive jela. but sometimes how i wished diorg pk dlu sblm ckp or tanya kan? hehe. xpe.. jom kiter kebal n sengalkan hati. haa ian tu nnt xlama lg dpt skill memaut memanjat n dpt kaki plak la. siap la mama dia kena jd 'jaga' hehe :D

Anonymous said...

ari tu baru ckp2 pasal meniarap...cepat pulak dia meniarap balik...huhuhu...bagus betul la ian ni...dulu tu saja je benti jap kot...nak bg mama ngan ayah dia suspen...hehehe....go ian go!

love,
ninie

ita zakaria said...

hai jiey...tetibe lak tingat kat my diter bile tgk ian. sara pun delay gak..tapi, as a parents..kite xleh nak pakse dorang nih kan. biala mika-mika nih berusaha tanpa rase jemu & putus asa. kite dari belakang, membantu seadanya..insyaAllah, anak-anak kite can do it! klu lapa, mestilah dorang pandai 'signal' kan..hehe. macam sara, die mengamok kalau lmbt bagi susu @ makan! hehe..jgn putus asa ya Ian..

Jiey^Mien said...

Btul Ita.. Tp kalau biar sgt pun tak bleh jgk.. Kita kena monitor jgk kan.. Jiey pun rs dah rugi 10 months of his life.. Taknak rugi untuk masa depan lagi.. =(

Ita, jom gi talk for brain injured child esok.. Kul 8pm kat PJ.. Jom la.. Sounds interesting tau.. Talk by Douglas Doman..

Jiey^Mien said...

Kak Sue : Thanks sbb sudi dgr Jiey menceceh.. And terima kasih on the information given.. Thanks a lot.. =)

Ina : Selalu gak pekakkan telinga, tp bila org dh selalu2 sgt being insensitive nih, terasa gak..
Paling best, bila org dok sibuk tanya dah boleh buat apa.. Bila kita jwb baru2 nak blaja meniarap, amboi lambatnya.. tak buat apa2 ke? Hadoii la.. Malas nak jwb.. Rs nak record pastu bg je org dgr.. :P

ninie : tu la.. kejuk jugok kitorey dok tgk tv

KLMari said...

Hai !!! My girl pun macam anak Puteri-Nuur, masa dia kecik, dia hisap jari bila dia lapar, no crying...we had to monitor her feeding time, when was the last time dia nyusu...alhamdulillah, nowadays dia dah pandai mintak.."mommy, nak au"..au as is susu...tak tauler cemana leh bunyi au tu...:)

Anonymous said...

g...don't forget to update us all about the talk you're going tonite ek? pahtu...cito la sikit psl G.Doman flash card tu...gapo bezo dio dari flash card biaso...

love,
ninie

mammamia said...

Bagus Ian.....nanti boleh merangkak pulak.....pastu berdiri...pastuh berjalan...pastuh berlari.....soon....Amin!

Adwindaa said...

yeay!!! good boy ian... terus lagi ek... lau leh auntie nak tgk ian berlari ujung tahun ni atau secepat yg mungkin... ian leh buat.. auntie percaya ian leh buat... go ian gooo....

Jiey^Mien said...

KLMari : Ok la tu kak.. Dh terror berckp tuh..

Ninie : One thing, dio lagi besar dr flash card biaso.. Tok tahu la bakpo yea maha benar..

Mammamia : Thank you Auntie.. Dengan Izin Allah..

Adwindaa.. InsyaAllah.. Kalau tak dpt lari sdr, Ian lari ngan walker dulu.. :P