Thursday, October 15, 2009

Koordinasi..

Setiap perkara yang dilakukan melibatkan koordinasi setiap anggota tubuh badan kita. Contohnya seperti aktiviti menangkap bola.. Tangan dan kaki perlu memberikan kerjasama yang sewajarnya.. Mata pula untuk melihat pergerakan dan otak juga akan menilai jarak untuk setiap jangkauan yang dilakukan.
.
Saya tidak pernah terfikir betapa perkara semudah ini memerlukan semua itu. Mungkin kerana segala-galanya mudah bagi kita, ia tidak pernah menjadi soal. Namun apabila melihat Rayyan Ariff yang melakukannya, barulah saya sedar setiap perlakuan kita itu bukanlah sesuatu yang enteng.
.
Rayyan Ariff playing throw and catch with ayah..
.


Alhamdulillah.. Rayyan Ariff berkeupayaan melakukan aktiviti ini dengan baik. Kalau tidak dapat ditangkap dengan tangan, kakilah yang akan digunakannya. Sewakti rakaman ini dibuat, Rayyan Ariff sudah agak kemalasan. Mungkin kerana sudah penat. Tangannya tidak seagresif mana apabila melempar bola.. Kaki juga bagaikan malas untuk menangkap.. =)
.
Sungguh saya tidak sedar dengan kebolehan Rayyan Ariff yang satu ini. Sehinggalah mommy yang menyebutnya.. Saya tidak begitu mengambil berat tentang 'kejayaan' ini mungkin kerana sudah biasa menyaksikan Rayyan Ariff bermain dengan ayahnya..
.
Satu yang kurang di sini adalah apabila bola melantun jauh sehingga tidak tercapai dek tangannya. Rayyan Ariff masih tidak mahu bergerak ke arah sesuatu objek yang diingininya. Tidak dengan cara berguling-guling atau mengesot, merangkak atau berjalan jauh sekali.
.
Saya tahu bukan dia tidak mampu untuk bergerak. Kalau diletakkan di katil kami, bagaikan johan dia bergerak dengan meniarap dan berguling-guling. Dari hujung ke hujung, cuba mencapai apa sahaja.. TV, kipas meja, lampu tidur dan juga alat kawalan penghawa dingin. Saya tidak menemui jawapan kenapa dia tidak mahu bergerak kalau ditempat selain dari katil kami. Buntu..
.
Sekali tengok Ian tangkap bola, bleh jadi goal keeper kan?? :P
.
P/s - Bersiaran dari laptop pinjam ihsan dari Uncle Ian.. Hard disc saya corrupt lagi kerana penangan virus! Chettt!! =(
.
P/s (2) - Entri seterusnya, tentang mata Rayyan Ariff.. =)

10 comments:

Noorlaila Mohamed Nor said...

betul jugak
agak pelik sebab atas katil seronok guling2
mungkin sebab lembut kot
selesa

akak, sy suka la sofa Ian tu
comel!

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey,
Koordinasi inilah yang tidak ada pada Idris :( Banyak benda kena buat, ada sesetengah benda Ian sangat maju berbanding Idris. *sila gigih Mama Idris, sila paksa anak terunamu itu bermain lagi*

jiey, gedangsa gi dop this week?

AppleCrux said...

Jiey, nmpk gaya kena bentang toto sebesar katillah kat luar tu..hehehe..kasik Ian guling2 sambil tangkap bola..

Liana said...

Ian nampak macho bila main bola ler.. Boleh jadi gool keeper nie... Kalo atas katil sedap... lebut jer... hehehe

kaka zue said...

comel jer ian lentok2 tu...mcm boring jer..hehehe..

tini said...

jiey, mmg susah nak mentafsir apa yg ada dlm fikiran anak2. walau yg sdh pandai bercakap, tp kalau meilih untuk memendam.. pun bikin ibu pening (anak saya la tu). so bl ian memilih untuk mobile hanya atas katil mama, hanya dia sj la tahu alasannya.
mcm mn ye jiey, nak tekan kan pd anak yg 'perbuatan membaling/rosakkan brg adalah salah' bl sy sendiri x tahu dia faham ke x penerangan saya..

Elyn said...

jiey.... maybe ian nak tempat yg soft kot. cuba jiey bentang conforter kat bawah tengok die nak tak gerak.

dulu wafiq pun masa nk try berjln, die ske berjln atas katil. kalo suh jln kat karpet die tak mo.

cuba la mana tau menjadi hehehe

Marsha~ said...

atas katil lembut kot.. rayyan pun pandai bilik tpt keras ke lembut jiey.. budak bijak ni.. hehehe..

+ sEe NiEsOt + said...

ian sgt cute bile lentok2 pale tnggu bola.. hehe..
nampk yg dia sgt manja...

Jiey^Mien said...

Noorlaila : Agaknya la.. Sbb lembut n dia rs secure sket..

Nape la tak terpikir sebelum ni ek??

Tapi tu la.. Takkan nak beli tilam vono letak kat hall plak..
*sigh*

***************************************************

Puteri Nuur : InsyaAllah, turn Idris akan tiba jua.. =)

Tokleh gi lagi la Mama Put, nk tggu Ian betul2 recover dulu.. Ado selsemo lagi.. =(

**********************************************

Applecrux : Itu la... Dulu kat atas tilam kecil dia neh dia dah sibuk berguling and meniarap, so kitorg tuka la toto.. Lepas kitorg tuka toto besar, terus statik blk..

Pastu lst resort, kuarkan blk tilam kecik dia tuh kot2 dia nak move balik, tapi terus suram smpi skrg.. tatau la apa masalahnya ian neh.. tak suka changes kot..

***********************************************

Liana : A'ah.. Leh jadi goalkeeper neh.. :P

*************************************************

Kak Zue : A'ah.. Boring la tu kak.. Dia mmg cepat boring kak.. *sigh*

**********************************************

tini : Susah ek.. Kalo la ada mesin pembaca fikiran.. =(

*******************************************

Elyn : Da try comforter tak jln.. Karpet lagi la, dia geli.. *sigh*

Nampaknya kena biar dia berguling kat katil je la..

**************************************************

Marsha : A'ah.. Bijak la sgt tu.. Bijak memilih.. Kita plak yang pening kepala..

***********************************************

See Niesot : Itu lentok2 bosan la dik.. =)

************************************************