Saturday, February 28, 2009

Rumah baru..

Rasanya, 'rumah' baru kami ni lebih ceria dari yang lama.. Betul ke ek? Ke saya yang perasan?? :P
.
Before this, I 'closed' this blog for a week untuk renovation process.. Tapi tak sangka kali ni, kejap je dah siap.. (Maybe sbb mommy ada, and he's been looking after Ian, so mama boleh main tenet lebih lama.. Hehhehe..) But I don't really like the scrapbook that I've made. Ingat nak tukar lain.. InsyaAllah, I'll make a few design, bila dah finalize, i'll open this blog back.. Tapi best jugak open to selected readers, at least kita tau sape yang baca.. :P
.
Bercakap tentang rumah, inilah rumah yang kami diami sekarang..
.
Sila abaikan Mr. Hubby yang tengah terlentang depan TV..
.
Di bahagian luar rumah, ada kolam ikan.. Tp kitorg x pernah guna.. Hubby bukannya jenis rajin nak membela binatang.. Malas nak tuka air.. Malas nak mencuci..
.
Rumah ni quite spacious jugak.. Asalnya, ini rumah teres setingkat 3 bilik. Tapi owner dah renovate jadi setingkat setengah.. Bahagian depan dah extend (sampai takleh masuk kete) and bahagian belakang pun dah extend (takde tanah dah nak bercucuk tanam). Atas ada 2 bilik and 1 bilik air, bawah ada masterbedroom with attached bathroom and ada satu guest room.
.


Pada yg gemar hiasan yang sarat2 ni, sesuai sangat la rumah ni untuk kamu.. Takde satu pun lampu fluorescent panjang yang biasa tu.. Semua pun ala2 rambu-ramba.. Kalau yg suka simple, memang tak sesuai la..

Semasa gambar-gambar ini di ambil, rumah ni masih agak 'kosong'.. Kami baru kahwin and baru tinggal di sini.. Sekarang dah bersepah barang. Ini rumah makcik hubby. Kiranya kami menyewalah dulu.. Perabot rumah, kami beli tailored dengan saiz rumah ni, kerana asalnya, kami ingin membeli rumah ini dari makciknya.. Tapi kerana certain issues, tak jadilah pula..


Rumah ni sekarang ni untuk dijual.. Kami? Alhamdulillah.. Dalam proses juga.. InsyaAllah dalam bulan depan dapat kunci.. Tapi of course la, sebelum pindah, byk kerja2 renovation yang perlu dibuat.. Inilah good news yang saya maksudkan di dalam entry ini. Bukanlah Ian nak dapat adik seperti yang disangkakan oleh teman-teman saya.. :P

Kondiminium 3 bilik. Unit kami berhadapan dengan swimming pool. Hmmm.. Another good physio theraphy for Ian. Cukuplah buat sementara waktu. Lagipun, untuk mencari landed house di kawasan Ampang, hadoiii.. Bercinta! InsyaAllah.. Sudah dibincangkan dengan hubby, mungkin dua atau tiga tahun, kami beralih ke landed house pula, jika diizinkan Allah SWT.. Aminnn.. (Meh amin ramai2 meh..)

Takleh imagine camne nak susun barang kitorg yang bersepah ni bila dah pindah ke smaller place nanti.. Nampaknya, yang mana tak muat, terpaksa la bagi orang.. Yang pasti, tak sabar nak decorate nursery Ian!

P/s - Kalau sape2 berminat nak beli umak makcik hubby, bleh bgtau..

Friday, February 27, 2009

Going private again.

Mahu private blog lagi. Untuk kawan2 yang dah bg email add, bleh view la.. Reason being? Macam hari tu jugak. Mahu organize cantik-cantik.. Mahu tukar layout lagi. Jeles tgk blog orang cantik2. Blog saya biasa-biasa saja.. Rasa kusam..
P/s Kalau mahu tinggalkan emel add, sila la..
Auntie Eliss @ Ummi Nuha, taknak ajar ke buat scrapbook macam Nuha punya.. Ian nak jugakk..

4th Haircut

Di suatu petang sabtu yang damai, seorang ibu kebosanan kerana anaknya lena beradu dan si suami sedang berjuang di padang bola.. Walaupun kepenatan setelah seharian melakukan kerja rumah, dia tidak dapat melelapkan mata.. Lalu dia cuba mencari sesuatu yang kreatif..
.
Apa yang berterabur kat lantai ni?? Hehhehe..

Rambut Ian! I gave him his 4th haircut..

Just the front bit.. Tak berani nak potong lebih2 coz takut jadi senget cam hari tu.. :P

Rimas la tgk panjang.. Nak bawak gi kedai takut kasar plak.. Ke nak biar panjang ek?? Hadoii.. Kalau ikut ayah, jangan potong.. Bila dah masuk sekolah baru potong.. Ada ke?? Dengan kening cam orang lukis, bulu mata panjang and lentik, bibir sejemput gituh, he'll definitely be mistaken for a girl.. Sebelum ni pun dah selalu kena.. So that's why I've always put him in jeans and t-shirt.. Kalau pki romper mesti ada yang tanya, "Boy ke girl?"

P/s - Macam mana kawan2 yang lain potong rambut anak ekkk??

Thursday, February 26, 2009

Tentang mimpi..

"Saya sudah ada jawapan untuk soalan ini. Tidak perlu mencari jauh rupanya. Tidak perlu bertanya seluruh alam rupanya. Jawapannya ada di hadapan saya."
.

Ini kata-kata saya di dalam entry ini. Bila saya kata jawapannya ada di hadapan saya, saya merujuk kepada Rayyan Ariff. Rayyan Ariff yang menjadi persoalan, dan dia jugalah jawapan yang saya cari-cari..
.
Saya yang melihat kepayahannya setiap hari.. Dan saya jugalah yang melihat perkembangannya setiap hari.. Sebenarnya, saya telah memutuskan. Masih terlalu awal untuk mengklasifikasikan Ian di dalam mana-mana kategori. Dan saya juga tidak mungkin mendaftarkan dia dalam masa terdekat. Selagi tidak mendapat pengesahan dari mereka yang arif.
.
Ya, memang ada kelainan pada dirinya. Kelainan yang membawa perbezaan besar antara dia dan bayi-bayi lain. Tapi saya yakin, dengan usaha yang gigih dan doa yang berterusan, pasti ada cahaya buat kami..
.
Untuk mana-mana bayi pramatang, bagi mengukur perkembangan dan tumbesaran mereka, ianya tidak mengambil kira mengikut tarikh lahir sehinggalah bayi itu berumur 2 tahun. Perkiraannya berdasarkan corrected age yang mengambil kira dari tarikh due date. Kerana itu, Dr.Yong melihat Ian sebagai 7 bulan setengah (berbanding usia dari tarikh lahirnya yang sudah 9 bulan setengah).
.
Bagi perkembangan Ian mengikut corrected age, dia mula bercakap dan berinteraksi dengan orang-orang di sekelilingnya di usia 2 bulan. Dan mula menunjukkan minat pada permainan di usia 3 bulan. Dia juga mula mengenal tangannya sendiri pada usia 3 bulan. Pada usia 5 bulan, dia sudah boleh meniarap. Dari posisi terlentang kepada posisi meniarap, dan sebaliknya (tapi skrg dah taknak meniarap dah.. taktau nape.. haihh..).
.
Di usia 6 bulan, Ian mula mengangkat kedua-dua tangannya apabila meniarap. Struggling. Tapi dia kuat. Dia juga sudah boleh menegakkan kepala tanpa bantuan. Struggling. Tapi ada improvement. Dan kini usia 7 bulan stgh, badan ian sudah agak keras walaupun agak berlainan jika hendak dibandingkan bayi-bayi tipikal lain. Beberapa kali kami berjaya meletakkan Ian dalam posisi berdiri.. Ada kalanya berjaya, ada kalanya gagal. Biarlah. Pada kami, itu sudah menjadi bukti kemampuan Ian. =)
.
Tentang kebolehan memegang botol susunya sendiri, saya sudah lupa bila kali pertama Ian melakukannya. Sekarang, Ian mampu memegang untuk jangkamasa yang lebih lama. Tapi Ian tak rajin! Seboleh-bolehnya dia mahu kita yang melakukannya. Kalau mahu dia sendiri yang pegang, caranya senang.. Tunjukkan sahaja botol di depannya, dan botol itu akan dicapai dan disuakan ke mulutnya sendiri. Jangan sesekali mengambil botol itu dari tangannya, kerana pasti, tiada apa yang boleh kita lakukan untuk dia memegang kembali. (Salah Mama kerana memanjakan Ian dan tidak mahu Ian susah.. Hehehee)

Di dalam semua pencapaian Ian, paling menyentuh hati saya adalah apabila dia kenal saya sebagai ibunya. Apabila dia mengangkat tangan minta didukung apabila saya lalu di hadapannya. Apabila dia memilih saya tidak kira dengan siapa pun dia berada pada masa itu.. Saya terharu.

Kalau sudah sejauh ini pencapaian Ian, apa perlunya saya membuat apa-apa klasifikasi. Biar masa yang menentukan.

"Mengakui ketidakupayaan anak sendiri itu sesuatu yang besar. Tapi saya pasti saya akan dapat melakukannya andai terpaksa."

Sewaktu mula menerima perkhabaran tentang keadaan Ian, saya kecewa yang amat. saya belajar untuk melepaskan. Sehinggalah di suatu malam saya bermimpi, ada seorang bayi di sebelah hubby.. Yang aktif bergerak. Kaki dan tangannya. Bangun dari tidur, saya berfikir, Rayyan Ariff kah itu? Atau sekadar mainan tidur kerana saya terlalu menginginkan kehadiran Rayyan. Melihat kembali rakaman yang dibuat pada usianya 3 bulan, mengingatkan saya pada mimpi itu. Ya, itulah bayi yang saya lihat di dalam mimpi saya! Itulah Rayyan Ariff!

Di dalam ruangan comment sebelum ini, seorang sahabat yang istimewa menyatakan mimpinya. Mimpi Rayyan berlari di sekeliling rumah kami sambil saya mengejarnya. Sungguh, saya juga bermimpi tentang perkara yang sama 4 hari yang lalu. Ian berjalan dan berlari. Mungkin kebetulan. Mungkin harapan. Apa sekali pun tafsir mimpi itu, biarlah ianya sesuatu yang baik.

P/s - Saya berdoa agar Rayyan dapat berjalan, dan seterusnya menolak kemungkinan yang diletakkan oleh pakar neuro; Dr. Wong, pada pertemuan kami yang lalu. =)

My teether!

Basically, anything can be Ian's teether now.. From his rattle to his bibs.. From Mama's letter to Ayah's newspaper.. Gusi dah swollen tapi gigi tak tumbuh gak lagi.. :P
.
Anakku rattle


Fisher Price Musical key

Lamaze Inchworm ni pun jadik mangsa:

Two nights of wearing baju yang Auntie Fadia @ Kakak Ya bagi..

Note : Baju yang Auntie Ya bagi dah muat2.. Saiz L tu.. Apakah Auntie @ Kakak Ya mahu bagi lagi?? (Ayat bodek mesti panggil Kakak..)

P/s - Bibir kecik, tapi sekali masuk mainan dalam mulut, separuh hilang dari pandangan! :P

Wednesday, February 25, 2009

Empty baby cot..

Ian has not fully recover from his cough and runny nose. Penangan baby yang jarang sakit.. Sekali kena.. Haaa.. Sampai 3 minggu! So on thursday, hubby and I took half day leave. We want to bring him to PMC.. No more GP clinic coz he has finished most of the medicine given by them and still, not much changes..
.
So, last thursday morning, I was at home with Ian waiting for hubby to fetch us at 10.30am (I wish I could drive so that we can just go.. Penat tau menunggu nih..). Lepas mandi and got myself ready, I went into my room to wake Ian up.. Usually he woke up at 7am. But that day, he was still asleep although it was already 9 something coz malam tu, kul 3am baru leh tido.. The cough was sooo bad!
.
When I entered the room, I was so shocked to see his empty bed! "Ya Allah.. Mana anak aku??? Jatuh katil ke???" Masa ni cuak gila coz saya memang tak tutup pagar katil lagi satu.. Senang nak tepuk kalau Ian terjaga.. Lagi bodoh, bleh terpikir, huhuhu.. ada orang masuk ambik ke??? :P
.
Tapi tu la.. Cepat sangat melatah.. Bila dah masuk dekat.. Jenguk tgk.. Ni haa....
.
.
Aduh la anak.. Banyak2 ruang, nape kat celah tu jugak yang kamu menyelit.. Kalau tau Ian nak tido tempat sempit, Mama letak je Ian dalam bakul kecik.. :P
.
Macam nak gugur jantung Mama.. Jangan la gurau camni lagi nak oii..
.

Nyenyak sungguh..

Camne bantal bleh sampai ke hujung kaki?? Konpius.. Konpius..

Kunjungan ke PMC, macam biasa.. Di sambut baik oleh Dr. Yong.. Ubat-ubatan bertambah.. They put him on nebulizer for few minutes.. Meraung tak ingat.. Ayah pegang kaki, Mama pegang tangan.. Nurse pegang kepala.. See, he's a strong boy despite the soft tone body!

P/s - Sampai ke hari ini, BAEP test masih belum dapat dibuat.. Ian cepatlah sembuh sayang.. Kami tak sabar..

Tuesday, February 24, 2009

Kurang upaya

2 minggu lalu, hubby demam. Tapi bila mengenangkan banyak barang-barang Ian yang perlu dibeli (termasuk sepasang kasut baru), saya minta izin hubby untuk pergi bersendirian, terus dari tempat kerja.

Bagi mereka yang tidak boleh / tidak mahu memandu, sememangnya pengangkutan awam adalah satu-satunya pilihan yang ada [kalau hanya satu, sepatutnya bukan pilihan kan ?? =) ]. Dari The Store Pandan Indah (hanya pasaraya ini yang paling menghampiri rumah dan saya boleh berjalan dari stesyen LRT), saya mengambil teksi untuk pulang.

Seperti resamnya, saya dan pemandu teksi itu berbual-bual. Dia menceritakan tentang cabaran menjadi seorang pemandu teksi. Dan saya memilih untuk lebih banyak mendengar. Cerita beralih dari satu topic ke topic yang lain. Awal penilaian, saya rasa orangnya baik dan peramah. Di akhir perbualan, kami bertukar nombor telefon.

Oh nanti, saya belum sampai ke tahap curang atau sengaja mahu menggatal!! Dan dia juga tidak mungkin suka pada seorang makcik bertubuh gempal yang senget-senget berjalan membawa 2 pek diapers, susu bayi dan beberapa plastic yang lain.

Di dalam perbualan kami, dia ada menyatakan, “Jangan malu untuk mengaku kalau anak kita OKU. Apa salahnya. Itukan anugerah Allah SWT.” Dan dia menambah lagi, “Untuk anak-anak sebegini, memang ada peruntukan untuk mereka. RM380 sebulan. Jangan kata gaji kamu besar maka kamu tidak mahu memohon. Jangan kata suami kamu banyak duit maka kamu buat-buat tidak tahu. Itu bukan hak kamu. Itu hak anak kamu. Mungkin nilai itu tidak seberapa bagi kamu, tapi kalau jumlah itu kamu simpan daripada sekarang, bila dia sudah besar, jumlah itu pastinya makin bertambah. Dan jangan kata dia tidak memerlukan duit suatu masa nanti. Jangan kata kamu akan sentiasa ada untuk membantu dia. Kita hanya manusia biasa, hari ini atau esok, tuhan boleh mengambil nyawa kita. Selain dari harta yang kamu tinggalkan, ini juga suatu bekalan untuk dirinya. Kalau kamu ambil kad OKU, banyak kelebihan yang akan diperolehinya. Dan dia juga layak untuk segala peruntukkan yang kerajaan sediaakan bagi anak-anak istimewa. Sekolah khas pun ada. Kos kehidupan yang lain juga dikurangkan. Naik pengangkutan awam pun ada diskaun. Nah, ambil no.telefon abang ni. Bila-bila ada masa, kamu telefon abang. Abang boleh bawa kamu untuk menguruskan segalanya. Abang bercakap, berdasarkan pengalaman.” Ada nada simpati pada suaranya.

Saya tidak tahu apa sepatutnya reaksi yang harus saya berikan. Tapi tentu sekali saya berterima kasih kepadanya kerana sudi berkongsi cerita. Berbicara tentang persoalan OKU, saya tidak malu dengan keadaan anak saya. Kalau saya malu, apa perlu saya wujudkan blog ini? Apa perlu saya bawa dia berjalan2? Kalau saya malu, simpan sahaja dia di rumah agar tiada yang dapat melihatnya.. tapi itu bukan saya. Itu bukan kami.

Saya pernah bertanya hubby, “Abang, Rayyan OKU kah?” “Takdelah. Apa cakap macam tu.” Percuma, saya dimarah hubby.

Kami bukanlah tidak mahu menerima kenyataan. Tapi sewaktu kami dalam fasa cuba menerima, kami terus-terusan disogokkan dengan harapan. Contohnya pabila dimaklumkan Rayyan gagal ujian pendengaran dan mungkin tidak dapat melihat. Saya mengambil semalaman untuk menangis dan mencari kekuatan. Esoknya, saya kembali berdiri. Saya katakan pada hubby, “Takpe, kitalah yang perlu mengadaptasi dengan keadaannya. Kita boleh cuba kelas bahasa isyarat melalui sentuhan. Kita boleh belajar tulisan Braille bersama-sama Rayyan nanti.” Dan hubby mengangguk setuju.

Dan apabila kami berjumpa Dr.Yong, kami dimaklumkan, “Actually, it’s too early to say. Things may be not too good at the moment. But as the brain develops, he may be able to see and hear. Just treat him like any other baby.” Kami noktahkan cerita Rayyan tidak dapat melihat dan mendengar di situ. Dan kami layan dia seperti biasa. Berbicara dengannya seakan tiada apa2 yang kurang padanya. Tunjukkan buku-buku dan mainan yang menarik untuk tatapan matanya. Dan Alhamdulillah.. Tuhan bersama kami.

Di setiap perjumpaan dengan Dr., kami masih diberi harapan yang positif. “So far, he’s just like any other normal baby. He’s progressing very well and has all the potential to be as normal as any other baby.” Kerana ini ceritanya, kami tolak segala kemungkinan yang buruk ke tepi.

Turun dari teksi itu, setelah selesai menyiapkan segalanya, saya bermain-main dengan Rayyan dan hubby ada bersama. Sekali lagi, saya ajukan soalan yang sama pada hubby, “Abang, Rayyan OKU kah?”. Tiada jawapan. Dia hanya diam.

Kerana seiring dengan pembesaran usianya, kami sudah dapat melihat yang perkembangan Rayyan sedikit terkebelakang berbanding bayi-bayi seusia dengannya. Mungkin tidak terlalu jauh, tapi memang ada kelainan. Rayyan perlu lebih rangsangan. Rayyan perlu lebih perhatian. Rayyan perlu dibantu. Tapi sekurang-kurangnya, dia boleh. Lambat atau cepat tidak menjadi persoalan lagi bagi kami. Kami sudah berhenti membandingkan dia dengan bayi-bayi lain. Kerana Rayyan kami unik. Persoalan lambat atau cepat, itu subjektif. Typical baby pun ada juga yang lambat. Boleh berjalan hanya pada usia 2 atau 3 tahun! Apalagi Rayyan.

Saya tahu, mengakui ketidakupayaan anak sendiri itu sesuatu yang besar. Tapi saya pasti saya akan dapat melakukannya andai terpaksa. Tapi untuk meminta bantuan, saya belum terfikir ke arah itu. Satu yang saya gusarkan, kalau kita melihat dirinya sebagai OKU, dia juga akan meletakkan dirinya begitu. Dan lebih teruk, mungkin dia tidak mahu berusaha langsung. Seperti kata therapist Ian, “Jangan sekali-kali treat him special. Jangan biasakan dia. It’s all about mindset. Kalau orang kata you memang sedari azali tak pandai dan takde harapan, you nak ke belajar rajin2? Jangan tanam rasa kekurangan didalam dirinya.” Dan tentu sekali saya setuju.

Seorang rakan yang saya ajukan dengan cerita yang sama, terkejut apabila saya utarakan isu ini.. dengan bersunguh, dia meminta saya untuk tidak memikirkan isu ini. “Berderau darah Kak Zai bila Wan sebut perkataan OKU. Kak Zai sendiri sudah lihat Rayyan. Alhamdulillah.. Pada Kak Zai, dia sempurna. Kak Zai yakin, dia boleh, dan dia akan jadi seperti orang lain juga. Jangan bimbang Wan.. Yang penting, kita tidak putus doa dan harapan. Kak Zai akui, kita harus melihat negative dan positive setiap satu perkara, tapi lebihkan positif. 80% untuk positif, dan selebihnya untuk negative. Seperti mana Wan pernah yakin yang anak Wan akan panjang umur!! Mungkin dia sedikit lambat, tapi beri dia masa. Setiap bayi kan berlainan proses perkembangannya..”


On the other hand, seorang lagi teman sepejabat berkata, "Tiada salahnya kita bersedia awal2, kalau dia OK, Alhamdulillah.. Tiada apa yang rugi. Jangan nanti kita dipersoal kenapa tidak mendaftar seawal mungkin.."

Hmmm.. Konflik. Tapi saya sudah ada jawapan untuk soalan ini. Tidak perlu mencari jauh rupanya. Tidak perlu bertanya seluruh alam rupanya. Jawapannya ada di hadapan saya.

Kalau anda ditempat saya, apa yang akan anda lakukan? Daftar atau tidak? Sekadar iongin tahu. (Tgk, tanya lagi??) :P
.

Ayah mengajar Ian untuk mengira. Tgk tangan Ian, dia meniru pergerakan yang sama.. Bijak kan? =)

P/s – Hmm.. Saya bosan dengan kerja. Kalaulah dapat berada di rumah dan dapat melihat senyum manis Rayyan.. Oh, bahagianya!

Monday, February 23, 2009

Infant shoes..

Ian memang tak banyak kasut. Kalau booties dulu, banyak la.. Ian just ada 2 pasang kasut.. 2 pasang kasut ni la yang selalu mama pakaikan secara bergilir-gilir serta mengikut kesesuaian warna baju Ian.. Ntah la.. I know that shoes is a must. Tapi rasanya, takyah la byk2.. Bukannya pki lama macam baju pun.. Kalau baju, memang takleh tahan.. Especially t-shirt looney tunes yang comel2 and t-shirts GAP yang manly.. I loikeee..
.

The white one is Ian's first shoes. Tenderly. The blue is his 2nd pair.. Pigeon. Both are size 1
.
Dua-dua dah tak muat. So we're suppose to get a new pair. As I've mentioned in some of my entries before, hubby had always wants to give his son a pair of Adidas shoes. But I dont really like the idea. Why pay hundreds of RM on something yang kita pakai kat kaki jer.. Baby pulak tu.. Tau ape hubby jawab? "Memang la kasut pakai kat kaki.. Takkan kat kepala kot.." Sakit je hati..

Since hubby kata dia memang dah lama niat, k la.. I'm fine with that.. So we went to MV and KLCC.. Tapi takde yang berkenan so far..

My bro, who knw that we're looking for Adidas shoes, willing to get one for Ian.. So we siad ok la.. Rezeki... Takkan nak tolak..


This is the one that Uncle got for Ian. Nice.. Orange some more.. Orange is hubby's favourite color.. Thanks uncle..

But then, Ian tak pakai lagi kasut tu.. I actually had to buy another pair.. Balik keje, jalan kaki sorang2 gi The Store Pandan Indah.. Hubby demam.. Memang jenis tak sabar and takleh tunggu.. :P

This one is by Puppy Winks.. Size 2. Nicely fit. Tak mahal pun.. Ok la untuk sementara.. Sebelum jumpa yang berkenan.. Tau nape kena beli yang baru?? Look at this photo:

See the ratio??

Hadoii la.. Kononnya beli besar bleh pki lama.. Ni nak pakai langsung pun tak boleh.. Gedabak.. Mau tunggu 2 tahun nih!! Masa tu dah kuar fesyen lain dah.. Nasib baik beli yang 3 lines ni.. Evergreen.. Tak luput dek zaman.. Haihhh abangku.. Blur sungguh kamu!

Ian in his white shoes.. =)

P/s - Lama tak kuar gi jalan2 since Ian tak sehat ni.. =(

Sunday, February 22, 2009

Your baby's wardrobe / closet

The instructions:-
1. Take a photo of your child's wardrobe / closet.. Inside and outside..
2. Explain in detail, how do you arrange everything..
3. What do you have on top of the wardrobe / closet?
4. Where did you keep your baby's old clothes?
.
This is Ian's wardrobe.. Tapi at the moment, kecik la.. Later kena beli yang besar.. Ni pun dah sendat dah.. From outside.:
.
Ni pulak, bahagian dalam.:
.


Ni plak detail, apa yang ada kat dalam and macam mana susun:

Paling atas:

Ada 6 blok (cam apartment plak..) Kat belakang, (from left to right)

  1. 1st block, shorts and sleeveless,
  2. 2nd block baju tido long sleeve,
  3. 3rd block pun sama..

Kat depan,

  1. 1st block, rompers and sleeveless tee paired with seluar..
  2. 2nd block, shorts and long pants..
  3. 3rd block, baju tido yang short sleeves..

Ni semua baju basahan..

Bahagian tengah :

Ni ada 4 blok jer.. Blkg,
  1. 1st block, Short sleeve and sleeveless tee..
  2. 2nd, long sleeves tee..
  3. 3rd, jeans..
  4. Depan, dalam bakul tu, socks and bibs..
.
Paling bawah :Towels, blankets kain lampin and baju melayu raya puasa and raya haji hari tu.. Baju-baju yang besar pun simpan kat sini jugak.. For future use..
.
Bahagian tepi :
Pampers, sweater and toiletteries yang blom guna..


Kat bahagian atas ada sebahagian toys yang dah tak muat nak letak dalam box dia.. Ada gambar konvo Mama (yea, saya tau tak relevan.. Ingt nak beli photo frame yang by months tu.. Tp smpi skrg tak terbeli.. Busy sungguh parents Ian nih..),
.
Ada minyak ubat yang abah bagi utk Ian (Kadang2 pki minyak Yu Yee, kadang2 pki minyak abah.. Elok tau, sapu kat perut bahagian bawah tu banyak2.. Ian masa kecik2 dulu nak kena hernia.. Tapi Dr. kata observe dulu, kalau makin teruk kena operate.. Tapi lepas letak miyak abah non-stop, Alhamdulillah ok. Terus takde apa2).. Botol2 mineral tu actually air penawar, air yassin and air semayang hajat.. Kalau letak kat dapur takut org terminum.. Tak salah ikhtiar cara ni kan..

Ni pulak box yang saya simpan baju2 newborn Ian.. Memang banyak baju newborn.. Elok jer lagi.. Nanti adik bleh pakai la ni.. Dulu ingt baby premie ni kecik.. Beli la banyak2.. Rupa-rupanya cepat jer besar..

Seterusnya, saya nak tag:

  1. Mel @ Mommy Mika
  2. Elissmie @ Ummi Nuha
  3. Yana @ Ibu Ammar
  4. Mrs Azmar @ Mama Qaseh (Betul kan? Ke tak confirm lagi?)
  5. Alyyani @ Mama Rania
  6. May @ Mama Aulia
  7. Mirah @ Ummi Aisyah and Khadijah
  8. Eina @ Mama Aira
  9. Munirah @ Mommy triplets + 1.. (I know you just don't have the time to do this.. Tapi kalau2 ada kelapangan, sila lah..)
  10. Kak Pnut @ Ibu Najmie and Alesya
  11. Leen Die @ Ummi Rayyan
Dan sesape yang nak buat la..
.
P/s - Buat jangan tak buat.. Instruction kata 1 photo jer.. Tp makcik suka over.. Hehehehe..

Friday, February 20, 2009

Tagged by Mel

Again, I was tagged by Mel @ Mommy Mika... Hehehhe.. Kena balas nih pasni nih.. :P
.
1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yup. Hubby said, kalau boleh secepat mungkin but I don’t want. At least wait for 3 or 4 months.. Coz saya segan kalau bunting pelamin.. I’ve seen my friends made fun of my other friend by calling the husband, sharp shooter.. Lg pun, kalau tiba2 baby premature, nanti tak cukup 9 bulan kawen, dah ade anak.. Hehehhe.. Jauh betul saya pikir masa tu kan ??
.
Pastu dah mula cuak bila dah lebih 4 bulan kawin tak pregnant2 jugak. Padahal baru 2nd try.. Takut jugak jadik cam couples yang mula2 nak plan pastu lambat baru dpt.. It happened to my colleague, konon2 nak tunggu setahun, pastu lepas 3 tahun baru ada rezeki..
.
2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Wan Puteri Rania Adriana. On hubby’s side, all the girls have “Puteri” and the boys have “Tuan” as their first name. And because my family name is Wan, so add Wan la for our daughter.. Son tak payah la.. Kang jadi Wan Tuan Rayyan Ariff plak kang.. Hahhaha..
.
We can disclose this name coz we're not keeping it for our daughter.. Dah ada nama baru.. =)
.
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Happy, speechless and don’t know what to do. Tak percaya pun ada. A part of me keep on asking the question whether I can carry the responsibilities well or not. Another part, takut the baby steal all the spotlight and hubby will love me less and love the baby more.. Sangat tak matang!
.
4. HOW OLD WERE YOU?
25 years old and 1 month
.
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Every month, hubby mesti frust kalau tau saya period. Bila dah macam tu, kita nyer pressure tu lebih la kan.. Rasa tertekan gak la.. 1st month of trying, buat UPT, -ve. 2nd month pun sama. 3rd month, saya dok berangan, kalau bulan ni conceive, nanti due date sama ngan birthday hubby. Bestnya la haii..
.
So saya buat UPT walaupun baru lewat sehari.. Excited la konon. Pastu resultnya –ve. And then, ada blood stain so saya ingat period. Frust sangat. Tapi pelik jugak coz first day tapi tak heavy and 2nd day dah xde langsung. So diam2, saya beli pregnancy test kit lagi. Tak bgtau hubby coz kalau –ve, sure dia frust. Malam tu lepas maghrib, saya buat, Kuar dua line.. +ve! Terus jerit panggil hubby. Punyalah berdebar-debar hati nih..
.
6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Hubby la.. Terus dia sengih2 memanjang.. And we can’t wait to get confirmation from the doctor.. Lambatnya tunggu hari siang.. Esoknya, bila Dr. dah confirmkan, baru call my mom and my MIL bgtau.. And of course, adik beradikku.. Nak bgtau awal2 tak brani because of the blood stain earlier. :P
.
7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Of course kitorg betul2 eager nak tahu. Especially hubby yang dok berangan nak bawak baby tgk bola.. :P
.
8. DUE DATE?
12 July 2008 (Sama ngan birthday hubby)
.
9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Morning, afternoon, evening and night sickness sampai 4 months and a half. Masak memang tak boleh. The first 3 months, asyik dok makan western food.. Pastu tuka makanan kampong plak.. Flat plak tu.. asyik nak tido jer coz letih..
.
10. WHAT DID YOU CRAVE?
Roti canai, sundae chocolate, pretzel, pisang and manggis. Yang pretzel and sundae tu pelik gak la, coz taknak yang hubby beli.. Nak yang my friend, Ellany beli.. Baru ummphh! Hehhehe.. Pastu nak makan nasi kenduri kawen (dapat makan masa kenduri my friend, Eirna Yani..)
.
P/s – one more thing, nak cium pusat hubby. Dia tak bagi ok!!! Sampai hati betul. Ingat kita sengaja ke. Cuba bagi sekarang, takdenya makcik hingin!
.
11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Sebarang benda yang melekat kat tubuh i.e. tudung yang lilit2 tu (leh pki selendang jer), round neck t-shirt and dapur rumah saya. Kalau nak makan, kena makan kat luar atau pun kat living room jer.. Hehhehehe..
.
Pernah sekali, saya takleh pki baju so saya berkemban la.. Skali kawan baik saya datang, saya teus bukak pintu. Berkemban dengan batik, and bahagian atas, covered with towel. Terperanjat dia, "You!! You buat apa???".. "Takde la.. Laki I takde pun.. I takleh pakai baju.." Jawab saya sambil berlalu masuk.. :P
.
12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Boy.
.
I was on my 19th weeks and we went to the nearest clinic because the night before, perut mengeras and kuar benjol cam kepala baby gituh. Harus la cuak. Esok terus gi scan. :P
.
But Dr. said everything is fine. The baby was just being overly active. (Ian has always been that way. Siap bleh nampak perut mama gerak2 because of the movement that he made. This was the time that Dr. said it could be a boy. But she could not confirm it as the baby was not cooperative enough. Tak stay put langsung.
.
Hubby? He had a very big smile on his face. Sampai ke telinga! Bila keluar je bilik Dr. sengih-sengih, “Haaa.. Kan abg dah kata, baby boy.. Sbb tu la active.. Ni mesti terror main bola ni pasni.. Abg nak beli jersey Liverpool la kat Rayyan nanti..”
.
13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Nope. Mmg nak boy sgt.. Mommy saya pun sama. Nak sangat baby boy utk firstborn. Mindset la nih konon.. Kalau boleh nak 3 anak, 2 boys and 1 girl. Tapi kalau another 2 tu dua2 girl pn ok jugak.. Bleh bg pakai baju sama biar nampak cam kembar.. :P
.
14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
13kg. Not that bad kan ? But wait, it is bad. I was pregnant for only 31 weeks. Kalau cukup 40 weeks, mau besar tempayan.. :P
.
15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Takde. Tak pernah terfikir pun.
.
A friend of mine, being asked by another friend, “Are you going to Reen’s baby shower?”. Then she replied, “Eh, Reen dah gave birth ke? I thought it’s some where next month?”
.
Then the friend who posted the question replied, “Belum lagi, nape tanya??” Then she asked again, “Kalau belom deliver, how to shower the baby??” Kitorang??? Gelak je la..
.
17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Tell me bout it?? Hehehhe..
.
It’s not something new here kan ?? Except for the craving, doing weird things and the morning sickness, mother was doing great. But during the check up on 22nd weeks, Dr. found some abnormalities on the baby. And the sad story begun.. Tests were done. Options were given. Bad news were everywhere..
.
But looking at where we are now, I should be thankful that we’re blessed with so many things kan ?? Alhamdulillah..
.
18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pantai Medical Centre, Bangsar
.
19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
I guess about one hour or less. I was pushed in as early as 8.00am and by 8.12am, Ian was already out. I was given epidural and throughout the procedure, I was wide awake. I still remember that the nurses and the doctor were talking about “nurse day” and they included me in the discussion. And we joked about it together.
.
My gyne, as always, told me that I was among the strongest mommy that he had ever met. From the day that I took the bad news, till the day I went for the delivery, I was so calm.. Ada ke? Takkan la nak nangis meraung cam budak tak dapat ais krim!
.
Honestly, sedih, kecewa, semua ada.. But I tried to stay as calm as possible because I want to be strong for Rayyan. Susah memang susah. Tambah2 masa tu dengan hormon org pregnant, camne kan? Sendiri mau ingat la..
.
Tapi Alhamdulillah, tuhan permudahkan jalan. Takde rasa sakit. Walaupun org kata c-section ni sakit. Petang dah leh bangun and pg esok dah turun tgk Rayyan.. (When I first saw him, he looks just fine.. After the first operation, he looked likes an alien.. But a cute one.. My cute little alien.. ohh.. susah nak describe how much I miss my lil-rayyan yang sudah besar skrg!)
.
20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My hubby. The nite before the delivery. Checked in. Kuar gi dinner kat Kg Baru. Singgah beli barang kat TMC Bangsar. Balik hospital. Start puasa kul 12am.. Heheheh.. Cam check in kat hotel.. :P
.
Masa otw tu, sinar.fm main lagu Aishah, Syurga di telapak kaki ibu.. (Masa tu kan, mothers' day).. Sedih woo.. Syahdu.. Bergenang air mata.. Lap*Lap*Lap* takut hubby nampak.. Sedih sbb dah nak deliver (Kan Dr. kata "the baby might be born alive but most probably he wont survive..)
.
21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Hubby and the medic team. My anesthesiology, Dr. Das is quite good and well-experienced you know.. Tak sakit pun masa dia inject kat tulang blakang. Masa inject utk knee operation dulu, sakit gile!
.
22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Elective C-section.
If you were to ask me about labour pain, I’m sorry, I can’t help you with that. Saya tak tahu.. (this is one of the reason saya berdebar nak get pregnant lagi, rasa cam pengalaman pertama pulak..) :P
.
23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Of course la.. Nak mampus kalau potong hidup??
.
24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
1.815kg.. Then after the operations, dropped to 1.59kg.. as expected.
.
25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
12 May 2008. It was on monday. Mmg kitorg pilih.. 2 months earlier than the EDD. Kata premature..
.
26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Tuan Rayyan Ariff Bin Tuan Alimin.. A name that I’ve kept for years..
.
Masa budak2, tgh2 gila kat KRU and A To Z, siap plan nak bg anak nama Ahmad Jeffry Azlan and Mohd Norman Yusry.. (Suka suki jer gabung nama orang.. hhehehe..)
.
Masa naik sekolah menengah nak nama Andrew Harris. Hahhaha.. Bongok sungguh. Itu la, banyak sangat tgk citer omputih.. :P
.
27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
9 months and 1 week
.
28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Definitely. Tak sabar rasanya. Tapi focus kat Ian la dulu la. ..
.
.
P/s - Taktau nak tag sape coz most of the blogger dah buat kot.. Kepada yang belom buat, sila2 la.. It's a good thing ok.. Let the memory remains..

Reminiscing

These photos were taken when I just joined the Commission.. Together with me, there's another 15 fresh grads.. We really know jow to enjoy ourselves back then! And now, we spend less time together (or should I say, hampir tak spend time langsung..). Busy sangat ke? Maybe..
.
Sye's birthday :
.
Luncheon, Paintball tournament, MOF Treasure Hunt and Family Day:

Zaza's farewell, MOF Treasure Hunt, My wedding and Dinner @ Bukit Merah Laketown :
P/s - Reminiscing the good old days. I was not even 23.. Ohh.. Saya rinduuu...

Thursday, February 19, 2009

Sleep baby sleep..

This video was taken when Ian was still in NICU. After his second operation. Look at how small he was compared to the nurse's hand.

video

Kena kacau dengan Mama sampai muntah.. Hehehhe.. He may not look cute, or some may look at this clip and feel sorry for him. But I love this clip. To me, he looks like a kitten in this clip.. :P

Like any other premie, he slept most of the time. Everytime he needs to be fed, we have to wake him up and after a few minutes, he'll fall asleep back. So what we did was, geletek kaki, telinga and leher dia.. Bangun kejap. Hisap sket. Pastu fall asleep balik. 1oz++ tu makan sejam nak habiskan.. :P

P/s - This is the only clip that I have since my hard disk with all of Ian early days photos and videos terjahanam.. Sayang sungguh.. =(

Wednesday, February 18, 2009

Award and Tag

I was tagged by Mel @ Mommy Mika some times back.
.
The instructions :
Once you’ve been tagged, you have to write a blog/Facebook note with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this.
.
Later, I received a cute’s blogger award from Mrs. Azmar. The rules are :
.
1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda

Mrs Azmar - Blogger buddy. A mommy to be in less than a month time. Welcome to the world of tak cukup tido.. :P

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya

Since No.3 and Mel's tag are most likely the same, (dan juga kerana hutang lapuk, yang sudah berzaman,) might as well I just combine it. Sekali harung.. :P

16 random facts about me :

1) A wife to Alimin and a mother to Rayyan Ariff. Actually, I had never imagined that I’m going to be a mother at this age. Before this, my mindset was like – men are troublesome. I’m not going to marry any of them. I want to stay single forever, get myself a high-paying job and jadi pompuan kaya yang duduk umah besar and bela kucing banyak-banyak.. Then loves struck.. Hehhehe..

2 )I’m holding a degree in Finance and Diploma in Investment Analysis. I should have finished both courses in 3 years. Tapi extend satu semester. I had an accident when I was in my final semester. Went through a minor operation on my knee and was using crutches for months back then. Bosan tau dok umah setengah tahun takde wat ape.. Masa tu sy sgt gemuk. Tau ape org kat spital tu ckp? “Knee injury? You ni atlet ke? You main sukan ape? Lontar peluru??” Boleh tak?? Kurang ajor la tuh..

3) Every morning, on our way to work, Hubby and I listen to sinar.fm. Call us lame, but we just love SY’s jokes. And of course, all those lagu-lagu lama yang jiwang karat.. I loike.. Hubby was surprised that I memorized some of the lyrics because it was totally not during my time..

4) I started to wear eyeglasses when I was 11. After I started working, then I got myself contact lenses. Sungguh kelakar bila tgk gambar2 lama. Spec orang dulu2 kan besar..

5) A thing that I love the most is – sleeping. Kalau tak cukup tido leh jadi cranky all day long. Tak makan pun takpe janji bleh tido. Tapi kalau dapat tido lepas makan lagi baik.. hehehhe.. patut la gumuk. When I was in Kolej Kurniawan, together with some good friends, kitorg buat acara tidur berjemaah smpi tak gi kelas. Tiap2 hari. Ponteng sampai sebulan then kena panggil ngan lecturer – En. Nazir yang botak dan comel itu.

6) I have a driving license since year 2000 but I’m not a good driver at all. The last time I drove a car is when I was 4 and a half months pregnant. And I totally cannot drive any car that is bigger than Kancil. Pernah try bawak Gen2 my bro, berenti kat tol booth, nak bayar tu, tak sampai la pulak.. terberhenti jauh sangta. Bukak tingkap tak sampai. Bukak pintu, pun tak sampai. Last2, kena turun dari kereta gi bayar.. Malu.. Malu..

7) Masa pregnant, saya mengalami alahan yang agak teruk dan pelik. Satu, takleh pakai tudung (pakai tudung, muntah.. Bila muntah, flat..), tapi saya pakai selendang ala2 Siti Nurhaliza tuh. Tetiba org kata saya tiru Siti, padahal saya pregnant dulu dari Siti pakai tudung. Mentang2 la Siti tu glamour.. Cett.. Yang kedua, saya takleh pakai dot*dot*dot (lu pikir la sendirik).. Lepas first trimester baru leh pakai.. Masa tu org dok sebuk guess saya akan dapat baby boy coz taknak pki tudung. Hehehhe.. betul.

8) was born on 11.10.1982. Almost year end kan ?? Honestly, I prefer to be born earlier. Bulan January ke.. February ke.. Coz ppl doesn’t count your age based on months, they go by year.. Since I was born in year 1982, diorang dok kira saya as 27 years old.. Padahal saya baru 26 tahun 4 bulan.. :P

9) Masa badan tak berapa semangat, saya pki kasut or selipar saiz 5. Bila badan semangat, naik saiz 6 (such a denial! Padahal saiz 7 baru selesa!). Bila pki bigger size, yang blakang tuh lebih jer.. Yea, kaki saya jenis gumuk. Lebar.

10) Walaupun saya ni Kelantanese, saya tak suka manis. Saya suka masakan yang pedas2.. Uhhh… Bestnya cili padi buat ulam!

11) Saya takut dentist. Dan dentist pun takut saya. When I was 4, dentist to nak inject ubat bius kat mulut saya before dia teruskan dgn procedure cabut gigi. Saya menjerit sekuat alam sambil cuba lari dari tempat yang saya duduk. Guess what happened? Dentist tu lagi kuat menjerit dari saya. Kononnya takut jarum patah akibat perbuatan saya yang tidak berapa senonoh.. Hehehhe.. (See, told ya’all that dentist pun takut saya.. Tu pasal dia pun jerit.. :P )

12) When I was in primary school, saya joined kumpulan nasyid.. Hehhehe.. Dapat no.3 peringkat negeri tuh.. Nyanyi lagu tema Maal Hijrah tuh and Selamat Tinggal Ibuku.. P/s – sedap gak suara saya nih.. *pek*pek tepuk kepala sbb perasan!

13) Kawan saya yang pertama ialah Hazwanie Hassan and Wan Mardiana Wan Omar. Satu lagi, Wan Asfarina Ghazali. Tapi kitorg selalu je tinggal @ buli Wan Asfarina Ghazali tuh.. Ye la, dia sibuk nak join kitorg yang a few years older than her.. :P

14) Saya sayang family saya. Saya sayang kawan2 saya sangat2. Saya suka spend masa ngan diorang. Saya suka masak untuk diorang walaupun ntah apa2 yang saya masak.. Anda yang sedang membaca ini juga kawan saya, jemputlah dtg ke rumah.. Bila2 nanti saya masak.. =)


15) Saya suka cium bau telinga Rayyan Ariff. Ohh wangi ooo..

16) I'm addicted to blogging. Oh, sungguh tak bleh tahan.. When I set up this blog, niatnya, satu hari, satu post.. Tp mana la nak tercapai.. Busy wooo working mother ni.. So, apa yang saya buat, saya siapkan entry untuk seminggu and scheduled them.. Itu yang kadang2 gambar je over, citer biasa2 jer.. :P

Hmm.. Saya tag semua kawan2 dlm bloglist saya ni, yang belum buat lagi tag ni.. Senang citer.. :P

P/s - Kalau saya ada mana2 tag yang tertinggal / masih terhutang, bgtau yea.. Saya tgh rajin ni.. Hehehehe..

Tuesday, February 17, 2009

Heavy sleeper?

Which one are you? Heavy, or light sleeper?? Hmm, I guess it's a parents thingy: once they have a baby, they become a light sleeper.. I used to sleep like dunia-nak-runtuh-pun-tak-bangun-bangun. But, I can easily be awakened by Ian's soft voice. Be it dia mengigau or just tidur berbunyi (kesan blocked nose). Ian is a light sleeper. He's very sensitive to movements. Cepat jer bangun..
.
Look at this baby, in his sleep or when he's awake, he needs lots of space. Lasak. I can't imagine the damage that he's capable of doing when he's able to crawl or when he's mastering the art of walking!
.

Tidur lintang pukang. Kejap je tegak, pastu melintang.. :P

.
P/s - Saya pernah menjengah satu blog yang memaparkan aksi bayinya yang sedang tidur. Aksi yang sama. Sama berdoa agar nanti Rayyan juga akan melalui fasa itu. Alhamdulillah.. :P

Monday, February 16, 2009

Ujian

Ian masih selsema dan batuk. Tiada perubahan walau sudah lebih seminggu berlalu. Mungkin esok atau lusa, kami akan membawa Ian ke PMC. Bunyi nafasnya tidak berapa lancar. Sukar untuk bernafas, apatah lagi untuk makan dan minum..
.
Kerana selsema dan batuk itu juga, kami masih belum membawa Ian ke SJMC untuk melakukan penilaian penuh. Dan satu lagi ujian masih belum dijalankan.
.

Pada kunjungan kami ke PMC yang lalu, kami bertemu kawan Ian; Aiman, bayi pramatang yang lahir 3 hari selepas Ian dengan berat hanya 640gm. Skrg, sudah 6.5kg.

.
Seperti yang kawan2 sedia maklum, Ian telah gagal dalam dua ujian pendengaran yang dilakukan di awal kelahirannya. Seperti yang dijadualkan, sepatutnya, rabu 2 minggu yang lalu, Ian harus melalui satu ujian yang dipanggil BAEP. Ujian ini jugalah yang akan menentukan tahap pendengaran Ian. Tapi sehingga ke hari ini, ujian tersebut masih tertangguh kerana demam dan selsema.
.
P/s - Saya speechless.. Wahai selsema dan batuk, tolonglah berlalu pergi.. InsyaAllah, kami mengharapkan permulaan yang baik dan keputusan yang positif. Aminnn

Sunday, February 15, 2009

V-day with beautiful girls..

Nope. This story is not about us. Kami memang tak pernah celebrate v-day. Lebih ironi, we don't even remember that 14 Feb is v-day.. Until a friend mentioned it to us. This is a story of our little romeo..
.
Taken from Auntie Jah's blog..
.

"I have two girls sleeping with me on V-day. What about you, losers?"

P/s - "I got 4 girls with me that day actually.. Lucky me! Even my dad slept with only one makcik.. Hehhehe.." Said the proud Rayyan Ariff Alimin.

Saturday, February 14, 2009

Terima kasih

Saya sibuk di dapur. Ian pula di ruang tamu bersama hubby. Jelas kedengaran suara hubby berbual-bual dengan Ian. Sesekali terdengar jeritan Ian disulami bahasa bayinya..
.
"Terima kasih sayang.. Terima kasih Ian. Terima kasih kerana hadir dalam hidup ayah. Terima kasih kerana membahagiakan. Ayah sayang Ian. Sayang sangat-sangat."
.
Kata-kata yang terlontar dari mulut hubby tika itu membuatkan aktiviti saya terhenti seketika. Memasang telinga. Cuba meneka ayat-ayat yang bakal muncul seterusnya. Tapi ia terhenti di situ. Seterusnya, lebih merupakan gurauan antara seorang ayah dan bayi kecilnya.
.
Saya tahu, ia merupakan suatu ayat biasa dari mulut seorang ayah. Tapi hati saya terkesan apabila ia datang dari mulut hubby. Sesungguhnya, kasih sayang itu sesuatu yang tidak bersyarat. Kasih sayang itu tiada sempadan..
.
.
P/s - Rayyan Ariff, walau dalam keadaan apa sekali pun dirimu datang, hadirmu dinanti.. Engkau membawa sinar bahagia ke dalam dunia kami.. Mama dan ayah akan terus menyayangimu selamanya.. Dengan senyummu, cerahlah kembali jiwa yang mendung..

Friday, February 13, 2009

I'm dead serious!

I know, women are concern with their appearance. If not all, I think most of them are. And there's some who keep on saying that they're fat but the truth is, their body shape actually entitle them to join Elite Model Management! And I've seen some who purposely said this because they're hoping we can comfort them by saying "Eh, xde la.. Ko tak gemuk pun.. Baju size S gemuk ape?? Cantik jerr aku tgk!!". Funny huh?? Dah pki baju Size S pun sibuk nak diet beria-ria.. Makan biskut and minum air kosong dari pagi smpi ke petang.. Kalau betul gemuk takpe la..
.
I have always being fat in my life. And just like some of the fat teenagers, I have inferiority complex. But I always know I have a cute face (Fuh! Perasan nak mampus!! Slap*Slap*Slap). Back then, whenever a guy approached me, I felt like the guy was making fun of me. Saja nak buat lawak bodoh. But there's this one cute guy, who was trying really hard. He was there for 3 years. And of course I turned him down. Konon2 budak baik tanak couple masa blajar.. Padahal hati berdebar-debar kalau dekat ngan dia!
.
When I started working, my weight starts going down. The story is all here. When I was pregnant to Ian, like any other pregnant lady, I put on lots of weight - extra 13kg. After the delivery - confinement period - being a SAHM for a month, I managed to get my old weight back. (tapi perut biasa la.. looks the same like when I was 5 months pregnant). I can put on my old blouse and jeans back. Like before, I'm back to wearing M (hehehe.. I had never reach S).
.
But now, I'm seriously FAT. The word fat is not enough to describe my figure at the moment!!! I was in the lift at work and somebody asked me, "Eii, you just gave birth aren't you? Are you expecting no.2? It seems like just a few months away.." What the hell???? I'm not even pregnant and the worst part is, dia ingat aku dah sarat!! Giloooo..
.
Seriously, I need to go on diet!! I need to be able to fit in my jeans-yang -saiz-29-itu balik!! (Kalau dapat 27 ok gak..). Pls.. Pls.. Pls.. help me on this!! I really need to go on serious diet and frequent work out!! Ada tips takkk??? I cannot stop myself from eating.. It's like : I need to take rice 3 times a day!! It's like : I need to be fed in large portion!! Early February, I've tried to go on diet. And as expected, it only last for a week! What am I going to do!! Huhuhu.. I'm sad..
.

Me back then!!

Me now! Obviously, super fat!

I really, I must, I have, and I need to go on diet and work out regularly!! Someone, pls knock my head or kick my butt when I screams "FEEDDDDDDDD MEEEEEE!!!!!!"

P/s - I had an accident when I was in college. I hurt my knee pretty bad and went for a surgery. Since then, my knee is not as good as before. But still, it was ok. Since I put on lots of weight, its starts hurting me back. This is one of the solid answer for the ultimate question: Why I must loose weight??

Thursday, February 12, 2009

9 months already!

Man, time really flies huh? I was looking at Ian's birthday ticker and I realize that Ian turns 9 months today!.. Although the Doctors are looking at his corrected age which is 7 months old, but officially, he's 9 months and he'll be 1 year old in 3 months time.
.
.
I seriously forgot that he's already 9 months.. He's so much of a newborn to me.. Feels like yesterday I heard his first cry. And now, his screams become music to our ears. Most all of the time. Bikin bingit.. Hehehhe.. And today, on his 9 months birthday, he surprised me with something..
.
I arrived home a bit late today (again!), and went near him. When he saw me, he opened his arm, asking me to take him and hold him in my arms, and HE CRIED!! Tears that are full of sadness.. Ooohh.. So sweet.. He missed me! And the most important thing, he DOES mind of me not being around with him!! He loves me!! And he definitely recognizes me as his mother.. Awwww.. Sweet like honey la you Rayyan! Oohh.. Makcik cukup sookaa!! :P
.
On the other hand, I'm not devastated that he still cannot do most of the things that typical baby of his age does. To me, he's doing sooo well. 9 months back, we was not even sure what will happen and most importantly, whether he's going to be here with us. Luckily he did. Alhamdulillah.. This is what we call, defying the odd!!
.
.
Talking about turning 1 year, hubby did mention that he wants to throw a small birthday bash at any fast food restaurant. (When he said small, I wonder how small is "small" when we have lots of friends that need to be invited - including my blogger buddies.. =)
.
But I told him that it is not a good idea for the time being. What till Ian's next birtday la kan?? My target is that, by the age of 2, Ian is able to walk on his own.. (If he achieve it wayyy before that, then we're truly blessed..). Hmm.. I hope it is achieveable. It has been a month since his last physiotherapy session. Both of us were too busy being busy till we could not even squeeze Ian's therapy session in our schedule.. Haihhh.. When la all this craziness and madness of work will come to an end??
.
P/s - Ooo.. I'm so touched! Can't stop smiling!!! My baby missed me!! So much till he cried when he saw me!! :P

Yang terakhir

Menjelang dua tahun usia perkahwinan, akhirnya, saya telah menggunakan yang terakhir.. Apakah ia?? Inilah..


Comforter set!
.

It's actually our wedding gift. Altogether, we received 8 sets of comforter and bed sheet as wedding presents. So I haven't buy one since the last 1 year plus. Nearly 2 years. And this one is the last one. Huhuhu.. Takde yang baru dah.. Kena beli nih.. Yup! Yup! I'm very addicted to comforter set. If possible, nak tukar baru every 2 weeks. Ngarut! Slap*Slap*Slap*.. So, recycle je every 2 weeks. Tapi, 8 comforter sets in 2 year is not bad at all kan?? Orang lain sebulan satu, 2 tahun, 24 set dah tu.. See, I can control my sinful addiction to bed sheets and comforter! Tak susah ponnn.. (Cuba barang baby n blogging, susah giler nk control!!!)


This baby I tell you, very easy to take care of.. Main sorang-sorang, jerit sorang-sorang, pastu diam. Bila jenguk, he fell asleep already. All by himself.

P/s - Cuak jugak nak tinggal umah orang, kang tak makan kang.. Maklumla.. Susah nak nangis.